Peković izgubio izbore, jedna legenda nasledila drugu: Crnogorsku košarku po prvi put vodi žena

24.11.2023

14:33

0

Autor: P.K.

Prvi put da nije samo jedan kandidat na izborima

Peković izgubio izbore, jedna legenda nasledila drugu: Crnogorsku košarku po prvi put vodi žena
Dubljivić i Peković - Copyright Profimedia/MN Press

Jedna legenda menja drugu. Predsednica Košarkaškog saveza Crne Gore od danas je Jelena Dubljević, koja je na izborima pobedila Nikolu Pekovića.

Dubljevićeva je na vanrednoj Izbornoj skupštini pobedila, koji je tu funkciju obavljao od maja 2021. godine. Za nju su glasala 42 delegata, a za njega 38.

Peković je nakon toga čestitao pobednici.

Ovo je prvi put od sticanja nezavisnosti da su na izborima za predsednika Saveza učestvovala makar dva kandidata, a samim tim i prvi put da novi predsednik nije dobio jednoglasnu podršku. Pre Dubljevićeve i Pekovića, predsednici su bili Veselin Barović (dva puta), Milo Đukanović i Igor Lukšić.

Prethodni meseci u KSCG su bili jako burni. Jedna grupa je tvrdila da je u januaru mandat istekao Upravnom odboru i predsedniku Pekoviću, a druga da je istekao samo Upravnom odboru, što je konstatovala i Inspekcija za sport.

Potom je dva puta zakazivana Skupština KSCG, koja nije održana – prvi put 16. juna kada je zakazan i izbor predsednika, između Pekovića i tadašnjeg protivkandidata Igora Lukšića, zbog neusvajanja dnevnog reda, a drugi put 20. oktobra zbog nedostatka kvoruma.

Jelena Dubljević je 1999. godine, sa 12 godina, debitovala u ženskoj košarci, u Rolingu iz Nikšića. Sa 15 godina je bila deo evroligaške ekipe Budućnosti, a onda je igrala u Španiji, Francuskoj, Češkoj, Rusiji, Turskoj, Kini i SAD. Tamo je u svojoj prvoj sezoni postala šampion WNBA. Prethodne sezone je sa turskim Mersinom igrala finale Evrolige, ali je izgubila od Fenerbahčea.

Sa reprezentacijom Crne Gore je dva puta bila blizu medalje. Prvi put 2011. u Poljskoj, kada je tim Miodraga Baletića sa svih šest pobeda stigao do četvrtfinala, a onda stao protiv Turske (56:44). Drugi put 2015. u Mađarskoj, kada su izabranice Momira-Moma Milatovića poražene u borbi za polufinale od Španije 75:74. Te godine je Srbija osvojila svoje prvo evropsko zlato.

Povrede su je sprečile da se u dresu oprosti od reprezentacije. Od prethodnog leta je tim menadžer košarkašica Budućnost Bemaksa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike