Orlovi uspešno poleteli ka Evrobasketu! Srbija furioznom serijom slomila uporne Fince!

23.02.2024

21:59

0

Autor: A. Š.

Izabranici Svetislava Pešića uspešno počeli kvalifikacije za šampionat Evrope

Orlovi uspešno poleteli ka Evrobasketu! Srbija furioznom serijom slomila uporne Fince!
Vanja Marinković na meču sa Finskom - Copyright MN Press

Srpski košarkaši uspešno su krenuli po vizu za Evrobasket. U dvorani "Aleksandar Nikolić", prvi put od osvajanja srebra na Mundobasketu u Manili, Pešićevi "orlovi" su obukli opremu sa državnim grbom i savladali Finsku 77:61.

Da je Srbija briljirala - nije... Da se mučila - 30-ak minuta jeste i te kako... Ali, sve to apsolutno nije važno jer, s obzirom na period sezone i (pre)malo vremena za zajednički rad, jedino što je suštinski bitno jeste da se iz ovog kvalifikacionog prozora izađe sa maksimalnim učinkom.

Prvi deo tog plana Srbija je uspešno odradila, čak i bez značajnog učinka jednog od srebrnih Orlova iz Manile Marka Gudurića. Za razliku od njega, pogotovo u momentima kada se utakmica lomila u korist našeg tima, Aleksa Avramović je gotovo perfektno odradio svoju lidersku ulogu, preuzevši igru srpske selekcije od dotad jedinog raspoloženog Luke Mitrovića. 

Novi kapiten Orlova odigrao je tačno onako kako se očekuje od prvog među jednakima u jednoj ekipi. Kada je malo toga polazilo za rukom Pešićevim izabranicima u fazi napada, iskusni krilni centar Crvene zvezde čuvao ih je na dostižnom zaostatku za rivalom, koji je po jednom u prvom i drugom poluvremenu opasno zapretio da se odlepi na dvocifreni plus.

Imali su Finci sredinom prve deonice plus osam, imali su u prvoj polovini treće i maksimalnih plus devet... Upravo u tom periodu Orlovi su odigrali i najlošiji period meča sa samo tri poena za skoro četiri minuta igre, a onda je Mitrović poenima pokrenuo seriju naše selekcije 9:0, na koju se nadovezala i ona odlučujuća, od 19 uzastopnih poena s kraja pretposlednjeg i početka poslednjeg kvartala za nedostižnih 67:51.

U njoj je ključnu ulogu na obe strane terena odigrao iskusni bek Partizana, uz sjajne minijture Petruševa i Beslaća, koji su pronašli svoj ofanzivni ritam u idealnom trenutku za Orlove, kako bi obezbedili mirnu i rutinsku završnicu.

SRBIJA: Đurišić 2, Petrušev 8 (6 sk), Koprivica 1, Marinković 7, Jaramaz 3, Radanov, Ristić, Mitrović 19 (9 sk), Gudurić 5, Davidovac 7 (6 sk), Avramović 18, Beslać 7.

FINSKA: Salin 8, Vara 2, Blombren, Jantunen 11, Valtonen 10 (9 sk), Madsen 6, Mašuni 10 (6 as), Grandison, Sepala, Palmi 4, Dolenc 2, Raitanen 8.

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

KRAJ! Srbija je pobedila Finsku 77:61!

38. MINUT - Finci su u velikoj seriji promašaja u šutu za tri poena, na drugoj strani Gudurić poentira iz prodora i u 37. minutu vraća Orlove na plus 14 - 71:57. U završna dva minuta meča Srbija ulazi s vođstvom 72:57.

MN Press
 

36. MINUT - Ušli su Orlovi u ničim izazvanu nervozu sredinom treće deonice, Finci to koriste i na seriju Srbije 19:0 odgovaraju mini serijom 6:0 - 67:57. Avramović postiže važne poene za srpsku reprezentaciju. Na isteku 36. minuta izabranici Svetislava Pešića vode 69:57.

34. MINUT - Spali su okovi sa ruku i nogu srpskih košarkaša, koji u 33. minutu posle lakih poena Beslaća podižu prednost na, dosad maksimalnih 65:51. Finci traže tajm aut posle kojeg gosti promašuju još jednu trojku. Više od tri minuta su gosti bez poena u četvrtoj deonici, a na drugoj strani Petrušev poentira u ekstraposedu Srbije - 67:51. Zbog prigovora, potpuno opravdanog, Petrušev dobija tehničku grešku iz koje Finci stižu do prvih poena u završnom kvartalu - 67:53.

32. MINUT - Finci promašuju trojku na otvaranju treće deonice, posle čega Beslać pogađa šut van linije 6.75 iz ćoška za prvo dvocifreno vođstvo neke ekipe večeras - 61:51. Nova osvojena lopta Avramovića, posle koje Petrušev promašuje dva bacanja. Izborili smo se za ekstranapad, ali je Đurišić nagazio aut liniju. Salin promašuje još jednu trojku, posle čega Petrušev asistira za lake poene Avramovića - 63:51.

MN Press
 

 

TREĆA ČETVRTINA 

30. MINUT - Šest poena vezuje Filip Petrušev, a potom Avramović još jednom krade loptu i zakucava u kontri za plus pet Orlova u 19. minutu - 56:51. Imala je Srbija napad na plus pet, ali je Đurišić prelako izgubio loptu. Finci promašuju šut za tri, Avramović ubacuje dva penala za novi najveći plus Orlova večeras - 58:51. Na kraju treće deonice Srbija vodi protiv Finske 58:51.

28. MINUT - Srbija sada odgovara serijom 9:0, posle ukradene lopte i lakih poena Alekse Avramovića rezultat je u 27. minutu još jednom poravnat - 48:48. Finci traže tajma aut posle kojeg Raitinen ubacuje potpuno otvorenu trojku i odbija nalet Srbije - 51:48. Petrušev ubacuje dva penala, posle čega Salin promašuje trojku - 51:50. U završna dva minuta treće deonice ulazi se s vođstvom Srbije 52:51 posle novih poena Petruševa.

MN Press
 

26. MINUT - Seriju 9:0 gostiju novim poenima iz ofanzivnog skoka prekida Mitrović - 48:41. Jaramaz promašuje otvoren šut sa poludistance na minsu sedam, na drugoj strani Finci prave faul u napadu. Marinković se izborio za dva bacanja, polovično je precizan - 48:42. Gosti promašuju trojku, Avramović je precizan potom van linije 6.75 - 48:45. Ušli su Finci u seriju promašaja trojki. Marinković na drugoj strani ponovo pogađa jedno od dva bacanja i na isteku 26. minuta vraća Orlove na minus dva - 48:46.

24. MINUT - Madsen lupa rampu Mitroviću, a potom Jantunen sa 2+1 podiže prednost gostiju - 44:39, 23. minut. Jaramaz promašuje trojku, Madsen pogađa još dva penala, Finci su na plus sedam - 46:39. Orlovi nisu šutnuli na koš za 24 sekunde. Samo tri poena su srpski košarkaši postigli sa skoro četiri minuta igre u nastavku meča, a Finci posle dva ubačena bacanja Maćunija dolaze do maksimalnog vođstva u dosadašnjem toku meča - 48:39.

22. MINUT - Orlovi nisu iskoristili uvodni napad u drugom poluvremenu, na drugoj strani zakucava Valtonen. Isti igrač ubacuje trojku posle promašaja sa istog odstojanja Gudurića. Finci ponovo vode 39:36. Luka Mitrović hvata ofanzivni skok i potom sa 2+1 poravnava rezultat - 39:39. Madsen ubacuje dva penala za vođstvo Finaca na isteku 22. minuta - 41:39.

MN Press
 

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Malo i sreće za Orlove, Salin je promašio otvorenu trojku, posle čega Luka Mitrović svojim 13. poenom večeras vraća Srbiju na plus četiri - 36:32. Finci traže tajm aut posle kojeg Salin poentira sa poludistance - 36:34, 19. minut. Marinković promašuje trojku, kao i Salin na drugoj strani. Na kraju prvog poluvremena  Srbija vodi 36:34.

18. MINUT - Raitanen ubcuje trojku - 30:29, 17. minut. Orlovi nisu iskoristili ekstranapad, posle promašenog zicera Petruševa Salin ubacuje svoju drugu trojku večeras i vraća Fince u vođstvo - 32:30. Pešić traži minut odmora posle kojeg Jaramaz vraća trojku i Srbiji prednost - 33:32. U završna dva minuta prvog poluvremena Srbija ulazi sa plus dva posle polovičnog učinka sa linije penala Mitrovića - 34:32. 

MN Press
 

16. MINUT - Luka Mitrović vezuje četiri poena i na polovini druge deonice donosi Srbiji najveći plus u dosadašnjem toku meča - 27:24. Orlovi su izgubili loptu u napadu na plus tri, što Finci kažnjavaju sa dva ubačena penala Jankunena - 27:26. Davidovac kupi ofanzivni skok i sa 2+1 donosi Srbiji plus četiri - 30:26.

14. MINUT - Srbija ponovo vodi posle poena uz faul i promašenog bacanja Davidovca - 21:20. Mini seriju Orlova 4:0 prekida Raitinen poenima sa poludistance - 22:21. Prednost izabranicima Svetislava Pešića sa dva od tri ubačena penala Đurišić - 23:22.Posle 14 minuta igre Finci vode 24:23 posle dva ubačena bacanja Palmija.

MN Press
 

12. MINUT - Drugi kvartal otvoren je sa dva ubačena penala Beslaća - 20:19. Finci su bez poena prva dva minuta u drugoj deonici, ali Orlovi nisu maksimalno iskoristili seriju promašaja rivala van linije 6.75.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Seriju Srbije 8:0 trojkom prekida Valtonen za povratak Finaca u vođstvo - 18:17. Beslać je promašio otvoren šut van linije 6.75, Jankunen potom poentira u reketu Orlova. Na kraju prve četvrtine Finska vodi protiv Srbije 20:17.

MN Press
 

8. MINUT - Posle još jedne izgubljene lopte gostiju, Mitrović postiže dva penala, nalet Srbije lakim poenima prekida Madsen - 15:9. Vanja Marinković na drugoj strani ubacuje dva bacanja, a posle dobre odbrane i osvojene lopte Orlova, Avramović ubacuje trojku sa preko sedam metara - 15:14. U završna dva minuta prve deonice Srbija ulazi sa plus dva posle trojke Vanje Marinkovića - 17:15.

6. MINUT - Poenima Luke Mitrovića na isteku napada imala je Srbija i napad na minus tri, ali je Gudurić izgubio loptu u driblingu. Odmah to trojkom kažnjava Salin - 11:5, 5. minut. Gudurić promašuje trojku, a na drugoj strani Dolenc ubacuje dva penala i podiže prednost Finaca - 13:5. Posle šest minuta igre u nekadašnjem Pioniru Finska vodi 13:7 posle poena uz faul i promašenog penala Mitrovića.

MN Press
 

4. MINUT - Prve poene na meču Orlovi stižu trojkom Gudurića u 3. minutu. Finci odgovaraju sa šest vezanih poena, i posle trojke uz faul i pogođenog dodatnog bacanja Maćunija vode 8:3. Posle tajm auta Pešića Gudurić nije pogodio posle floutera, ali na drugoj strani Finci prave grešku u koracima.

2. MINUT - Posle promašenih uvodnih napada na obe strane, prve poene na meču postižu Finci. Orlovi su bez koša više od dva minuta, ali srećom po Orlove gosti to nisu kaznili.

- KSS je nekoliko sati uoči meča objavio da su sve karte za duel sa Fincima rasprodate i da ih večeras neće biti na blagajnama dvorana "Aleksandar Nikolić".

- Svetislav Pešić je uoči meča upozorio da se Finci ne potcenjuju i za to dao veliki razlog.

- U odsustvu Bogdana Bogdanovića selektor je izabrao novog kapitena Orlova.

- Svetislav Pešić je "precrtao" trojicu prekobrojnih za večerašnji meč. Koji su to igrači pročitajte u posebnom tekstu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike