Partizan poražen u novoj drami! Ljubljana ostala neosvojiva tvrđava za crno-bele!

20.11.2023

19:45

0

Autor: G. F.

Ovo je treći poraz šampiona u tekućoj sezoni

Partizan poražen u novoj drami! Ljubljana ostala neosvojiva tvrđava za crno-bele!
Cedevita Olimpija - Partizan - Copyright AdmiralBet ABA liga/Cedevita Olimpija

Košarkaši Partizana ni ovog puta nisu uspeli da stignu do pobede u Ljubljani. Cedevita Olimpija je, posle velike drame, odnela pobedu sa 95:91.

 

 

Ima nešto u toj dvorani Stožice što je čini neosvojivom za crno-bele. To nešto se videlo i večeras. Po pravilu neizvesna završnica, po pravilu ljuta bitka, i po pravilu pobeda domaćih.

Domaće je do pobede vodio nezaustavljivi Jaka Blažič sa 29 poena i 6 skokova, uz veliku pomoć Klemena Prepeliča (18 poena, 11 asistencija) i Šona Džonsa koji je ubacio 17 poena i uhvatio 9 lopti. Pored Kaminskog sa 20 poena i 7 skokova, najefikasniji u Partizanu bio je Zek Ledej sa 17 poena, dok je Pi Džej Doužer dodao još 14 uz 7 asistencija. Sigurno mora da raduje i to što Mateuš Ponjitka hvata ritam i pokazuje svoje umeće. A ima ga očigledno. Meč je završio sa 7 poena i 8 skokova, a uvereni smo da ćemo još mnogo toga dobrog videti od Poljaka u nastavku sezone.

Mnogo je nekih stvari koje brinu navijače crno-belih. Najpre to što je ovo bio već treći poraz njihovih ljubimaca (za celu prošlu sezonu su imali dva), zatim to što nikako ne uspevaju da prelome neizvesne završnice, a onda i loše vesti sa zdravstvenim stanjem u timu.

Posle Kevina Pantera i Uroša Trifunovića večeras se povredio i Aleksa Avramović, koji je još u prvom poluvremenu dobio udarac glavom u nos, obilno krvario i nije se vražao na parket. Koliko je ozbiljna povreda u ovom trenutku nije poznato.

Ima, naravno, i dobrih stvari koje su viđene u Stožicama. Na momente je Partizan delovao kao izuzetno moćan tim, Frenk Kaminski je još jednom odradio ogroman posao na obe strane terena, ali su sve dobre stvari veoma brzo poništavane nekim zaista velikim greškama. Previše izgubljenih lopti zbog loše komunikacije, kada se pogleda krajnji rezultat, govore da je to segment u kom su crno-beli izgubili meč.

Ovo svakako nije start sezone kakav su crno-beli očekivali, ali nema razloga za bilo kakvu paniku i defetizam. Sezona je duga, biće tu još svega, a po običaju, pisaće se i pamtiti samo ono što je bilo na kraju. A kraj je daleko.

 

BLOG UŽIVO:

Kraj utakmice, 95:91 - Stjuart je pogodio, a Obradović zove još jedan tajm-aut. Igralo se na Nanelija, ali je njegov šut bio daleko od koša. Promašiop je Kobs, Doužer je promašio za tri i to je bilo to.

40. minut,  93:91 - Promašio je Ledej otovoren šut za tri, a Kaminski nije uspeo da materajilzuje novi skok u napadu. Ledej sada pravi faul nad Prepreličem koji sa penala ne greši. Domaći su na maksimalnih plus 6 večeras. Ledej pogađa uz faul, ali će sudije geldati da li taj koš važi. Videlo se na snimku da je sve bilo po pravilima, a Ledej je promašio dodatno bacanje. To mu je treći promašaj sa penala. Uspeli su da se odbrane košarkaši Partizana, Smaialgić menja Kaminskog na ulasku u poslednji minut. Naneli precizan sa penala za minus dva.

38. minut, 91:87 - Ledej pogađa, Blažič ima dva penala posle faula Doužera. Drama u Stožicama polako dostiže vrhunac. Baš kako smo navikli u duelima ova dva tima kada igraju u Ljubljani Pogodio je Blažič oba puta. Sudije ne sviraju čista faul nad Anđušićem, pa šalju Blažiča ponovo na liniju za penale. Doužeru je sviran četvrti faul. Blažič je hladan kao led, postigao je već 29 poena. Obradović traži još jedan tajm-aut.

36. minut, 87:85 - Ledej je ponovo fauliran pri šutu, sada je polovičan sa penala. Partizan igra na momente vanserijski dobro, pa smo tako videli još jednu defanzivu za udžbenike. Ali Partizan igra na momente i početnički, pa je posle izgubljene lopte u napadu Blažič pogodio uz faul. Dodao je poen i sa penala. Kaminski igra zaista sjajno, ponovo pogađa pod faulom.  Sa penala postiže svoj 20. poern! Ledej faulira Blažiča, sudije sviraju nesportku, a Slovenac želi da se obračuna sa Partizanovim Amerikancem. Sudije gledaju snimak, i Prpeelič je bio agresivan, a Anđušić je sve smirivao. Preprelič dobija tehničku! Naneli pogodio bacanje zbog tehničke greške. Blažič pogodio oba zbog nesportske, a Cedevita Olimpija nije iskoristila dodatni napad. Kaminski je kratak u šutu za tri. Domaći imaju plus dva u psolednja četiri minuta.

34. minut,  82:80- Posle poena Kobsa, Sou je napravio petu ličnu grešku. Ledej je na liniji za slobodna bacanja, siguran je oba puta. Pogodio je Džouns dva napada zaredom, domaći su na plus pet u ovom trenutku. Anđušić menja jaramaza, a Kaminski Kabokla. Tu je i Doužer umesto Ponjitke. Kaminski pogađa uz četvrti faul Džonsa, pa koristi i dodatno slobodno bacanje. 

32. minut, 76:75 - Stjuart trojko otvara četvrtu četvrtinu, Jaramaz ne uzvrača. Faul Smailagića nad Stjuartom i odmah trener za Obradovića. Avramović se vratio u halu, ali nije u sportskoj opremi na klupi Partizana. Stjuart promašuje oba slobodna bacanja. Anđušić je kratak. Posle nove dobre odbrane Naneli i Ponjitka su se vratili na parket. Ledej je fauliran na šutu za tri poena, pogodio je dva penala, a Ponjitka uhvatio loptu u napadu. Promašio je i Ledej, a Smailagić zakucao posle novog ofanzivnog skoka.

 

 

Kraj treće četvrtine, 73:71 - Kobs pogađa dva penala, a Doužer i Kaboklo sjajno sarađuju. Novo zakuzcavanje Brazilca. Lete crno-beli u odbrani, Naneli je čak završio u publici u pokušaju da dođe do lopte. Blažič pogađa u kontri, Prepelič na sreću promašuje za tri posle još jedne izgubljene lopte Partizana. Poslednjih pola minuta igraju Ponjitka i Jaramaz umesto Nanelija i Doužera. Dug napada crno-belih i faul Kobsa nad Kaboklom na 3,4 sekunde do kraja treće četvrtine. Pogađa oba bacanaj, pa ga zbog odbrane poslednjeg naapda menja Ledej. Anđušiću sviraju faul na pola terena pri šutu Kobsa za tri poena, a ovaj pogađa sva tri puta.

28. minut, 66:67 - Solo kacija Doužera i pogodak za dva. Još jednom dobra defanziva srpskog tima, ali faul u napadu pravi Kaboklo. Nije stigao da postavi bolk, to je njegova treća lična greška. Prepelič postiže još jednu trojku, a Smailagić posle sjajne finte zakucava.

26. minut, 63:63 - Probio je Stjuart , a još jednom se nisu razumeli crno-beli u napadu i izgubili su loptu. Stjuart pogađa trojku, vraća je Doužer. Anđušić je na parketu umesto Ponjitke. Zvanično utakmicu gleda 5.527 ljudi. Dobra odbrana crno-belih, Kaboklo lako izlazi na kraj sa Blažičem.

24. minut, 58:58 - Doužer siguran sa penala, a na parketu je prvi put Smailagić. Težak koš Blažiča, pa treći faul Džonsa. Kaminski precizan sa penala oba puta. Blažič pokušava sa više od osam metara na isteku napada i ne pogađa. Nije precizan ni Doužer, a Kaminski ponovo sjajno rešava odbranu rivala. Ponovo će na liniju za slobodna bacanja, sada pogađa samo prvo.  Odlična odbrana Ponjitke, sada on ima dva penala. Kaboklo menja Kaminskog, zaslužio je Amerikanac odmor. I Ponjitka je polovića sa penala, Doužer ne da Souu lake poene. I on je polovičan.

22. minut, 55:52 - Naneli je izgubio loptu u prvom napadu, a Stjuart napravio grešku u koracima na drugoj strani. Kaminski baca dva rivala fintama i lako polaže loptu u koš. Džons rešava odbranu nanelija pod košem Partizana. Kaminski ne pogađa, verovatno uz faul, ali bez reakcije sudija. Odbranio je centar crno-belih napad rivala, pa pod njihovim košem fauliran. U nastavku nije pogodio za tri, a Kobs uz mnogo sreće ubacuje za dva.

Utakmica je nastavljena. Avramovića nema na klupi. Nije to dobra vest.

Tvrdo poluvreme, obe ekipe izuzetno napadački rapsoložene. Vodi se ljuta bitka u Ljubljani, crno-beli imali plus devet, domaći na pauzu otišli uz minimalnu prednost. Brine povreda Alekse Avramovića koji je zaradio udarac u nos i, uz dosta krvi, otišao sa parketa, a zatim i u svlačionicu.

 

 

Kraj druge četvrtine, 51:50 - Odlična odbrana Doužera i asistencija za Ponjitku i prednost Partizana. Tajm-aut za domaće u finišu poluvremena. Nisu iskoristili napad domaći, ali nije prošao pokušaj atraktvinog dodavanja Doužera Kaminskom. Stigla je trojka Prepeilča, vratio je Doužer odmah! Kobs je poenima zatvorio drugu deonicu.

18. minut, 46:45 - Naneli pogađa dva bacanja. Posle faula Ponjitke, Prepelič je takođe siguran sa penala. Blažič je poleteo posle finte Ledeja, nezgodno je pao, ali su obojica dobro. Zek je ubacio još dva penala. Kobs je promašio sve u pokušaju za tri, ali je i Naneli neprecizan. Prepelič pogađa sa više od osam metara, Doužer pogađa za dva.

16. minut, 41:39 - Trojka Ščuke, domaći su u velikoj seriji. Novi neuspešan napad Partizana, Ledej pravi drugi faul, a Prepelić posle duže vremena dovodi Cedevita Olimpiju u vođstvi. Naneli prekida minute bez poena Partizana. Blažič pogađa posle brzog prodora, Kaminski dobija bolokadu od Ščuke, a Blažić promašuje za tri.

14. minut, 54:57 - Prepelič iz dva pokušaja pogađa trojku, jaramaz poentira psole prodora i upisuje se u strelce. Pravi svoj drugi faul i Kaboklo u još ranoj fazi utakmice. Anđušić odlično zaustavlja Glasa, ali šut Anđušića sa poludistance izlati iz koša. Ofanzivni skok Kabokla posle nove dobre odbrane crno-belih. Ide Brazilac na loniju za slobodna bacanja i ubacuje samo prvo. Blažič pogađa za tri, pa posle nešto lošijeg napada Partizana, ubacuje još jednu trojku. Obradović traži tajm-aut, ponovo je brzo istopljena prednost našeg tima.

12. minut, 25:34 - Kaboklo poenima otvara drugi deo igre. Džouns ide na liniju za slobodna bacanja posle faula Kabokla. Pogodio je samo jednom. Na drugoj strani Radović faulira Kabokla, a odličnu akciju završava trojkom Anđušić! Sudar glavama Klobučara i Avramovića, as Partizana krvari i ide na klupu. Deluje da je u pitanju nos Avramovića, a svi pamte da je prošle sezone dugo igrao sa maskom zbog preloma. Sudije su gledale snimak, vidi se da Klobučar udara glavom Avramovića, ali ostaje dosuđen faul našem reprezentativcu. Džons pogađa posle novog ofanzivnog skoka. Umesto Avramovića igra Jaramaz. Anđušić pogađa dva slobodna bacanja.

 

 

Kraj prve četvrtine, 22:27 - Još jednom Naneli gubi loptu u napadu, a Kaminski pravi drugi faul. Ide na odmor, u igri je Bruno Kaboklo. Avramović faulom zaustavlja Soua, koji polovičnim učinkom sa penala dodatno smanjuje vođstvo Partizana. Blažić faulom zaustavlja crno-belog Brazilca, a Dužer pogađa posle prodora. Zamenio je Ponjitku u prethodnoj pauzi. Odlična odbrana još jednom i faul pravi Sou. Na parketu je i danilo Anđušić umesto Nanelija, a Kaboklo pogađa samo jedno bacanje. Ponovo brilojira Bruno u odbrani, ali Doužer ne pogađa trojku.

8. minut, 24:27 - Nije pogodio Blažič za tri, a Ponjitka je pokupio joiš jedan promašaj saigrača i poentirao. Dobra odbrana srpskog tima, pa trojka Kaminskog! Još jednom su crno-beli odlični u defanzivi, ali šut za tri Ledeja izlazi iz koša.  Sou zakucava posle dobre akcije domaćih. Nesporazum Kaminskog i Nanelija, Blažič pogađa u kontri, a trener Partizana Željko Obradović traži tajm-aut. Za dvadesetak sekundi domaći su se primakli sa minus 7 na minus 3.

6. minut, 17:19 - Džons pogađa sa penala posle novog skoka u napadu. Kaminski nije pogodio za tri, ali je Ponjitka zabeležio skok u napadu. Naneli je to nagradio trojkom, deluje uz faul, koji nije dosuđen. Ponovo Džons pogađa za domaće, a Sou upisuje prvu blokadu na ovom meču. Ukrali su crno-beli loptu, a Avramović koji je ušao u igru je istrčao kontru i lako položio loptu u koš. 

4. minut, 14:15 - Pogađa trojku i Sou, vraća je Ledej! Čuje se pesma navijača Partizana u hali Stožice. Džons posle ofanzivnog skoka pogađa za dva, a Ledej je još jednom siguran u šutu za tri poena! Ulaz Blažiča i koš uz faul, pa dodaje i treći poen u ovom napadu. Odlična saradnja Nanelija i Kaminskog, a centar srpskog tima zaustavlja Stjuarta, pa stiže i da zakuca. Vodi Partizan posle četiri minuta.

2. minut, 5:4 - Stjuart je pogodio za domaće, a Kaminski bio precizan uz faul na drugoj strani. Nije iskoristio centar crno-belih dodatno slobnodno bacanje. Odbranio je Partizan napad, a Ponjitka posle ulaza postigao nove poene za goste. Blažič  je postigao prvu trojku na utakmici, Ledej nije pogodio posle prodora.

Utakmica je počela!

 

 

17.25 - Za Partizan počinje sledeća petorka: Jaramaz, Ponjitka, Naneli, Ledej i Kaminski. Stjuart, Sou, Kobs, Blažič i Džons su starteri za Cedevita Olimpiju.

17.10 - Koliko Partizanu ne leži gostovanje Cedevita Olimpiji vidi se iz podatka da od 2019. otkako je ovaj klub promenio ime, crno-beli nisu pobedili ni u jednom od pet odigranih mečeva. Vreme je da se sruši i ta neprijatna tradicija.

16.20 - Na zanimljiv način su iz AdmiralBet ABA lige najavili utakmicu. Kao predstavnike edevita Olimpije stavili su po jednog bivšeg igrača Crvene zvezde i Partizana Jaku Blažiča i Gregora Glasa. Zastupnici Partizana na ovom "plakatu" su Danilo Anđušić i Aleksa Avramović.

 

 

15.55 - Trener crno-belih Željko Obradović naglasio je tradiciju kada je u pitanju igranje u hali Stožice.

-  Pred nama je utakmica u Ljubljani, gde smo prošle sezone dva puta izgubili i gde tokom poslednjih nekoliko godina Partizan veoma teško dolazi do pobede. Cedevita Olimpija ima dobar tim, imaju dosta iskustva i sigurno nas čeka jako težak zadatak. Ništa novo neću reći ako ponovim da energija i koncentracija tokom svih 40 minuta utakmice donose prevagu. Na nama je da učinimo sve kako bi te stvari bile na našoj strani.

15.50 - Košarkaš Partizana Aleksa Avramović rekao je da se umor oseća, ali da to ne sme da bude prepreka ekipi.

- Generalno, umora ima! Srećom imali smo taj jedan slobodan dan, odmorili smo se malo i protiv Cedevite igramo u tom terminu 17.30 koji je lep za igranje, tako da jedva čekamo da izađemo na teren i da se nadmećemo - rekao je Avramović i dodao:

Čeka nas ekipa koja dobro trči, dobro skače. Mi smo popravili te segmente, posebno protiv Albe u drugom poluvremenu zatvorili smo reket, primili smo 80 poena, a dali 90. E, sad, mi uvek damo tih 90 poena, kako god da okrenete. Igramo dobru napadačku košarku. I pored mnogo promašenih otvorenih šuteva, opet smo drugi najbolji napad u Evroligi, ali znamo da nam je problem u odbrani i da ćemo sa boljom odbranom podizati nivo naše igre i donositi više pobeda.

 

 

15.45 - Meč će voditi sudijska trojka u sastavu: Ilija Belošević, Damir Javor i Marko Mustapić.

15.40 - Neće u timu Partizana biti kapitena Kevina Pantera i povređenog Uroša Trifunoviča, ali je dobra vest da trener Željko Obradović može da računa na Alena Smailagića i Balšu Koprivicu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike