Sve smo plakale, hoćeš da se raduješ, a nemaš snage: Srpkinje i dalje pod utiskom velikog trijumfa

24.06.2021

12:34 >> 13:12

0

Naše košarkašice sada imaju vremena da na miru motaju film i uživaju

Sve smo plakale, hoćeš da se raduješ, a nemaš snage: Srpkinje i dalje pod utiskom velikog trijumfa
Copyright Ženska košarkaška reprezentacija Srbije, FIBA

Srbija je izborila plasman u polufinale Evropskog prvenstva uprkos sudijskoj nepravdi. “Lavice” su prvi put od osamostaljenja pobedile Španiju i izborile borbu za medalje. To je izazvalo ogromnu radost kod naših košarkašica.

Saša Čađo, Sonja Vasić i Nevena Jovanović još su pod utiskom, i posle prospavane noći. 

– Nisu se još slegli utisci od sinoć, još razmišljamo o tome šta se to juče desilo i načinu na koji se desilo… Nismo imale mnogo vremena da spavamo. Od adrenalina nismo mogle da se opustimo, ali imamo dovoljno vremena do subote uveče do polufinala da se fizički oporavimo i na pravi način da se spremimo za sledećeg protivnika – rekla je Vasić za sajt KSS. 

Konačno pobeda nad Španijom

Ovo je prvi trijumf Srbije ikada na prvenstvima Evrope protiv Španije posle šest poraza, od kojih je četiri bilo sa razlikom većom od 11 poena. 

– Utakmica protiv Španije je baš bila puna naboja, promena i veoma napeta, ali moram da priznam da smo uspele da ostanemo u igri do kraja, koncentrisane zajedno. Klupa je stalno bila uz pet igračica koje su na terenu. Marina je zadržala kontakt sa nama bez obzira na to koliko je sve bilo napeto. Napokon smo uspele da dođemo do vrha te planine koji je za nas bio nedostižan i da pobedimo Španiju – rekla je Vasić. 

Srbija je četvrti put u poslednjih pet nastupa stigla do polufinala Evrobasketa, a prvi put je na zvaničnom takmičenju nanela poraz Španiji, koja prvi put posle deset godina neće biti u prilici da se bori za medalju. 

– Naši dueli sa Španijom su prepuni emocija poslednjih godina. Za nas je ovo bila velika stvar. Za sve nas koje smo dugo u ovoj ekipi, jer imamo polovinu igračica iz Budimpešte, ovaj četvrtfinalni duel je imao ogromnu težinu i ulog. To se videlo kada nam je dosuđen onaj faul i kada smo sve pale u tom trenutku. Međutim, onda smo dobile priliku da pokažemo koliko zaslužujemo da pobedimo. Energija na našoj klupi pred produžetak i u tajm-autu je bila fantastična – priča Sonja, pa nastavlja:  

Sonja Vasić, FIBA

Ja sedim, nemam snage, ali toliko svi skačemo i deremo se da se napuniš energijom. Stvori ti naboj da izađeš na teren koncentrisaniji i spremniji nego ikad. Mislim da jesmo spremne, jer je naš kondicioni trener uradio odličan posao da mi u produžetku dominiramo. Na kraju je bilo spuštanje svih barijera. Većina igračica je plakala. Hoćeš da se raduješ, a nemaš snage da se raduješ. Zaista je bila mešavina milion emocija, ali, hvala Bogu, svih dobrih – zaključila je Sonja Vasić. 

Višestruko istorijska pobeda

Srbija je drugi put na ovom šampionatu dobila utakmicu u produžetku, pošto je prethodno na startu slavila protiv Italije posle dodatnog perioda. 

Na 53 utakmice na Evrobasketima do ovog, Srbija nikada nije igrala produžetak. Osim toga, Srbija je jedini tim na ovom Evropskom prvenstvu koji je dobio dve utakmice u kojima je bio u zaostatku na poluvremenu. 

– Imamo priliku da danas odmaramo i razmišljamo o tome šta je bilo sinoć i da uživamo u svakom momentu. Devojke su stvarno dale sve od sebe. Jednostavno, kako smo od početka govorili, pobedio je bolji tim, a mi smo stvarno bile bolje u tom momentu. Ja sam od prvog momenta verovala u sve devojke. Smatrala sam da imamo mnogo iskusne i veoma kvalitetne košarkašice i ličnosti i nisam sumnjala da je došlo vreme da se pobedi ta utakmica – rekala je Saša Čađo. 

Isplatila sva borba, sve muke i baš mi je drago da smo konačno pobedile Španiju, izjavila je košarkašica Srbije Nevena Jovanović. 

– To je ono što nas krasi. Uvek iskoči neko drugi. Nije jedna, nije druga, nego sve. Sve znamo šta da očekujemo i šta da radimo kada uđemo na teren. Sada se isplatila sva ta borba, sve muke…

Nevena Jovanović, FIBA

Jovanović je bila jedna ona najzaslužnijih za veliki trijumf. Susret je završila sa dabl-dabl učinkom od 15 poena i 10 skokova. Pogodila je i trojku kojom je stavila tačku na duel.  

Sporni penali

– Bilo mi je mnogo teško kada su dosudili ta dva penala na kraju 40. minuta. Pomislila sam “Da li je moguće? Nemojte to da radite, pustite nas da igramo košarku”. Ako su bolje, neka nas pobede. Ali, nisu bolje. Uvek kažem – ima Boga. Vratilo se. Neću da kažem da smo im naplatili za sve one poraze, ali baš mi je drago da smo konačno pobedile Španiju – zaključila je Jovanović. 

Danas i sutra su na Evrobasketu slobodni dani, a u subotu se prvo igraju mečevi za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo naredne godine.  

U subotu od 18 sati igra se prvo polufinale Francuska – Belorusija, a od 21 sat počinje duel između Srbije i Belgije. 

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike