Iza kulisa u Oklahomi: Pokulend, rekordi, svetla budućnost Srbina i sezona koja ide naopačke

20.03.2021

07:09 >> 08:05

0

Autor: N. St.

Veoma zanimljiva priča stiže iz Amerike

Iza kulisa u Oklahomi: Pokulend, rekordi, svetla budućnost Srbina i sezona koja ide naopačke
Copyright Profimedia/Carrie Giordano/Icon Sportswire

Nikada se nisam vozio na kometi, niti sam ikada bio u svemiru. To je nešto što sma oduvek želeo i verovatno bi bilo neverovatno iskustvo. Verovatno to nikada neću uspeti, ali se sve to sada promenilo. Mogu takav osećaj da imam kada god poželim, jer je Aleksej Pokuševski košarkaš Oklahome i ovde je da se postara da se svi dobro provedu.

Ovakav uvod u tekst o supertalentovanom srpskom košarkašu je napisao Tajler Parker, novinar poznatog američkog portala „The Ringer“. Možda i najbolji primer utiska kakav je Aleksej već ostavio u NBA ligi.

Povod za tekst je bila nedavna sjajna partija protiv Memfisa u kojoj je Pokuševski upisao 23 poena, 10 skokova, četiri asistencije i po jednu blokadu i ukradenu loptu uz čak pet pogođenih trojki iz osam pokušaja.

Iskreno verujem da čak i da nisam fan Oklahome, da bih platio recimo pet dolara mesečno da dobijem notifikaciju svaki put kada je Pokuševski na terenu. Platio bih takav servis odmah, kao recimo za meč protiv Grizlisa. Pošaljite mi neku vrstu notifikacije, čisto da znam, jer želim da gledam Pokua. Pogledajte tog momka – piše Parker.

Oduševljen je njegovom rekordnom partijom.

Njegova žurka u iznenađujućoj pobedi protiv Memfisa je bila pravo iznenađenje. Kao bacač plamena sa tom dužinom, unikatnim kretanjem za svoju visinu i sve to u svom punom potencijalu. Ne znam da li bi moglo da se kaže da je 23 poena nešto veliko u današnjem svetu košarke, ali ovde u Pokulendu, posle teškog početka ruki sezone, dati 23 poena i izazvati erupciju kao vulkan jeste. Šutirao je kao da nema brigu na svetu, ređao je trojke, posle četvrte sam počeo da ispuštam krike, a posle pete sam pronašao nirvanu. Kako možete da pogledate takvu statistiku i da ne uživate.

Ujedno je sa 19 godina postao najmlađi igrač u istoriji lige koji je na jednoj utakmici imao 20+ poena, 10+ skokova i pet i više ubačenih trojki.

Nije još uvek toliko dobar igrač, ali polako sklapa dobre momente sve češće. Veoma je zabavan kao dodavač lopte. Dobro, možda zabavno nije prava reč u ovom trenutku, možda je bolje reći voli da rizikuje sa loptom. Ne uspevaju mu ideje svaki put za sada, ali će to sigurno biti bolje u budućnosti. Pa i Stef Kari baci neki pas na tribine, ne dešava se često, ali se događa.

U isto vreme ima puno hvalospeva na račun Pokuševskog, ali je svestan da ima još mnogo elemenata u igri koje može da unapredi.

Možete da mi date bilo kakvo predviđanje za Pokuovu karijeru i razmotrio bih ga. Možda u budućnosti bude dominirao ovom igrom. Možda za tri godine ode iz NBA lige. Spektar mogućnosti za ovog klinca je neverovatan. On je stvoren od gline trenutno, spreman za oblikovanje, mlad je.  Na sve to nije bio deo Letnje lige, praktično nije odradio trening kamp, došao je u novu zemlju, u novi stil košarke. Možda mu je igra u „balonu“ Razvojne lige dala vremena da se fokusira i da radi na nekim određenim stvarima. Možda mu je pomogla prilikom kretanja, možda je to bio momenat preokreta. Ili se možda ništa nije promenilo. Ponekad ga gledam i pomislim da nema šanse da će postati igrač zbog kog će protivničke ekipe biti zabrinute. A, onda ga gledam u nekim drugim momentima i uveren sam da je ovo početak nečeg sjajnog. On je kao rolerkoster, bar se tako osećam dok navijam za njega. Vozim se, a oni još uvek grade stazu za taj rolerkoster – slikovit je Parker.

Opisao je ono što navijači Tandera osećaju kada gledaju Alekseja.

– U nekom momentu će pristalice kluba koji je u fazi „tankovanja“ pronaći nekog mladog igrača punog potencijala za koga će želeti da postane neverovatan, da sa njim pogode džekpot. Trenutno se ja borim sa tim, kao da moje srce i mozak govore zajedno. Da li samo želim da ovaj momak ima blistavu budućnost ili je blistava budućnost zaista pred njim. Kada je Poku u pitanju, sve je moguće. Njegovo samopouzdanje je nešto posebno. Imate osećaj kao da može da šutne 50 puta na meču i da ne bude svestan toga, kao da promašaje ne registruje uopšte. Pre odlaska u Razvojnu ligu je šutirao 17.9 odsto za tri poena, ali je nastavljao da šutira, kažu da šuteri uvek šutiraju. Ponaša se kao matador ponekad, igra tako opušteno. Ustvari, kada za njega kažete da igra opušteno to je kao da kažete da je slon veliki.

Da ima poverenje trenera govori i to što je sve češće u startnoj petorci.

– Od kada se vratio iz „mehura“ u Orlandu počinje mečeve i sve više šutira. Šutira pet trojki na meču, odličan je u skoku, već sam pričao o njegovim dodavanjima. Zaista je zabavan i pravi prospekt koji može da uradi mnogo toga za ovu organizaciju. Kada igra postoji svet u kome je neverovatan, a onda postoji i onaj u kome je loš. To naravno može da se odnosi i za mnoge druge mlade igrače u ligi, ali smatram da ne postoji nijedan igrač u ligi koji ima toliko veliki razmak između potencijalnog plafona i poda. Kod njega imate neke sjajne delove, poput driblinga, vođenja lopte, igre u „pik en rolu“, možda mu šut i izbačaj deluju malo čudno, ali izgledaju kao kod šutera. Pitam se da li je završio sa rastom. Trenutno je visok 213 centimetara, hoće li još rasti. Da li je Adetokunbo rastao, da li je Tejtum rastao? Mislim da hoće, moja procena je da će doći do 220cm. Kretanje za momka njegove visine je sjajno, pokazao je da ume da dodaje i deluje mi da njegovi saigrači uživaju da budu na terenu sa njim. Zaista želim da uspe u karijeri.

Oklahoma je tim koji ima „milion“ pikova dobijenih putem trejdova u prethodnih nekoliko meseci i to je jedan od glavnih razloga „tankovanja“. Posebno zbog činjenice da generalni menadžer Sem Presti ima dobar njuh za draft, on je birao i Kevina Durenta i Rasela Vestbruka i Džejmsa Hardena…

Tanderi se definitivno poigravaju sa rosterom. Prate sve, odmaraju često neke nosioce, poput Muskale koji u poslednje vreme sve manje igra, a kada je na terenu igra odlično. Horford odmara sve češće, Gildžus-Aleksander dobija predah povremeno, Dort takođe, čak i Maledon. Jasno je da postoji plan za sve, ali kada su svi oni na terenu bore se, igraju dobro, dele loptu, trude se što je dobar pokazatelj. Porazi su pobede, gore je ustvari dole, sve je obrnuto. Kažem sebi da je teško biti navijač u ovom trenutku kada je malo toga smisleno i puno moralnih dilema. Ipak, navijači treba da budu uzbuđeni zbog grupe koju imaju sa Šejem, Dortom i Pokuševskim, čak i kada ostvare ono što ne treba, odnosno kada pobede – zaključio je Parker.

Veoma zanimljiva priča iz Oklahome koja jasno govori o načinu rada i planovima koje ova franšiza ima za budućnost.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike