Šok na Mundobasketu – prvak Evrope i sveta ne ide u borbu za medalju!

03.09.2023

17:41

0

Autor: A. Š.

Španci u poslednjih 10 minuta prokockali plus 12 protiv Kanade

Šok na Mundobasketu – prvak Evrope i sveta ne ide u borbu za medalju!
Detalj sa meča Španije i Kanade - Copyright Fiba.basketball

Svet će uskoro dobiti novog košarkaškog vladara. Dosadašnji, koji je ujedno i prvak Evrope, završio je Mundobasket u četvrtfinalu! Imala je Španija ogromnih plus 12 i plasman u nokatu fazu u džepu na kraju treće deonice, ali su Kanađani u poslednjih 10 minuta uspeli da naprave veliki preokret i šokiraju „furiju“ – 88:85.

Ušli su Španci bez poraza u drugu fazu šampionata bez poraza i jednom nogom bili u četvrtfinalu. Međutim, najpre su ih savladali Letonci, da bi ih u poslednjem meču drugu runde prvenstva sveta šokirali Kanađani.

Delovalo je posle druge i treće deonice da izabranici Serđa Skariola imaju sudbinu u spostvenim rukama. Deset poena više  pred odlazak na veliki odmor, i plus 12 na isteku 30. minuta ulivali su bezbrižnost navijačima Španije, međutim u odlučujućem periodu sve se okrenulo.

Bruks i Gildžes-Aleksander poveli su svoje saigrače u poslednji juriš, ubacili Špancima 24 od 27 poena, koliko je postigla Kanada u četvrtoj deoici, i ostavili favorizovanog rivala u neverici.

Najefikasniji u selekciji Kanade bio je Šej Gildžes-Aleksander sa 30 poena, dok je Dilon Bruks dodao 22. U reprezentaciji Španije najbolji je bio Vili Ernangomez sa 25 poena, dok je Santjago Aldama ubacio 20.

Letonija je ranije danas pobedila Brazil 104:84. Kanada je osvojila prvo mesto u grupi sa devet bodova, koliko ima i drugoplasirana Letonija. Španija i Brazil su sa po osam bodova završili takmičenje na Mundobasketu.

Kanada će u četvrtfinalu SP u sredu igrati sa Slovenijom, dok će se Nemačka sastati sa Letonijom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike