Novi skandal Nurkića: Košarkaš iz BiH veliča Pavelića

13.04.2021

10:11 >> 11:02

0

Autor: D. B.

Košarkaš Portlanda izazvao je gnev sunarodnika

Novi skandal Nurkića: Košarkaš iz BiH veliča Pavelića
Jusuf Nurkić Profimedia

Košarkaš Portlanda Jusuf Nurkić napravio je još jedan skandal. Kako muslimanski vernici širom sveta obeležavaju početak Ramazana i centar koji je 1994. godine rođen u Živinicama je poželeo da učini isto.

Ali, način na koji je to uradio izazvao je lavinu burnih reakcije i u Bosni i Hercegovini.

On je na svojim društvenim mrežama postavio fotografiju džamije, što ne bi bio nikakav problem da nije reč o džamiji u Zagrebu koju je napravio vođa ustaša Ante Pavelić 1944. godine. Ustaški poglavnik je tada zgradu Doma likovnih umetnosti kralja Petra Prvog izgrađenu 1938. godine pretvorio u džamiju koja je čak i nazvana po njemu, a koju je blagoslovio Alojzije Stepinac.

– U slavu i u znak ljubavi spram Alaha Boga Jedinoga, te u znak pažnje prema muslimanima, podiže poglavnik dr Ante Pavelić ovaj hram u glavnom gradu Zagrebu da odani sinovi viteškog naroda hrvatskoga, iskreni sledbenici uzvišene vere Islama, skrušenom molitvom jačaju pregalačke snage u borbi za odbranu i napredak lepe svoje domovine Nezavisne Države Hrvatske, koja da bi vazda sretna bila – bio je natpis koji je tada postavljen na ulaznim vratima.

Nurkićeva nesmotrenost ili provokacija naišla je na brojne osude. A mnogi njegovi sunarodnici zatražili su od reprezentativca BiH da post obriše kako ih kako samo priznaju ne bi brukao.

Da sve bude gore, učinio je to samo nekoliko dana posle 80. godišnjice stvaranja Nezavisne države Hrvatske, iza koje je stajao sam nacistički režim i Adolf Hitler lično, a ostali genocid, logori i sramota.

Sead Kreševljaković, sarajevski pravnik i počasni generalni konzul Republike San Marino među prvima je upozorio Nurkića.

– Džamije se obično zovu Božije kuće, a ovo na slici se zvalo Poglavnikova džamija za čije održavanje su se koristile otete radnje Jevreja deportiranih u logore smrti – ukazao je Kreševljaković.

Pročitajte još

Sudbin Musić, aktivista za ljudska prava, novinar i bivši logoraš  bio je jedan od onih koji su ostali šokirani ovakvom objavom sportiste.

– Ikre (“uči” na arapskom) Jusufe! Ikre sine lipi… Iskreno se nadam da je samo neupućenost u pitanju – dodao je Musić.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

TAGOVI:

Najčitanije Vesti