Turska nemilosrdna prema Amerikancima: Nećeš da igraš za reprezentaciju, nisi domaći igrač!

02.10.2023

14:43

0

Autor: P.K.

Selektor i savez žestoko kaznili Larkina i Vilbekina

Turska nemilosrdna prema Amerikancima: Nećeš da igraš za reprezentaciju, nisi domaći igrač!
Ataman (L) i Larkin (D), arhiva - Copyright MN Press

Turci ne praštaju! Američki košarkaški asovi Šejn Larkin i Skoti Vilbekin nisu ovog leta želeli da nastupaju za reprezentaciju ove zemlje, iako imaju njene pasoše.

To nije naišlo na odobravanje ni kod selektora Ergina Atamana, ali ni kod Košarkaškog saveza Turske. Rezultat je suspenzija od pet mečeva, kazna u iznosu od nešto više od 3.000 evra, ali i, za klubove najvažnije, gubitak statusa domaćih igrača u turskom prvenstvu, što je sada i formalno potvrđeno.

Sud za Sportsku arbitražu u Lozani (CAS), potvrdio je da Larkin više neće biti smatran lokalnim igračem za Efes, a isto je i sa Vilbekinom u Fenerbahčeu. Ovo je veliki problem za oba tima jer su u Turskoj ograničeni na pet stranih igrača.

Efes je javno izrazio neslaganje zbog ovakve odluke i najavio je žalbu. No, ona će verovatno biti odbijena, baš kao što je odbijena Fenerova za Vilbekina.

Podsećanja radi, Turska je besna zbog neuspeha u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre, posebno jer je bila domaćin tog turnira. A sada, uprkos potrošenom novcu, neće igrati u Parizu 2024.

Prema Košarkaškom savezu Turske, deo razloga leži u nezainteresovanosti Vilbekina i Larkina, koji su imali svoje "opravdanje". Larkin je navodno bio povređen, dok Vilbekin nije bio dostupan selektoru Atamanu, što je izazvalo njegovu žestoku kritiku.

Nije pomoglo ni što je Efes u svom saopštenju naveo da se Larkin uredno pojavio na pripremama za takmičenje, ali je povredio koleno i morao je da ode.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike