Zvezda se digla iz pepela i pobedila! Teova magija srušila Bajern!

02.11.2023

20:30

0

Izabranici Janisa Sferopulosa savladali nemačkog predstavnika u šestom kolu Evrolige

Zvezda se digla iz pepela i pobedila! Teova magija srušila Bajern!
Miloš Teodosić na meču sa Bajernom - Copyright MN Press

Zvezda je uradila ono što je morala. Da li je bilo lepo? Nije! Ali to nije ni važno. Bajern je u Areni pretio još jednim debaklom, ali su se crveno-beli podigli iz pepala i posle minus 14 u trećoj deonici uspeli da ostvare ekstremno važnu pobedu - 74:68.

Patili su crveno-beli više od 25 minuta. Žestoko su patili i svi oni kojima je Zvezda na srcu gledajući promašene zicere i otvorene šuteve svojih miljenika, koji su nekoliko puta tokom večerašnjeg meča bili na ivici ponora. 

Nije blistao ni Bajern, ali je bio taman toliko bolji da bude taj rival koji će brojne propuste protivnika iskoristiti da napravi prednost. A prvu osetniju Bavarci su stekli sredinom druge deonice, kada su posle trojke Franciska i poena Ibake poveli 27:19. Mučila se Zvezda tokom celog prvog poluvremena sa šutem iz igre. Pogotovo sa pokušajima van linije 6.75. U prvoj deonici promašili su svih osam, poluvreme završili sa 2/13, ali se ta druga, Hangina uz zvuk sirene za kraj druge četvrtine, na kraju pokazala kao jedan od odlučujućih faktora večeras, s obzirom da su gosti i u finiš prvog poluvremena ušli sa plus osam, a na veliki odmor otišli samo sa dva poena viška.

I kada se očekivalo, da na krilima boljeg finiša druge četvrtine, Zvezda nastavi da lomi rivala, momci u crveno-belim dresovima su potpuno nestali sa terena. Kao nemi posmatrači, Sferopulosovi izabranici gledli su kako ih gosti "rešetaju" iz svih pozicija i kako na polovini treće deonice, poenima uz faul i ubačenim dodatnim bacanjem Edvardsa odlaze na ogromnih 52:38.

Izduvala se u tim momentima pozitivna energija u potpunosti iz najveće dvorane na Balkanu, zvižduci su krenuli da paraju svodove Arene, ali oni kao da su trgli Zvezdine košarkaše iz košmarnog sna i pokrenuli ih ka velikom preokretu. Već do isteka treće deonice crveno-beli su prišli na jednocifren minus, a onda je usledila Teova magija, koja je i u najkritičnijim momentima Zvezdi "ostavila glavu" iznad površine vode.

Trojka za izjednačenje u 31. minutu, pa trojka za plus četiri u 37. samo su utabali stazu Jagu dos Santosu da u neizvesnoj završnici izraste u apsolutnog heroja, pogodivši trojku za 72:68, kojom je 19 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene Arenu doveo to tačke ključanja.

C. ZVEZDA: Lazarević, Teodosić 16p,11as, Hanga 3, Davidovac 5, Mitrović 11, Simonović, Nejpir 11, Tobi 7, Bolomboj 8, Gedraitis 5, Kuzmić, Dos Santos 8.

BAJERN: Vajler-Beb 5, Fransisko 5, Edvards 16, Gifi, Bonga 12, Bolmaro 12, Obst 3, Ibaka 10, Heris, Branković, Buker 5, Gilespi.

Standings provided by Sofascore

Blog uživo:

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Dva napada Zvezda nije iskoristila na plus dva, što poenima preko Bolomboja kažnjava Bolmaro. Rezultat je izjednačen na minut i 16 sekundi pre kraja - 68:68. Posle tajm auta Sferopulosa, na tačno 60 sekundi pre kraja, Teodosić je polovično precizan sa linije penala i vraća Zvezdu na plus jedan - 69:68. Edvards promašuje trojku, Jago ubacuje trojku sa osam metara i dovodi crveno-bele na prag velike pobede. Do kraja je 19.1 sekunda, Zvezda vodi 72:68. KRAJ! Zvezda je pobedila Bajern 74:68.

MN Press
 

38. MINUT - Jago greši u dodavanju, na drugoj strani Bolmaro pogađa dva bacanja i vraća Bajern na minus jedan. Ekstremno važnu trojku za Zvezdu pogađa Teodosić u 37. minutu - 68:64. Nisu crveno-beli iskoristili napad na plus četiri, lopta je prilikom prodora ispala iz ruku Teodosiću posle čega Bonga poentira iz reketa - 68:66. U završna dva minuta četvrte deonice ulazi se s vođstvom Zvezde 68:66 posle promašaj Edvardsa.

36. MINUT - Promašio je Tobi otvorenu trojku na plus tri, ali koš crveno-belih kao da je začaran u četvrtoj deonici. Bukvalno ništa Bavarci ne mogu da pogode, a Zvezdina prednost raste posle dva ubačena penala Jaga - 65:60. Samo jedan poen su postigli košarkaši Bajerna za više od pet minuta igre u četvrtoj četvrtini. Bolmaro poentira sa poludistance - 65:62. Bolomboj pravi faul u napadu, na isteku 36. minuta Edvards promašuje otvorenu trojku za izjednačenje.

MN Press
 

34. MINUT - Posle promašenih zicera Tobija sa jedne i Bonge sa druge strane Mitrović vraća Zvezdu u vođsto poenima iz ofanzivnog skoka - 61:60, 33. minut. Tobi popravlja promašeni zicer Mitrovića, Zvezda je na plus tri na isteku 34. minuta - 63:60.

32. MINUT - Četvrta deonica otvorena je sa 2+1 Giedraitisa i faulom u napadu Ibake, posle čega Teodosić ubacuje trojku za izjednačenje - 59:59. Bonga polovičnim učinkom sa linije penala prekida mini seriju Zvezde 6:0, a potom Giedraitis promašuje otvorenu trojku. Bajern na isteku 32. minuta vodi 60:59.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Zvezda je na minus pet posle trojke Jaga - 56:51, 29. minut. Davidovac posle ofanzivnog skoka poentira i vraća crveno-bele na posed zaostatka. Bonga trojkom prekida seriju Zvezde 10:0. Na kraju treće deonice Bajern vodi 59:53.

MN Press
 

28. MINUT - Edvards promašuje dve uzastopne trojke, ali crveno-beli to nisu uspeli nikako da materijalizuju, pa Vajler Beb sa linije penala u 27. minutu povećava prednost Bajerna na 56:43. Zvezda iz ekstra napada dolazi do 2+1 Tobija i prilazi na minus 10 - 56:46. Zvezda je posle dugo vremena na jednocifrenom minusu posle poena u kontri Giedraitisa - 56:48, Laso traži minut odmora. 

26. MINUT - Propustila je Zvezda napad na minus 10, pa Bonga to kažnjava novom trojom Bavaraca - 49:36. Posle poena Nejpira, Edvards sa 2+1 donosi gostima na polovini treće deonice novi najveći plus - 52:38. Nejpir pogađa izuzetno važnu trojku za Zvezdu - 52:41. Ibaka na drugoj strani poentira uz zvuk sirene. Igra se koš za koš u ovim momentima, a posle 26 minuta košarke u Areni Bajern vodi 54:43. 

MN Press
 

24. MINUT - Hanga promašuje zicer, a potom na drugoj strani Buker zakucava iz trećeg uzastopnog napada. Prvi put na meču Bavarci imaju dvocifreni plus, Sferopulos traži minut odmora - 43:33, 23. minut. Prvi put veliki zvižduci u Areni večeras. Bolomboj polovičnim učinkom sa linije penala prekida seriju Bajerna 8:0, ali Bolmaro na drugoj strani ubacuje trojku za novi najveći plus gostiju - 46:34. Teodosić postiže sa poludistance važne poene za Zvezdu. 

22. MINUT - Drugo poluvreme je otvoreno promašajem Edvardsa za dva, kao i Mitrovićevim promašajem sa druge strane. Bolmaro ubacuje trojku za prve poene u nastavku meča - 38:33. Hanga nije vratio trojku, a Edvards na drugoj strani ubacuje još jedan šut van linije 6.75. Bajern je ekspresno na plus osam - 41:33. 

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Na kraju prvog poluvremena Bajern vodi protiv Crvene zvezde 35:33, pošto je trojku uz zvuk sirene postigo Hanga!

18. MINUT - Seriju Zvezde 5:0 lakim poenima posle tajm auta Lasa prekida Francisko - 29:24. Posle dva promašena bacanja Nejpira, crveno-beli su se izborili za ekstra posed iz kojeg se Nejpir ispravio. Vajler Beb na drugoj strani ubacuje novu trojku za Bajern - 32:26. Posle promašaja Nejpira sa poludistance, trojku na drugoj strani ubacuje i Obst pa nemački tim ekspresno beži na plus devet u finišu prvog poluvremena - 35:26. U završna dva minuta druge deonice Bavarci ulaze sa plus šest, posle tri ubačena bacanja Teodosića - 35:29.

16. MINUT - Nova izgubljena lopta crveno-belih, ali Bajern to nije kaznio ni iz ekstra napada. Na drugoj strani laki poeni za Mitrovića - 22:19. Na polovini druge deonice Bajern vodi 25:19 posle trojke Franciska. Sada je "ciglu bacio" i Nejpir van linije 6.75, a na drugoj strani Ibaka podiže prednost Bajerna na 27:19. Luka Mitrović se posle ofanzivnog skoka izborio za dva bacanja, ali je bio polovično precizan. Nejpir krade loptu, pa Mitrović zakucava posle asistencije Teodosića. Nova ukradena lopta, pa aistencija Teodosića za zakucavanje Bolomboja. Ekspresno se Zvezda vraća rezultatski u meč - 27:24.

14. MINUT - Sada je Bajern stao u napadu, tri minuta su Nemci bez poena na startu druge deonice, ali Zvezda propušta prilike da, ako ništa, barem izjednači. Posle promašene trojke Jaga, čist zicer nije iskoristio Tobi - 19:17. Buker polovičnim učinkom sa linije penala postiže prve poene za Bajern u drugoj deonici 20:17. Posle promašaja Bolomboja, Buker poentira sa poludistance - 22:17.

12. MINUT - Gilespi pravi faul u napadu, a na drugoj strani prvu trojku za Zvezdu večeras, iz devetog pokušaja, pogađa Davidovac - 19:15. Promašaj Edvardsa, zakucavanjem kažnjava Tobi na sjajnu asistenciju Teodosića - 19:17. Imali su crveno-beli priliku da se vrate u vođstvo, ali je Tobi promašio trojku. Na isteku 12. minuta Bajern vodi 19:17.

PRVA ČETVRTINA 

10. MINUT - Imaju crveno-beli malo i sreće u ovim momentima, s obzirom da Bajern prelako propušta prilike da uveća prednost, jeftino izgubljenim loptama kojih već ima sedam. Zvezdu na posedu zaostatka ostavlja Teodosić poenima iz prodora - 14:12. Još jednu trojku pogađa Edvards - 17:12. Na kraju prve četvrtine Bajern vodi protiv Zvezde 19:12 posle poena Ibake uz zvuk sirene.

8. MINUT - Silno se muče obe ekipe u fazi napada, a Bajern dolazi do 11:8 posle novih poena Ibake. Hanga je na drugoj strani "bacio ciglu" van linije 6.75. Bonga je na drugoj strani promašio trojku, što novim poenima sa poludistance kažnjava Nejpir. Ovoga puta Bonga pogađa otvorenu trojku, Bajern na isteku 8. minuta vodi 14:10.

MN Press
 

6. MINUT - Prvu trojku na meču pogađa Edvards za prvo vođstvo Bajerna. Omaleni plejmejker postigao je svih sedam poena za Nemce dosad - 7:6. Vezane šuteve van linije 6.75 promašili su Nejpir i Hanga, a na drugoj strani Edvards gubi loptu. Kažnjava to poenima sa poludistance Nejpir, a na drugoj strani na isti način odgovara Ibaka. Bajern na isteku 6. minuta vodi 9:8.

4. MINUT - Posle skoro dva i po minuta meča Luka Mitrović postiže prve poene. Posle presečene lopte Hanga promašuje čist zicer, pa na drugoj strani lakim poenima to kažnjava Edvards. Zvezdi plus dva čuva Bolomboj. Posle četiri minuta košarke u Areni Zvezda vodi 6:4.

MN Press
 

2. MINUT - Meč je otvoren promašajima Gideraitisa za dva, pa iz ekstra napada i za tri. Prva dva šuta na meču promašili su i Bavarci. Prva dva minuta meča je prošlo bez poena.

- Ovo je Bajernov tim za večerašnji meč.

- Zvezda će i večeras igrati bez Nemanje Nedovića i Branka Lazića, a u timu nema ni Dalibora Ilića.

- Bajernova ekspedicija krenula je prema Areni.

 - Svesni su crveno-beli da moraju što pre da arhiviraju dva vezana poraza u večitom derbiju. 

- Zvezdini košarkaši polako pristužu u beogradsku Arenu.

Centar Zvezde Majk Tobi svestan je da se tim nalazi u teškom trenutku, napominjući da najveća opasnost Bajerna preti pod koševima.

- Skokovi će biti veoma bitni na meču sa Bajernom. Tu su jaki, imaju veliki broj talentovanih igrača i moramo da ih sprečimo da uđu u ritam. Ibaka radi sjajan posao, ima 7,5 skokova po meču. Ako im limitiramo ofanzivne skokove, od kojih im dosta zavisi u napadu, imaćemo više prilika da dođemo do trijumfa - poručio je Tobi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: M. N.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike