Velika pobeda Srbije u Tbilisiju! Orlovi slomili upornu Gruziju i napravili veliki korak ka Eurobasketu!

26.02.2024

19:55

0

Autor: G. F.

Iako je tek početak kvalifikacija stvari su prilično jasne kada je naša reprezentacija u pitanju

Velika pobeda Srbije u Tbilisiju! Orlovi slomili upornu Gruziju i napravili veliki korak ka Eurobasketu!
Gruzija - Srbija - Copyright Fiba.basketball

Košarkaši Srbije upisali su i drugu pobedu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Izabranici selektora Svetislava Pešića slavili su kao gosti pobedu nad Gruzijom od 76:63 (21:12, 17:19, 22:21, 16:11).

Daleko od toga da je bilo lako, ali na kraju se sve svodi na osvojene bodove, a oni su u Tbilisiju otišli na konto kvalitetnijeg i boljeg tima. Mora se skinuti kapa domaćinu za veliku brobu gotovo svih 40 minuta, pritiskali su koliko god su mogli, ali je vicešampion sveta pokazao zašto je na poslednjem Mundobasketu zauzeo baš to drugo mesto.

Odličnu partiju u redovima Orlova imali su Marko Gudurić sa 16 poena, 4 skoka i 2 asistencije, Vanja Marinković sa 15 poena i 2 asistencije, Aleksa Avramović sa 12 poena, 3 skoka, 3 ukradene lopte i 7 asistencija i FIlip Petrušev, koji je meč završio sa 11 poena, 8 skokova i po 3 asistencije i blokade. 

Kod domaćina je očekivano najbolji bio  Tornike Šengelija sa 19 poena i 7 skokova, a istakao se i Džoi Tomason sa 13 poena.

U drugom meču naše grupe FInska je savladala Dansku sa 89:85, pa oba tima sada imaju po jedan trijumf. Gruzija je na nuli, a Orlovi na maksimalna 4 boda.

Standings provided by Sofascore

Naredno 3. kolo, a odmah zatim i 4. kolo kvalifkacija za Evropsko prvenstvo biće odigrano u novembru. Srbija će tada odigrati dve utakmice sa Danskom, da bi u februaru naredne godine u gostima kod Finaca i kod kuće sa Gruzijom završili put ka Evrobasketu.

BLOG UŽIVO:

Kraj utakmice, pobeda Srbije - Mirno su Orlovi priveli posao kraju i slavili sa 76:63.

38. minut - Avramović je fauliran, oba puta je precizan sa penala i ide na odmor, vratios e Jaramaz na parket. Davidovac seče napad Gruzije, fauliran je Petrušev. Srpski centar je polovičan sa penala. Još jednom nema poena domaćina, odbli su Orlove sve napade rivala. Nema poena Jaramaza, kratak je bio nejgov šut. Ne prolazi ni Šengelija, nema trojke od Gudurića - 74:58.

36. minut - Nema trojke Tomasona preko Marinkovića, ali ni poena Avramovića. Odbrana ponovo vrhunska, a onda i napad. Nažalost šut Davidovca za tri "izlazi" iz koša. Inčiradze pogađa - 71:58.

34. minut - Još jedna vrhunska odbrana našeg tima, nagrađuje je Avramović trojkom! I ponovo odlična defanziva, sada Marinković tera rivala na grešku. Ne uspeva Mitrović , ali Avramović seče još jednu loptu u odbrani. Činčadze ga zaustavlja nesportskim faulom, a Aleksa pogađa jedno bacanje. U napadu Marinković postiže novu trojku, odnosno na plus 15 - 71:56.

32. minut - Pogađa Šengelija, ne pogađa Avramović, a centar Gruzije ide na liniju za penale. Pogađaoba puta i opet je samo plus četiri za Srbiju. Prodor Marinkovića i prvi poeni Orlova. Avramović krade loptu, dodaje Ristiću za lagano polaganje - 64:56. Odbijen je i ovaj napad Gruzije.

Kraj treće četvrtine - Novi poeni Petruševa i nova dobra odbrana Srbije. Marinković sada ne pogađa za tri, Petrušev pravi faul nad Šengelijom. Davidovac je ponovo na parketu umesto Filipa koji ima tri penala. Poeni Očkikihidzea, pa zatim i Ristića na asistenciju Marinkovića. Domaći prave faul u napadu posle promašene trojke, Ristić promašuje oba puta - 60:52.

28. minut - Odlična akcija Orlova koju Guduruć završava poenima. Šermadini ubacuje dva penala, a Avramović trojku još jednom. Vraćaju je odmah rivali, a sudije nakon gledanja snimka jednu spornu loptu dodeljuju domaćem timu. Novi poeni Gruzije za 56:50.

26. minut - Činčadze još jednom pogađa, selektor Pešić traži tajm-aut. Trojka Dobrića iz dobre akcije! Po jedna promašena trojka na obe strane, pa nova dobra defanziva našeg tima. I konačno trojka - Gudurić!! Faul Dobrića i dva iskorišćena penala Tomasona - 51:43.

24. minut - Tomason postiže trojku za Gruziju, Činčadze pravi oštar faul nad Jaramazom. Ognjen ne pogađa penale, Šengelija ubacuje novu trojku. Izblokiran je Petrušev, a Gudurić iznudi faul pri šutu, pa pogodio dva penala. Petrušev zaustavlja Šengeliju,a Gudurić ne pogađa za tri - 45:39.

22. minut - Prodor i poeni Gudurića, a Činčadze vraća na isti način. Ide trojka Gudurića! Promašio je Šermadini polaganje - 43:33.

Kraj druge četvrtine - Nema koša Tomasona, ali ni trojke Gudurića. Ristić je faulom zaustavio Inčiradzea za novi tajm-aut Srbije. Precizan je reprezentativac Gruzije dva puta sa penala, nema trojke Jaramaza. Poluvreme zatvara Šengelija sa linije za slobodna bacanja - 38:31. Puna četiri i po minuta nije bilo poena za Srbije u finišu poluvremena.

18. minut - Nove poene upisao je Šengleija, Mitroviću je ispala lopta u napadu, a Avramović faulom sprečio kontru rivala. Sada je tajm-aut zatražio Svetislav Pešić. Odbranili su se Orlovi i ovog puta, ali nema poena ni za nas - 38:27.

16. minut - Još jedna dobra odbrana Orlova koju trojkom nagrađuje Marinković. Činčadze pogađa za dva, precizan je i Mitrović. Šengelija ne pogađa za tri, Marinković je u seriji. Nova trojka i novi tajm-aut za Gruziju! Prednost je dvocifrena prvi put na utakmici. Avramović krade loptu, Petrušev zakucava, a potom domaći gube još jednu loptu u napadu - 38:25.

14. minut - Odlično je probio Marinković i poentirao pored Šengelije. Čičadze ponovo prolazi i pogađa. Ukrali su loptu Gruzini, a onda je sviran faul Davidovcu nad Tomasonom pri šutu za tri poena. Ne izgleda kao faul, ali odluka se ne menja i Gruzija prilazi na samo tri poena minusa. Marinković još jednom siguran posle prodora za 28:23.

12. minut - Ristić je na parketu umesto Petruševa od starta druge četvrtine. Šengelija pogađa za dva, a Avramović za tri! Čičadze rešava još jedan napad Gruzije, a Avramović sada ne supeva pri šutu za tri poena. Šengelija se zakucao u Beslaća, sudije kažu da je faul našeg igrača. Toko je siguran oba puta - 24:19.

Kraj prve četvrtine - Avramović je ušao umesto Jaramaza, A Marinković umesto Gudurića. Pokušao je Davidovac za tri - bez uspeha. Dve blokade Petruševa u dve sekunde! Poađa naš centar uz faul, pa dodaje i poen sa penala. Činčadze pogađa posle solo akcije, a Davidovac sa penala zatvara prvu četvrtinu - 21:12.

8. minut - Davidovac i Beslać su zamenili Dobrića i Mitrovića, a Šengelija pogodio jedno od dva bacanja. Gudurić nije pogodio za tri, a nije ni Šengelija. Zato Jaramaz jeste! Tomason gubi loptu u napadu. Tek drugi faul pravi Gruzija, Petrušev ne pogađa za tri, na svu sreću nema trojke ni na drugoj strnai - 16:10.

6. minut - Poeni Dobrića i promašaj Šengelije, ali i faul u napadu Mitrovića. I on ima dve lične greške. Tomason nije pogodio za tri, Gudurić jeste za dva. Još jednomŠengelija neuspešan, Mitrović zakucava za 13:9, Džikić traži tajm-aut za Gruziju.

4. minut - Faul Mitrović, pa drugi faul Dobrića i polovičan učinak Šermadinija sa penala. Videli smo i prvi napad Srbije koji nije završio poenima. Petrušev bolikra Šermadinija, ali ovaj ponovo dolazi do lopte i pogađa. Još jednom su neprecizni naši košarkaši, a Tomason pogađa - 7:9.

2. minut - Trojkom FIlipa Petruševa Orlovi su otvorili gostovanje u Tbilisiju. Za domaće je prva dva poena postigao Toko Šengelija, nakon što je Ognjen Dobrić ubeležio prvi faul. Faul nad Gudurićem na drugoj strani, Marko pogađa oba puta. Pogađa Tomason flouter, a Mitrović polaže posle asistencije Petruševa - 7:4.

Utakmica je počela!

17.58 - Jaramaz, Gudurić, Dobrić, Mitrović i Petrušev počinju za Srbiju. Jinčaradze, Tomason, Šermadini, Očikihidze i Šengleija su starteri za Gruziju.

17.55 - Intonirane su himne Srbije i Gruzije, sve je spremno za početak utakmice.

17.15 -  Utakmicu će voditi Franuz Roso, Bugarin Horozov i Poljak Proc.

16.30 - Ovo su sastavi koje su odredili selektori Svetislav Pešić i Aleksandar Džikić.

 

 

Gruzija: Beka Bekauri, Beka Burjanadze, Nikoloz Gaprindašvili, Kakaber Jinčaradze, Davit Kakušadze, Giorgi Očkihikidze, Aleksandre Phevadze, Otar Pkhakadze, Tornike Šengelija, Giorgi Šermadini, Džo Tomason, George Cincadze.

Srbija: Aleksa Avramović, Dušan Beslać, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Nikola Đurišić, Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz, Balša Koprivica, Vanja Marinković, Luka Mitrović, Filip Petrušev, Dušan Ristić.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike