Partizan poklekao u krcatoj Areni! Crno-beli grešili, Barsa surovo kaznila sve!

17.10.2023

20:36

0

Autor: A. Š.

Izabranici Željka Obradovića debitovali pred svojim navijačima u ovosezonskom izdanju elitnog takmičenja

Partizan poklekao u krcatoj Areni! Crno-beli grešili, Barsa surovo kaznila sve!
Kevin Panter - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Evroliga se vratila u crno-belu Arenu. Više od šest meseci je prošlo od kako su košarkaši Partizana igrali meč elitnog takmičenja pred svojim navijačima, koji su večeras priredili paklenu atmosferu Barseloni, ali bez efekta na konačan epilog meča.

Nešto drugačiji tim Željka Obradovića u odnosu na prošlu takmičarsku godinu prvi put je ove sezone igrao evroligaški meč pred „grobarima“, koji su u rasprodatoj najvećoj dvorani na Balkanu gledali pobedu Katalonaca 92:83.

Iako je kostur ekipe iz prošle takmičarske godine sačuvan očigledno je da je pred najtrofejnijim trenerom Evrope veliki posao, pogotovo u defanzivnoj fazi koja se na kraju ispostavila i kao odlučujući kamenčić koji je tas na vagi prevagnuo na stranu Barselone. Još konkretnije, u zagrađivanju sopstvenog koša, s obzirom da su Katalonci pokupili gotovo sve svoje promašaje, pogotovo u drugom poluvremenu u kojem su ostvarili čak 12 ofanzivnih skokova (16 ukupno).

Ponovo je, kao i u prošlosezonskom okršaju ova dva rivala u najvećoj dvorani na Balkanu, briljirao Nikolas Laprovitola. Ponovo argentinski košarkaš nije bio opčinjen fantastičnom atmosferom u kojoj je i ovoga puta rešetao koš Valjka van linije 6.75 (u jednom trenutku 5/7, na kraju 6/10, 20 poena ukupno), s tim što je večeras ogromnu podršku imao u Ernangomezu i Oskaru Da Silvi, pogotovo u prvom poluvremenu u momentima kada su crno-beli krenuli da dodatno zagrevaju atmosferu u Areni.

Na kraju, jedan od onih koji su je ohladili bio je i Nikola Kalinić. Iako srpski reprezentativac nije blistao, ubacio je dve ekstremno važne trojke za Katalonce. Jednu uz zvuk sirene za kraj prvog poluvremena i prvo dvocifreno vođstvo gostiju na meču, a drugu na ulasku u poslednja dva minuta susreta, kojom je zaustavio poslednji nalet Valjka, prekinuo mini seriju 4:0 i Barsi doneo velikih devet poena prednosti za mirnu završnicu meča.

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 12 (5 sk), Avramović 11, Koprivica 8, Panter 11, Jaramaz, Naneli 14, Trifunović, Anđušić, Doužer 13 (5 as), Kaminski 5.

BARSELONA: Da Silva 13, Veseli 12 (6 sk), Brizuela 2, Kalinić 7, Satoranski 4 (10 sk, 6as), Ernangomez 15, Laprovitola 20 (6 as), Abrines 5, Parker 9 (11 sk), Jokubaitis 5, Para.

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Na poene Doužera, lakim poenima na drugoj strani odgovara Veseli. Do kraja je minut i 27 sekundi, Barselona vodi 90:81. Posle tajm auta Obradovića Doužer greši u dodavanju i baca loptu u aut. KRAJ! Barselona je pobedila Partizan 92:83.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

38. MINUT - Posle zakucavanja Smailagića, Barselona hvata novi ofanzivni skok i to novom trojkom nagrađuje Laprovitola (12/29 Barsa šutira za tri dosad). Barsa je ponovo na dvocifrenom plusu, do kraja je tri minuta i 18 sekundi, Obradović traži tajm aut - 87:75, posle kojeg Doužer poentira iz prodora. Odbranili su se crno-beli, ali Panter promašuje otvorenu trojku. Posle promašaja Kalinića za dva, Ernangomez pravi faul u napadu i to mu je peta lična greška. Smailagić pogađa dva penala - 85:79. Kalinić ubacuje trojku i pred poslednja dva minuta donosi Barsi plus devet - 88:79.

36. MINUT - Doužer zakucava, ali Barselona pravi još dva vezana ofanzivna skoka posle kojih zakucava Parker. Crno-bele na jednocifrenom minusu čuva Panter poenima iz prodora, na drugoj strani dva bacanja ubacuje Ernangomez. Budi se Arena ponovo, posle uzastopnih poena Nanelija i Smailagića. Na četiri i po minuta pre kraja Barselona vodi 79:73, Grimau traži minut odmora, posle kojeg Ernangomez ubacuje važnu trojku za Barsu - 82:73.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

34. MINUT - Imao je Partizan napad da još smanji minus, ali je Avramoviću rampu lupio Abrines. Odbranili su se crno-beli još jednom, potom je Ledej fauliran. Barsa je izašla iz bonusa za manje od dva i po minuta igre u četvrtoj četvrtini, pa Ledej sa penala (2/2) približava Partizan na minus šest - 71:65. Dva uzastopna ofanzivna skoka je ostvario Parker, potom ga je faulirao Smailagić. Crno-beli ovim faulom izlaze iz bonusa, a iskusni američki košarkaš ubacuje dva penala i odbija nalet Valjka na ulasku u 34. minut - 73:65. Ernangomez pravi četvrtu ličnu grešku, posle čega Jaramaz promašuje dva bacanja. To je osmo promašeno slobodno bacanje crno-belih večeras. U 34. minutu, posle novih poena Ernangomeza iz druge prilike, Barsa se vraća na dvocifrenu prednost - 75:65. 

32. MINUT - Četvrta četvrtina je otvorena promašenom trojkom Pare i novim ofanzivnik skokom Katalonaca, posle kojeg Parker sa dva ubačena bacanja donosi Barsi novi maksimalni plus - 71:60. Prve poene posle dvominutnog odmora za crno-bele postiže Kaminski sa linije penala (1/2) - 71:61. Posle 32. minuta košarke u Areni Barsa vodi 71:63 posle poena Avramovića iz prodora.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Veseli je na isteku 29. minuta prekinuo seriju poena sa linije penala na obe strane i vratio Barsu na plus osam - 66:59. Na kraju treće deonice Barselona vodi 69:60 posle trojke Parkera u samom finišu pretposlednjeg kvartala.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

28. MINUT - Seriju Partizana 6:0, posle poena uz faul i ubačenog bacanja Pantera, prekida zakucavanjem Veseli - 60:54. Nenli ubacuje dva penala. U završna dva minuta treće deonice Barselona ulazi sa plus posle dva promašena bacanja Pantera i dva pogođena na drugoj strani Jokubaitisa - 64:56.

26. MINUT - Posle poena Satoranskog crno-beli propuštaju dva napada da uhvate rezultatski priključak, pa sa linije penala (1/2) na drugoj strani prednost Barse podiže Kalinić - 55:48. Još jedan propušten napad Partizana i još jedna kazna Laprovitole van linije 6.75. Ubacio je pet od sedam šuteva van linije 6.75 Argentinac i vratio Barsu u 27. minutu na dvocifrenu prednost - 58:48. Obradović traži minut odmora. Naneli ubacuje izuzetno važnu trojku za Valjak - 58:51.

24. MINUT - Ušli su crno-beli u ofanzivni ritam, ali Barsa ponovo poentira posle ofanzivnog skoka - 52:46, 23. minut. Taman što je ušao u ritam, Doužer mora van igre zbog četiri lične greške, a brzo potom crno-beli izlaze i iz bonusa. Kalinić pravi korake, a to na drugoj strani kažnjava Ledej poenima sa poludistance na isteku napada - 52:48.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

22. MINUT - Drugo poluvreme je otvoreno poenima uz faul Doužera, ali promašenim dodatnim bacanjem. Ipak, lopta ostaje u posedu crno-belih, a Doužer se ispravlja ubačenom trojkom. Očas posla je Valjak prepolovio zaostatak za Barsom - 44:39. Ponovo Katalonci poentiraju iz ofanzivnog skoka - 46:39. Trojku na drugoj strani pogađa Naneli, ali crno-beli moraju da podignu nivo igre u odbrani. Posle poena Ernangomeza Barsa na isteku 22. minuta vodi 48:42.  

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Doužer i Ledej zaustavljaju nalet Barselone, koja u 19. minutu vodi 38:34. Grimau traži svoj prvi tajm aut na meču. Dva uzastopna ofanzivna skoka su napravili košarkaše Barselone, što je trojkom "nagradio" Jokubaitis. Ledej je promašio za dva, a na drugoj strani Kalinić ubacuje trojku uz zvuk sirene. Na kraju prvog poluvremena Barselona vodi 44:34.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

18. MINUT - Ponovo crno-beli promašuju dva vezana napada i ponovo su kažnjeni trojkom - ovoga puta Laprovitole. Obradović traži minut odmora, Barsa vodi 35:30 u 17. minutu. Barselona u poslednja dva minuta prvog poluvremena ulazi sa plus osam posle još jedne trojke Laprovitole - 38:30.

16. MINUT - Promašili su crno-beli dva napada pri nerešnom rezultatu, što poenima sa poludistance kažnjava Abrines - 27:25. Kaminski sa linije penala poravnava rezultat. Posle dva ubačena penala Veselog, poene uz faul, a potom i dodatno bacanje ubacuje Smailagić. Posle dugo vremena Partizan ponovo vodi 30:29. Abrines vraća tri poena i to iz dodatnog napada, posle ofanzivnog skoka Satoranskog, ponovo vodi Barsa - 32:30. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

14. MINUT - Posle nešto više od dva minuta u drugoj deonici Brisuela postiže prve poene za Barsu u nastavku meča, a potom Avramović ubacuje prvu trojku za Valjak na meču za eksploziju u Areni - 25:23, 13. minut. Novi poeni Avramovića, ovoga puta uz faul Parkera. Promašio je Aleksa dodatno bacanje - 25:25. Sada su crno-beli u seriji 9:2.

12. MINUT - Druga deonica otvorena je poenima Alekse Avramovića - 23:18 i promašajem Parkera sa poludistance. Promašio je Ledej i drugu otvorenu trojku večeras, ali srećom po crno-bele isto na drugoj strani čini i Parker. Na isteku 12. minuta igre Barsa vodi 23:20 posle poena Kaminskog.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Uneo je Avramović malo živosti u igru Partizana, odmah podigao i publiku, koju su dodatno raspalili arbitri odlukom da dosude još jedan nesportski faul crno-belima, ovoga puta Kaminskom. Ernangomez je ubacio dva penala, a Katalonaci potom promašili dva napada. Na kraju prve četvrtine Barsa vodi 23:16.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

8. MINUT - Prvi put na meču Barselona je na osetnijem plusu. Posle poena Ernangomeza sa poludistance i promašene trojke Ledeja, u polukontri šut van linije 6.75 ubacije Laprovitola. Obradović je primoran da traži prvi tajm-aut na meču - 19:10, 7. minut. Barselona je u seriji 15:2, a 11. i 12. poen za Valjak večeras sa linije penala postiže Ledej - 19:12. U završna dva minuta prve deonice Barselona ulazi sa plus pet posle zakucavanja Ledeja - 19:14.

6. MINUT - Pravi Koprivica nesportski faul Koprivica, posle čega Da Silva ubacuje dva penala, ali srećom po crno-bele, Barsa ne koristi dodatni napad. Na polovini prve deonice Barselona vodi 12:6. Mnogo crno-beli greše, posle greške Pantera u dodavanju Da Silva zakucava - 14:8. Seriju Barselone 10:0 poenima sa poludistance prekida Panter - 14:10.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

4. MINUT - Koprivica vezuje još četiri laka poena, posle kojih Partizan vodi 8:4. Prvu trojku na meču (Da Silva), potom i još jednu (Laprovitola), postižu Katalonci, i brzo prave preokret - 10:8.

2. MINUT - Meč je otvoren poenima Veselog sa poludistance i zakucavanjem Koprivice. Prvi put na meču Partizan vodi posle poena Pantera sa poludistance - 4:2. 

- Partizan će večeras igrati bez Mateuša Ponitke.

- Na nekih pola sata pre početka meča, tribine najveće dvorane na Balkanu pune su do poslednjeg mesta, što znači da se sprema još jedan spektakl za prepričavanje.

- Jedan od košarkaških heroja Partizanovih navijača u 21. veku večeras će biti na suprotnoj strani terena. Ipak, "grobari" su i pored te činjenice aplauzima prozdravili ulazak na parket centra Barselone Jana Veselog.

24sedam/P. K.
 

- Podelili su Katalonci sa svojim pratiocima detalje sa poslednjeg treninga iz Arene uoči utakmice, uz kratak video podsećanja na prošlosezonsko gostovanje u najvećoj dvorani na Balkanu.

 

 

 - Nisu evroligaški košarkaši krili koje gostovanje im je najteže za igru, što je Evroliga iskoristila da najavi večerašnji okršaj u Areni.

- Znaju Katalonci gde su došli i šta ih večeras očekuje u Areni, pa je marketing tim Katalonaca srazmerno tome i aktivan na društvenim mrežama.

 

 

- Sama činjenica da Partizan otvara evroligašku sezonu u Areni dovoljna je za euforiju među "grobarima", a video koji je marketing tim Valjka snimio kao najavu meča sa Barselonom samo je dodatno podigao raspoloženje kod tifoza crno-belih.

- Dan pre meča sve ulaznice za meč Partizana i Barselone su rasprodate.

- U najavi utakmice i trener Valjka Željko Obradović otkrio je šta večeras očekuje od "grobara".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike