Zahlađenje odnosa? Evroligaški arbitri neće suditi na Olimpijskim igrama u Parizu

08.03.2024

22:13

0

Autor: P.K.

Srbiju neće predstavljati nijedan arbitar u Parizu

Zahlađenje odnosa? Evroligaški arbitri neće suditi na Olimpijskim igrama u Parizu
Ilustracija - Copyright Fiba.basketball

Na listi sudija koje će suditi na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, koju je objavila FIBA, nisu uključene one iz Evrolige, uprkos nedavnom poboljšanju odnosa između vodeće košarkaške organizacije i uprave elitnog kontinentalnog klupskog takmičenja.

FIBA je širi spisak od 40 kandidata koji su u konkurenciji za suđenje na Olimpijskim košarkaškim turnirima u Parizu 2024.

Sa ove liste, 30 će biti izabrano za Igre kako bi sudili muške i ženske turnire.

Većina sudija na listi ima iskustvo suđenja na nedavno održanim velikim događajima - Svetskom prvenstvu, Svetskom prvenstvu košarci za žene ili na Olimpijskim igrama. Mnogi su sudili na čak tri takva događaja.

Čak 19 sudija je sudilo na Igrama u Japanu, 32 na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Manili, Džakarti i Okinavi, 11 na Svetskom prvenstvu za žene u Australiji 2022. godine i 22 na Svetskom prvenstvu 2019. godine u Kini.

Na listi je 29 različitih nacionalnosti, uključujući osam žena sudija, što je povećanje u odnosu na broj na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali na spisku nema nijednog sudije iz Srbije…

Sudije će učestvovati u intenzivnom 14-nedeljnom pripremnom programu, koji uključuje korišćenje video analize, fizičke pripreme, mentalne spremnosti i obuke za timski rad. Trodnevni intenzivni kamp pred takmičenje održaće se u Belgiji neposredno pre početka Pariza 2024.

Olimpijske igre u Parizu 2024. održaće se od 26. jula do 11. avgusta, a grupna faza košarkaških turnira igraće se u Lilu.

Takmičenje 12 ekipa na Ženskom olimpijskom košarkaškom turniru Pariz 2024. potvrđeno je u februaru nakon uspešnog završetka četiri kvalifikaciona turnira FIBA za žene. Dvanaest timova koji će se takmičiti na muškom Olimpijskom košarkaškom turniru biće određeni nakon završetka kvalifikacionih turnira FIBA za Olimpijadu početkom jula.

Ovo je širi spisak kandidata da sude na muškom i ženskom košarkaškom olimpijskom turniru:

Ahmed Al-Šuvaili (IRQ), Hulio Anaja (PAN), Kerem Baki (TUR), Andres Bartel (URU), Džoni Batista (PUR), Skot Beker (AUS), Omar Bermudez (MEX), Ejmi Boner (USA), Džejms Bojer (AUS), Blanka Berns (USA), Luis Migel Kastiljo (ESP), Arijadna Čueka (ESP), Antonio Konde (ESP), Amel Dara (FRA), Jan Dejvidson (MAD), Sara Elšarnubi (EGY), Huan Fernandez (ARG), Maj Forsberg (DEN), Danijel Garsija (VEN), Vijola Đorđi (NOR), Vasim Husaini (CAN), Metju Kalio (CAN), Takaki Kato (JPN), Martins Kozlovskis (LAT), Boris Krejić (SLO), Vojećeh Liška (POL), Manuel Macioni (ITA), Jevgenij Mihejev (KAZ), Arnold Mozeja (RSA), Vael Mostafa (EGY), Rabah Nudžaim (LBN), Kristijan Paez (ECU), Karlos Peralta (ECU), Peter Prakš (HUN), Džena Reneau (USA), Johan Roso (FRA), Gatis Salins (LAT), Roberto Vazquez (PUR), Martin Vulić (CRO), Ademir Zurapović (BIH).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike