Partizan objavio sve detalje poslovanja od 2017: Posebna zahvalnost za Poresku upravu i Grad Beograd

18.02.2024

18:06

0

Autor: P.K.

Objavljeni svi detalji, sve je crno na belo

Partizan objavio sve detalje poslovanja od 2017: Posebna zahvalnost za Poresku upravu i Grad Beograd
Navijači Partizana - Copyright MN Press

Isto veče kada je završeno finala Kupa Radivoja Koraća, sportska javnost i javnost u zemlji dobili su novu temu. Sve je počelo kada je trener Partizana Željko Obradović na konferenciji za novinare između ostalog rekao da taj klub "nije državni projekat" i da "ne postoji veća laž od te".

On je pozvao ljude iz kluba da objave podaci o finansijskom poslovanju.

Jutro posle dobio je odgovor od predsednika Aleksandra Vučića, koji je među brojnim drugim temama na gostovanju TV Prva rekao da "ne bi bilo ni Partizana i Crvene zvezde da nema države".

Istog dana, Partizan je objavio sve detalje poslovanje kluba od 2017, kada je Ostoja Mijailović postao predsednik.

- Preuzeo sam klub 2017. godine u jako teškoj finansijskoj situaciji, bez organizacije i u ukupno lošem stanju. Nakon svih analiza, isplivalo je preko 10 miliona evra duga za period pre mog dolaska u Klub. Ponosan sam što mogu da kažem da je ovo poslednja godina u kojoj imamo recidive prošlosti. Aktuelna sezona je za nas izuzetno finansijski zahtevna. To je sezona u kojoj imamo 20 miliona evra budžet za sportski sektor, organizaciju utakmica i putovanja. Na sve to, u ovoj sezoni ćemo otplatiti celokupan poreski dug. Važno je da svi navijači Partizana budu svesni da pored ovako velikih troškova, Klub redovno isplaćuje plate svim zaposlenima i redovno plaća svoje obaveze, odnosno nema nikakvih finansijskih problema.

On je dodao:

- Naš cilj za ovu sezonu je plasman u Top 8 Evrolige i osvajanje titule šampiona ABA lige. U ovom trenutku, mi smo u igri da ostvarimo oba sportska cilja. Moramo da nastavimo da se borimo zajedno, uzdignute glave bez bilo kakvog alibija. Pružam potpunu podršku ekipi i stručnom štabu za borbu za ostvarenje naših ciljeva, a račune ćemo pred našim navijačima polagati na kraju takmičarske sezone. Zahvalan sam svima koji učestvuju u ovom velikom projektu, izazovi su ispred nas, ali sam uveren da je ispred nas i sigurna budućnost. Partizan iznad svih.

Ovo su detalji Partizanovog poslovanja u poslednjih šest i po godina kako ih je klub izneo u saopštenju, koje vam prenosimo u celini:

- Od sezone 17/18, prihodi su: 66.980.483,27 evra. Državna sponzorstva i donacije: 27.008.538,82 evra (40,3%). Sopstveni prihodi 39.971.944,45 evra (59,7%). Ove sezone isplaćeno 5,6 miliona evra poreza. KK Partizan kao kolektiv koji se zbog svojih sportskih uspeha i ukupnog značaja za srpsko društvo sa pravom smatra klubom od nacionalnog značaja, ovim putem javno iznosi podatke o svom poslovanju.

Iako se kroz izveštaje Agencije za privredne registre i finansijske izveštaje koji se upućuju Evroligi ovi podaci mogu videti, Klub kroz saopštenje za javnost pruža na uvid trenutnu finansijsku situaciju kao i plan za otplatu preostalog poreskog duga koji će biti namiren do 31.3.2024. godine.

Ovom prilikom KK Partizan želi da se javno zahvali na pomoći i razumevanju prilikom rešavanja dva izuzetno važna pitanja za funkcionisanje Kluba.

Prvo, Klub upućuje zahvalnost Poreskoj upravi na pomoći i razumevanju prilikom pravljenja plana otplate poreskog duga i na strpljenju tokom perioda u kojem se taj dug izmiruje.

Takođe, KK Partizan se zahvaljuje Gradu Beogradu na mogućnosti da termine u Štark areni zakupljuje pod povlašćenim uslovima, kao i ostali sportski kolektivi koji reprezentuju Srbiju u međunarodnim takmičenjima.

PRIHODI KLUBA – STRUKTURA OD SEZONE 2017/18, ZAKLJUČNO SA SEZONOM 2023/24

Od dolaska aktuelne Uprave na čelu sa predsednikom Ostojom Mijailovićem u Klub, prihodi su po sezonama izgledali ovako:

KK Partizan
 

*Napomena: Za sezonu 2023-24 je prikazan budžet. Trenutno, od državnih sponzorstava i donacija je Klubu već isplaćeno 3.000.000,00 evra, dok je dogovorena isplata još 3.000.000 evra do kraja sezone.

**Napomena: U sekciju Državna sponzorstva i donacije su uračunati sponzorski ugovori sa kompanijama NIS, Telekom Srbija, Dunav osiguranje, kao i donacije KSS i Grada Beograda.

PORESKI DUG I PLAN OTPLATE PREOSTALOG DUGA:

Na dan 31.07.2023. godine, usaglašen poreski dug je iznosio 963 miliona dinara.

KK Partizan je 12.09.2023. godine uplatio 437,6 miliona dinara. 

Ostatak poreskog duga sa kamatama na današnji dan iznosi 608 miliona dinara. Shodno zakonskoj regulativi po kojoj se poreskom dužniku, u ovom slučaju KK Partizan, otpisuje 50% kamate na ukupan dug pre bilo kog plaćanja, Klub će uplatom od 408 miliona dinara (približno 3,4 miliona evra) svesti dug prema poreskoj upravi na nulu.

Rok za plaćanje 408 miliona dinara je 31.03.2024. godine i ta uplata će biti izvršena u navedenom roku.

Pored navedenog nasleđenog poreskog duga, Klub želi da napomene da je od septembra 2023. godine platio na ime starih poreskih dugova i aktuelnih poreza ukupno 660 miliona dinara, to jest oko 5,6 miliona evra.

Sa uplatom od 3,4 miliona evra do 31.03.2024. Klub će zaključno sa tim datumom platiti državi 9 miliona evra u sezoni 2023-24 i time izmiriti sve nasleđene poreske dugove kao i sva redovne poreze koji proističu iz ovosezonskog poslovanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike