Sferopulos nije dozvolio potcenjivanje Obradovića, posle 2:0 u seriji tvrdi: To je nešto, ali može da bude i ništa!

15.05.2024

22:39

0

Autor: A. Š.

Grčki strateg savršeno miran uprkos velikoj prednosti u finalu AdmiralBet ABA lige

Sferopulos nije dozvolio potcenjivanje Obradovića, posle 2:0 u seriji tvrdi: To je nešto, ali može da bude i ništa!
Janis Sferopulos - Copyright MN Press

Košarkaši Crvene zvezde došli su nadomak povratka na regionalni tron. Crveno-beli su maksimalno iskoristili prednost domaćeg terena na startu finalne serije plej-ofa regionalnog takmičenja i posle prva dva meča protiv Partizana vode 2:0.

- Čestitam igračima, zaslužili smo pobedu načinom na koji smo igrali. U poređenju sa prvom utakmicom odbrana je bila bolja. U prvom poluvremenu u nekoliko navrata smo imali 6, 7 ili osam razlike, ali ih je njihov ofanzivni skok ostavljao u igri. To je bio naš najveći problem, njihovi poeni iz drugog napada. Pričali smo o tome na poluvremenu, drugi deo igre je u tom segmentu bio mnogo bolji. Primili smo samo 35 poena, Partizan je imao samo jedan ofanzivni skok. Polako smo gradili prednost i na kraju pobedili – rekao je posle meča strateg Zvezde Janis Sferopulos, pa u dahu nastavio:

- Čestitam navijačima i želeo bih posebno da istaknem važnost toga što nije bilo nikakvog ubacivanja na teren tokom ove dve utakmice. Imamo 2:0, to je nešto, ali može da bude i ništa ako ovde stanemo. Moramo da imamo odgovarajući mentalitet, imamo iskusne igrače koji znaju šta treba da rade u ovakvim situacijama. Imaćemo dan odmora da analiziramo sve ono što nije bilo dobro i što možemo dodatno da popravimo.

U hodnicima beogradskog hrama košarke posle meča se povela priča o statistici i podatku da je Sferopulos možda i jedini trener u Zvezdinoj istoriji koji je pet puta uzastopno savladao najvećeg rivala i jedan od retkih kojima je to pošlo za rukom u duelima sa Željkom Obradovićem.

- Pre svega, Željko Obradović je veliki trener, jedan od najvećih u istoriji košarke. Ne samo regiona i Evrope, već i sveta. Brojke su za vas novinare, ja razmišljam samo o onome što nas čeka u narednoj utakmici – džentlmenski i gospodski je sprečio svaki pokušaj nipodaštavanja najtrofejnijeg trenera Evrope.

Na konstataciju da je do sada bilo više učinka bekova istakao je da je bitno da svi budu spremni.

- Način kako napadamo, potrebni su nam svi igrači. Morate uvek čitati šta vam napad daje i tako napadati. Danas smo imali priliku kada su udvajali i stavljali igrače u zamku, zato je lopta iz reketa išla napolje. Svi moraju biti spremni. Ne mogu deliti tim na spoljne i unutrašnje igrače, svi moraju biti spremni da napadaju, jer uvek može da se zahteva od njih, zavisno od odbrane, da baš oni napadaju.

Nije se Sferopulos složio da bi treća utakmica mogla da bude lakša za njegovu ekipu od prethodne dve.

- Kao što sam rekao, igrali smo bolje sada nego u prošloj utakmici. Bili smo manje nervozni, tada smo bili više nervozni. Danas smo igrali bolje. Svaka utakmica je drugačija od prethodne, to sam rekao ranije i to ću reći za sledeću, svaka naredna utakmica je teža - dodaje Sferopulos i potom pokušao da uporedi atmosferu na tribinama u odnosu na ono što je mogao da iskusni u inostranstvu.

- Veoma je slična atmosfera, mnogo fanatika koji slave tim. Ne razumem jezik, ali mislim da je najbitnije kada igrate utakmicu da ne budete u pretnji od objekata koji padaju na teren. To je važno za sve, od trenera, igrača i ostalih. Zato čestitam navijačima, napravili su sjajnu atmosferu, bez bacanja stvari na teren.

Još jednom je Sfeopulos istakao i značaj odbrane…

- Partizan lako može da postigne 90 poena, a mi smo ih zaustavili na 73. Gedraitis je imao jednu od najboljih defanzivnih partija ove sezone. Spustili smo ih na mali broj poena i to je bilo veoma važno – kazao je iskusni strateg, pa naglasio:

- Ove utakmice sa Partizanom se nikada ne završe dok se ne čuje poslednji sudijski zvižduk. Ne smete biti opušteni bez obzira na razliku. Bilo je nekih razlika u prvom poluvremenu, vraćali su se, ali smo popravili skokove i zbog toga smo ih spustili na mali broj poena u drugom poluvremenu, to je ključ. Kada igrate dobru odbranu možete nekada i promašiti u napadu - zaključio je Janis Sferopulos.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike