Partizanova Arena progutala i Žalgiris! Doužer držao čas košarke!

26.01.2024

22:34

0

Autor: A. Š.

Ekipa Željka Obradovića ostvarila je duplu pobedu protiv litvanskog tima ove sezone

Partizanova Arena progutala i Žalgiris! Doužer držao čas košarke!
Pi Džej Doužer - Copyright MN Press

Vratili su se košarkaši Partizana na pozitivan skor u Evroligi. Posle neuspeha u Atini protiv Panatinaikosa prošle nedelje, crno-beli su večeras u punoj Areni savladali Žalgiris i napravili korak napred u borbi za mesto koje vodi u doigravanje - 81:72.

Ostvarili su Panter i drugovi ekstremno važnu pobedu i usled činjenice da im slede dva uzastopna evroligaška gostovanja protiv direktnih rivala u borbi za plej-ofa Virtusa i Monaka, a ono što svakako može da raduje sve u taboru Parnog valjka jeste večerašnja partija Frenka Kaminskog, koja nagoveštava da bi Obradović u nastavku sezone mogao da dobije još jednog izrazito snažnog aduta.

Ono o čemu će se, sasvim sigurno, pričati u košarkaškim krugovima posle meča u najvećoj dvorani na Balkanu jeste rola Pi Džej Doužera. Pošto je prošle sedmice zasijao u Atini, američki bek je večeras odigrao gotovo bez greške, napravivši pravi dar mar na polovini litvanskog tima, posebno u prvoj deonici u kojoj je Partizan bio na ivici da, kao protiv Makabija, već u uvodu meča sklizne u veliki rezultatski zaostatak. 

I to je jedna od retkih stvari koje posle večerašnjeg meča mogu da naboraju čelu Željku Obradoviću. Nije litvanski tim bio impresioniran atmosferom u Areni. Evans je sa dve trojke uneo ogromnu dozu mirnoće i samopouzdanja u redove Žalgirisa, koji je posle četiri minuta igre bio na plusu od 11 poena (15:4).

Kada su mnogi navijači Partizana dobili košmarni deža vi sa početka utakmice protiv Makabija, iz njega ih je trgao Doužer. Osetio je sjajni američki bek trenutak da povuče ručnu u Valjku, preuzeo je odgovornost i sa 15 poena za osam minuta u prvoj deonici utabao crno-belima put rezultatskog povratka u meč.

Uspevao je Žalgiris da održava kakav takav rezultatski plus do ulaska u drugu polovinu treće deonice, kada su se Doužeru poenterski pridružili Ledej i Naneli, koji su crno-belima pred odlazak na veliki odmor doneli prednost, koju Panter i drugovi do kraja meča nisu ispustili. 

Partizan je meč na kraju rešio defanzivnom. Podatak da su crno-beli u prvoj deonici primili 26 poena, a u celom drugom poluvremenu 29 najbolje oslikava način na koji se utakmica razvijala u trećoj i četvrtoj deonici, a crno-beli su utakmicu u svoju korist mogli da prelome i mnogo ranije. Sredinom trećeg kvartala Partizanovi košarkaši prelako su prokockali napad na plus osam, posle čega su ih košarkaši Žalgirisa kaznili sa dve uzastopne trojke, ekspresno poništivši ono što su crno-beli veoma marljivo gradili od starta pretposlednjeg kvartala.

Ali, tada se ponovo pojavio Pi Džej Doužer, na trenutak se ofanzivno "uključio" i kapiten Panter. Tandem američkih bekova bio je najzaslužniji za to što je Valjak odbio taj nalet gostiju, a onda je u četvrtom kvartalu u reketu Žalgirisa, ali i svom, zagospodario Frenk Kaminski. Osetili su niski igrači Valjka da je "Tenk" napumpao samopouzdanje, krenuli da mu spuštaju loptu na niski post, a on je sa šest uzastopnih poena na otvaranju završne deonice pokrenuo seriju crno-belih 12:2 za beg na nedostižnih 73:61 pet minuta pre poslednjeg zvuka sirene.

PARTIZAN: Ledej 21, Avramović 7, Koprivica -, Panter 8, Smailagić -, Jaramaz -, Naneli 7, Trifunović 2, Doužer 23, Ponitka -, Kaminski 12, Kaboklo 1.

ŽALGIRIS: Evans 25, Lekavičijus 4, Hejs 6, Giedraitis 7, Šmits 9, Birutis 11, Samner -, Dimša -, Lavrinovičius -, Manek 3, Butkevičijus 4, Ulanovas 3.

Blog uživo

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - U završnih 60 sekundi meča ulazi se s vođstvom Partizana 79:70. Žalgiris ima napad, posle tajm auta Trinkijerija. Hejs promašuje trojku, posle čega Ledej ide na liniju penala. Do kraja je 48 sekundi, crno-beli posle dva ubačena bacanja Ledeja vode 81:70. KRAJ! Partizan je pobedio Žalgiris 81:72.

38. MINUT - Doužer asistira za Kaminskog - 75:64. Na drugoj strani polovičan sa linije penala bio je Butkevičijus - 75:65, 37. minut. Doužer pravi dar mar na polovini rivala i ubacuje svoj 23. poen. Hejs čuva goste na minus, a posle izgubljene lopte Doužera Šmits zakucava u kontri i vraća goste na jednocifren minus dva minuta i 16 sekundi pre kraja - 77:69. U završna dva minuta četvrte deonice ulazi se s vođstvom Partizana 79:69 posle alej up akcije Doužera i Nanelija.

36. MINUT - Birutis promašuje dva bacanja na minus osam Žalgirisa, na drugoj strani iz iste pozicije Kaminski pogađa oba puta za prvo dvocifreno vođstvo Partizana večeras - 71:61, 35. minut. Evans promašuje šut preko Smailagića, posle čega ide na liniju penala Ledej. Oba pokušaja je Amerikanac realizovao za novi najveći plus crno-belih - 73:61. Seriju Partizana 8:0 sa tri ubačena bacanja prekida Evans - 73:64.

34. MINUT - Novi laki poeni Kaminskog - 67:61, 33. minut. Kaminski igra dobru odbranu, ali na drugoj strani Naneli nije uspeo da poentira uz kontakt sa jednim igračem gostiju. Još jedan flouter promašuje Lekavičijus, ali na drugoj strani Smailagić gubi loptu. Posle 34. minuta košarke u Areni Partizan vodi protiv Žalgirisa 69:61, posle poena uz faul i promašenog dodatnog bacanja Doužera. Uz to, Birutis ima četiri lične greške.

MN Press
 

32. MINUT - Partizan otvara četvrti kvartal sa dva ofanzivna skoka i poenima Kaminskog - 63:59. Posle promašene trojke Meneka, Kaminski postiže svoje nove poene - 65:59. Nova promašena trojka Meneka, ali Panter prelako gubi loptu u driblingu, posle čega Evans dolzi do lakih poena u polukontri - 65:61.

TREČA ČETVRTINA

30. MINUT - Uspeli su crno-beli da odbrane napad na plus jedan, posle čega Panter ubacuje dva penala - 59:56. Giedraitis ubacuje trojku iz ekstraposeda gostiju za izjednačenje u 29. minutu - 59:59. Panter ubacuje važne poene preko Hejsa uz zvuk sirene za istek napada. Kaminski je brzo napravio treću, pa četvrtu ličnu grešku u završnici pretposlednjeg kvartala. Na kraju treće deonice Partizan vodi 61:59.

MN Press
 

28. MINUT - Prokockali su crno-beli napad na plus osam, pa Evans trojkom prekida seriju Partizana 7:0 - 55:50, 27. minut. Posle izgubljene lopte Trifunovića, Kaboklo lupa rampu Evansu prilikom prodora, ali Panter gubi loptu prilikom prodora na drugoj strani. Menek to kažnjava trojkom i ekspresno se Žalgiris vraća u meč - 55:53. Doužer cepa mrežicu sa poludistance - 57:53. U završna dva minuta ulazi se s vođstvom Partizana 58:57, posle trojke Evansa sa jedne i promašenog šuta Trifunovića van linije 6.75 sa druge strane. 

26. MINUT - Lekavičijus promašuje flouter, posle čega Ledej ubacuje trojku. Posle nešto više od četiri minuta igre u drugoj deonici crno-beli postižu prve poene iz igre, a Trinkijeri mora da traži tajm aut - 51:47. Samer promšuje trojku, a potom faulira Ledeja na Partizanovoj polovini za dva bacnja. Krilni centar je ubacio oba penala - 53:47, 25. minut. Šmits gubi loptu prilikom prodora, na drugoj strani Panter poentira iz prodora za novi najveći plus Valjka večeras - 55:47. 

24. MINUT - Posle promašene trojke Evansa, Avramović ubacuje dva penala za najveće vođstvo crno-belih u dosadašnjem toku meča - 48:45, 23. minut. Sjajna akcija Evansa i Birutisa, koji zakucava. Posle nešto više od tri minuts igre u trećoj deonici gosti su izašli iz bonusa. Dva napada su crno-beli promašili na plus jedan - 48:47. 

MN Press
 

22. MINUT - Odbranili su crno-beli uvodni napad u trećoj denici, na drugoj strani Avramović promašuje trojku. Gosti u kontri dolaze do lakih poena za izjednačenje - 45:45. Ledej greši u dodavanju, ali i Šmits na drugoj strani. Naneli sa linije penala (1/2) postiže prve poene za crno-bele u nastavku meča - 46:45.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Evans sa dva ubačena penala čuva prednost gostima u završnici druge deonice - 41:39. Tamo gde je stao prilikom izmene, Doužer je nastavio čim se vratio na parket. Postigao je svoj 17. poen za novo izjednačenje - 41:41. Odlična odbrana crno-beli i ukradena lopta, posle koje Ledej ubacuje dva penala za prvo vođstvo Partizana večeras u 19. minutu - 43:41. Laki poeni Šmitsa na drugoj strani. Prve poene na meču, 25 sekundi pre odlaska na veliki odmor, postiže i Kevin Panter sa poludistance - 45:43. Na kraju prvog poluvremena Partizan vodi 45:43!

MN Press
 

18. MINUT - Ledej poravnava rezultat u 17. minutu - 34:34. Šmits ubacuje trojku na drugoj strani. Vraća odmah trojku Aleksa Avramović - 37:37. Birutis na drugoj strani poentira iz odbojke posle promašaja Evansa. U završna dva minuta prvog poluvremena ulazi se s nerešenim rezultatom posle novih poena Ledeja jednom rukom - 39:39.

16. MINUT - Laki poeni Kaminskog, a posle promašenog ekstranapada gostiju, Naneli poentira iz prodora - 32:30. Evans prekida nalet crno-belih sa linije penala (2/2). Posle 16. minuta košarke u Areni Žalgiris vodi 34:32, nakon poena Nanelija iz ofanzivnog skoka. 

14. MINUT - Izgubili su gosti loptu u napadu na plus osam, što karakterističnim poenima iz šuta jednom rukom kažnjava Ledej - 30:24, 13. minut. Šmits pravi faul u napadu, posle čega Trifunović dolazi do lakih poena posle ofanzivnog skoka Kaminskog - 30:26. Trinkijeri traži minut odmora posle kojeg Evans dolazi do poena iz prodora - 32:26.

MN Press
 

12. MINUT - Drugi kvartal je otvoren ukradenom loptom Nanelija, pa Evansa na drugoj strani, posle čega bek Žalgirisa lako u kontri poentira - 28:22. Nova izgubljena lopta crno-belih, i novi laki poeni za goste, ovoga puta preko Hejsa - 30:22. 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Hejs ubacuje lake poene, a potom Kaboklo pravi faul u napadu - 24:18. U 9. minutu brazilski centar pravi drugu ličnu grešku. Doužer krade loptu gostima, a potom Kaminski promašuje potpuno otvorenu trojku. Avramović je u ovim momentima zapalio Arenu, posle ukradene lopte. Reprezentativni bek je potom fauliran na prodoru, posle čega je ubacio oba penala - 24:20. Na kraju prve deonice Žalgiris vodi protiv Partizana 26:22.

MN Press
 

8. MINUT - Butkevičijus ubacuje trojku od tablu na isteku napada - 22:13. Doužer ponovo poentira sa poludistance. U završna dva minuta uvodne deonice ulazi s vođstvom Žalgirisa 22:18 posle trojke Doužera.

6. MINUT - Prvu trojku za crno-bele na meču ubacuje Doužer - 15:9, 5. minut. Mini seriju Doužera 5:0 prekida Birutis, ali američki bek u crno-belom dresu nastavlja da zasipa koš gostiju - 17:11. Novi poeni Doužera, postigao je 10 od 13 poena crno-belih. Na drugoj strani prvi poeni za Lekavičijusa - 19:13. 

4. MINUT - Posle poena Ledeja, Giedraitis ponovo krade loptu na polovini crno-belih i dolazi do novih lakih poena. Posle promašaja Pantera za dva, Birutis poentira uz faul, a posle tajm auta Obradovića ubacuje i dodatno bacanje - 13:3, 3. minut. Mini seriju 5:0 gostiju sa linije penala prekida Doužer (1/2) - 13:4. Ulanovas poentira iz ekstra napada za goste za novu najveću prednost - 15:4. Doužer poentira sa poludistance.

MN Press
 

2. MINUT - Meč je otvoren promašajem Doužera sa poludistance. Na drugoj strani Evans ubacuje trojku, a potom Giedraitis krade loptu na polovini Partizana i postiže lake poene u kontri - 5:0. Prve poene za crno-bele na meču postiže Kaboklo sa linije penala (1/2). Još jedna trojka Evansa, Žalgiris vodi 8:1 u 2. minutu.

- Partizan će večeras igrati bez Smita, Anđušića i Vukčevića.

- Italijanski strateg Andrea Trinkijeri velikim aplauzima je dočekan na parketu beogradske Arene.

19.00 - U prethodnom duelu, Partizan je kao gost slavio sa 93:85.

18.55 - Sudije su Emilijo Perez, Tomislav Hordov i Vasilis Picilkas

18.50 - U duel koji će u "Areni" početi u 20.30, Partizan ulazi sa učinkom 11-11, a Žalgiris sa skorom 8-14.

Evroliga, 23. kolo:

Četvrtak:

Fenerbahče - Virtus 88:75

Alba Berlin - Crvena zvezda 89:80

Makabi Tel Aviv - Panatinaikos 90:75

Bajern Minhen - Asvel 64:76

Real Madrid - Olimpijakos 90:85

Petak:

Anadolu Efes - Monako 78:80

Baskonija - Valensija 62:77

Olimpija Milano - Barselona 74:70

Partizan - Žalgiris 81:72

Standings provided by Sofascore

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike