Sferopulos posle Baskonije hvali Smarta i kritikuje ekipu: Dve stvari u odbrani su bile glavni problem!

18.01.2024

22:21

0

Autor: A. Š.

Grčki strateg naglasio posle veoma bolnog poraza u Areni da njegovi igrači ne smeju u mislima da ostanu na ovoj utakmici

Sferopulos posle Baskonije hvali Smarta i kritikuje ekipu: Dve stvari u odbrani su bile glavni problem!
Janis Sferopulos - Copyright MN Press

Od sjaja do očaja išla je Crvena zvezda protiv Baskonije u 22. kolu Evrolige. Imali su crveno-beli jednu od boljih prilika da se u potpunosti uključe u borbu za mesto koje vodi u doigravanje elitnog takmičenja, ali su pred punim tribinama najveće dvorane na Balkanu napravili korak unazad na tom putu.

Ekipa Duška Ivanovića odnela je, posle velikog preokreta i drame u samoj završnici, veliku pobedu iz pakla Arene, a strateg Zvezde Janis Sferopulos je posle meča nešto opširnije pričao o večerašnjem neuspehu.

- Pre nego što počem da pričam o utakmici želim da izrazim saučešće porodici Milojević – kazao je Sferopulos na startu konferencije, pa dodao:

- Pokušali smo na kraju da dobijemo kvalitetnog protivnika. Krenuli smo utakmicu dobro napadački, ali ne odbrambeno. Uhvatili su sedam ofanzivnih skokova, pričali smo o tome u nastavku. Nažalost nismo bili dobri večeras u kontroli skoka, dali smo im veliki broj lakih poena.

Istakao je grčki strateg treću deonicu kao jednu od ključnih u vešerašnjem meču, jer je upravo u tom periodu Baskonija sa minus devet došla do plus sedam.

- Treća četvrtina je bila veoma loša, ofanzivno solidna, ali defanzivno… Da bi napadao u napadu moraš biti dobar u odbrani, da probaš da kradeš lopte i da budeš agresivan. Uzeli su dvocifrenu prednost, ali malo po malo smo se vratili, detalji su presudili, jedan promašen šut, jedno polaganje, ali kada protivnik pogodi 91 poen, teško je slaviti.

Ponovio je Sferopulos da je Evroliga maraton.

- Moramo da nastavimo. Trenutno je period kada ne smemo ostati na ovoj utakmici, uvek kažem isto, kada dobijemo ili izgubimo, moramo da pređemo na sledeći meč. Moramo naučiti iz ove utakmice, da ne pravimo iste greške. Ne trebamo plakati zbog ovog meča, moramo biti borci do kraja. I dalje nam trebaju naši navijači za sve naredne utakmice koje budemo igrali ovde - objasnio je Sferopulos.

Nedostajali su Zvezdi večeras silno Teodosić i Nedović, možda i najviše u momentu kada su crveno-beli napravili najvećih plus 12.

- Ne želim da tražim izgovore u povredama. Igrali smo bez tri igrača koja mogu da kreiraju. Mislim da napadački nismo imali problem, dali smo 90 poena, ali problem je bio u odbrani. Velika je razlika u odnosu na to kako smo igrali u Milanu, moramo igrati tako. Za mene, sredili smo kreaciju sa nekim šuterskim akcijama i spuštanjem lopte u reket. Najbitnije je igrati jako u odbrani.

Otkrio je Sferopulos i plan za zaustavljanje Markusa Hauarda, koji je večeras zablistao i ubacio Zvezdi 32 poena.

- Pokušali smo da udvajamo Hauarda, ali bio je momenat kada je on pogađao, a mi smo imali male faulove. Moramo koristiti to pametno. Glavni problem je bio nedostatak koncentracije i loša komunikacija u odbrani i davanje njima šanse da pogađaju. Dali smo im previše skokova, oni su pogađali najmanje pet-šest trojki iz skokova. Teško je čuvati igrače iz ofanzivnog skoka. Nismo radili jednostavne stvari, nismo hvatali skokove, nismo pravili pametne faulove - ističe Sferopulos.

Istakao je da je zadovoljan novim pojačanjem Zvezde Džavonteom Smartom.

- Naravno da sam zadovoljan Smartom, imao je samo jedan trening i bio je dobar. Ne možemo da očekujemo da bude najbolja verzija sebe i dalje ima "džet leg" od letenja. I dalje ne zna imena svih, pa zamislite koliko mu je teško da igra. Uzevši sve u obzir bio je odličan večeras. Nije najbolja verzija sebe, ali on je igrač koji može da pogađa, brani, asistira, ali kako je igrao to je odličan početak za dalju budućnost. Što se tiče Tea, videćemo, odluku donosimo od dana do dana - dodaje Sferopulos.

Pokušao je Grk na kraju i zonom da zbuni razigrane goste, deluje da je na trenutak u tome i uspeo.

- Sa zonskom odbranom smo promenili momentum. Skratili smo razliku, trener je tražio tajmaut i onda smo vratili staru odbranu. Bilo je pozitivno što smo promenili odbranu, organizaciju smo im poremetili. Sasekli smo prednost sa 12 na sedam poena zaostatka, to nas je povratilo u utakmicu. Dalo nam je mogućnost da budemo kompetativni do kraja - zaključio je Janis Sferopulos.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike