Stadion u Pirotu poneo ime po selektoru Pešiću! Obeleženo 70 godina košarke u gradu

16.06.2024

00:44

0

Velika čast za legendu srpske i svetske košarke

Stadion u Pirotu poneo ime po selektoru Pešiću! Obeleženo 70 godina košarke u gradu
Svetislav Pešić - Copyright MN Press

Selektor Srbije u košarci, Svetislav Kari Pešić, dok traje odmor igrača, boravi u rodno Pirotu, gde je uveličao i proslavu povom 70 godina košarke u ovom gradu.

Najpre je postavljena spomen ploča na Sokolani pirotske Gimnazije, profesorima Zvonimiru Minčiću i profesoru Branislavu Ćiriću, a potom je u Galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu otvorena izložba posvećena pirotskoj košarci. 

U jednom delu Galerije predstavljene su sve značajne etape u razvoju košarke u Pirotu, dok su u drugom delu izloženi trofeji i odličja Svetislava Pešića koje je osvojio tokom svoje dugogodišnje sportske karijere.

Pirotska košarka predstavljena je tokom sedamdesetogodišnjeg razvoja od igre u dvorištu Gimnazije, na zemlji sa drvenim koševima, improvizovanim kupaonicama za igrače i veoma oskudnim resursima na početku kada je ovaj sport počeo da živi, preko sticanja popularnosti u  kratkom roku do današnjih dana.

Brojne zvanice uveličale događaj

Otvaranju izložbe u čast jubileja pirotske košarke, kao i ostalim događajima, pored selektora Pešića, prisustvovali su generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Zlatko Bolić, državni sekretar za sport Marko Kešelj, potpredsednik KSS za takmičenja Dušan Projović, potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Žarko Zečević, predstavnici lokalne samouprave na čelu sa  gradonačelnikom Pirota Vladanom Vasićem, istaknuti sportski radnici, sportisti, aktuelni i bivši košarkaši i mnogi drugi

Predstavljena je i monografija „70 godina pirotske košarke“ autora Bobana Mitića, urađena na preko 300 strana sa isto toliko fotografija.

U ime Košarkaškog saveza Srbije, prisutnima se obratio generalni sekretar Zlatko Bolić.

– Veoma sam počastvovan što mogu da budem deo vaše istorije, bar na jedan dan, dok sam ovde. Gledajući izložbu slika i taj vremeplov kluba uživao sam i ponosan sam. Sedamdeset godina nije malo, to je jedan ozbiljan jubilej i sigurno da svi ljudi koji su učestvovali u tome mogu da budu ponosni.

Potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Žarko Zečević prisetio se svojih početaka, ali i prve utakmice koju je odigrao baš u Pirotu 1964. godine 28. avgusta.

Bojan Ranđelović, predsednik KK Pirota zahvalio je gradonačelniku Pirota i saradnicima koji su podržali ideju o proslavi jubileja kao i istaknutom treneru Svetislavu Pešiću  koji je aktivno učestvovao u organizaciji manifestacije. On je uručio priznanja i nagrade  zaslužnim sportskim radnicima i velikanima koji su stvarali pirotsku košarku.

Na Svečanoj akademiji je prikazan je film „Tako je bilo“ autora Bobana Mitića, a govorio je i recenzent monografije o Svetislavu Pešiću, Aleksandar Miletić.

Svečana akademija završena je dodelom nagrada zaslužnim građanima za doprinos u razvoju Pirotske košarke.

Od subote, Omladinski stadion nosi naziv proslavljenog selektora košarkaške reprezentacije Srbije Piroćanca Svetislava Karija Pešića. Ploču sa slikom istaknutog trenera i natpisom „Pronaći balans između skromnosti i samopouzdanja“ otkrili su gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i direktor Sportskog centra Nenad Đorđević. Svetislav Kari Pešić zahvalio je Piroćancima na ukazanoj časti i obećao da će uvek biti uz svoje sugrađane i promovisati ime Pirota širom sveta.

Svetislav Kari Pešić je istakao da je upravo na ovom stadionu počeo da se bavi košarkom i da je na ovaj način ukazana čast ne samo njemu, nego i njegovim saigračima sa kojima je započeo košarkašku karijeru. On je zahvalio klubovima koji su pokrenuli inicijativu da stadion ponese njegovo ime, gradu i građanima Pirota, za koje je kako kaže uvek tu.

Ja uvek stojim ispred vas i iza vas i obećavam da ću i delje da radim na afirmaciji našeg grada, naročito u sportu. Moji sportski rezultati su poznati, ali se nadam da nije samo to razlog što će ovaj stadion nositi moje ime – rekao je Pešić.

Nakon svečanosti, deca iz sportskih klubova fotografisala su se sa legendom pirotskog sporta. Selektor Pešić je strpljivo pozirao, potpisivao majice, dresove i lopte i družio se sa mališanima na stadionu koji od danas nosi njegovo ime.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike