NBA "petice" čekaju priznanje već 20 godina: Jokić treći MVP iz Evrope, prvi kao 41. pik sa drafta

09.06.2021

08:33 >> 08:16

0

Poslednji centar koji je dobio nagradu MVP bio je Šakil ONil 2000. godine

NBA "petice" čekaju priznanje već 20 godina: Jokić treći MVP iz Evrope, prvi kao 41. pik sa drafta
Copyright Tanjug/(AP Photo/Charles Krupa

Prvi igrač Denvera MVP i prvi izabrani na drugoj rundi drafta, izjavio je Majkl Meloun neposredno posle objave NBA komesara Adama Silvera da će nagrada za najboljeg igrača otići u ruke Nikole Jokića.

Meloun nije tek tako spomenuo sa koliko je teške pozicije, totalnog autsajdera, Jokić je na kraju dospeo na svetski vrh. Niko pre njega nije uspeo da sa 41. pozicije na draftu dođe do nagrade MVP, a interesantno je da su dva igrača rođena van SAD, Kanađanin Stiv Neš i Grk Janis Adetokunbo po dva puta trijumfovali (Neš 2005, 2006 – Adetokunbo 2019, 2020) kao 15. pikovi na draftu.

Portal “statmuse.com” koji obrađuje statističke podatke u najpopularnijim američkim ligama NBA, NHL i MLB, dao je prikaz kako su pikovi sa drafta prolazili kasnije u izborima za MVP nagradu.

Čak 21 prvi pik na draftu uspevao je da se domogne titule za najboljeg igrača sezone, a sa “dvojke” MVP je postalo deset igrača….

Takođe, Jokić je pored navedenih Neša i Adetokunba, šesti “neamerikanac” sa ovim priznanjem. To je još uspelo Nigerijcu Hakimu Olajdžuvonu, Timu Dankanu sa Devičanskih ostrva i Nemcu Dirku Novickom.

Janis Adetokunbo/Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Od 1956. godine, pa do sinoć, centri su čak 26 puta bili proglašavani za najkorisnije igrače. Najviše Karim Abdul Džabar – šest puta, Bil Rasel i Vilt Čempberlejn po četiri puta. Poslednji put pre Jokića MVP “petica” bio je Šakil O’Nil davne 2000. godine.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike