Selektor citirao Jokića, a onda zbunio sve: "Ja uživam u ribama, i ženskim i ovim, ali nikada ne pecam"

02.09.2023

16:04

0

Autor: P.K.

Pešić kaže da se nismo obrukali protiv Italije i da je to jedan od najboljih timova na turniru

Selektor citirao Jokića, a onda zbunio sve: "Ja uživam u ribama, i ženskim i ovim, ali nikada ne pecam"
Svetislav Pešić - Copyright fiba.basketball

Opet je Srbija izgubila od Italije, ali ovog puta nije kraj – "orlovi" moraju sutra da pobede Dominikansku Republiku da bi sigurno prošli u četvrtfinale. Prvo mesto zavisi od ostalih rezultata.

Uoči kritičnog meča druge faze prvenstva, selektor srpske reprezentacije Svetislav Pešić obratio se medijima u Manili. Prva tema, naravno, bio je novi poraz od "azura".

- Dobro nikome nije drago kad se izgubi. U stvari mnogo je bolje kad se pobedi nego kad se izgubi. Mi smo ovde na Svetsko prvenstvo došli ne da pobeđujemo samo Italiju nego da pobeđujemo sve što možemo. To se malo stvorila ta atmosfera - Italija, Italija... To je naravno malo i uticalo na mentalni prilaz i tako dalje. To sve pomalo utiče. Ne možemo da kažemo da ne utiče. Nismo pobedili tu utakmicu ali nismo se ni obrukali, prema tome moramo da gledamo šta se dešava u sledećoj utakmici. To je sistem turnira, nema puno plakanja, nema puno tuge.

Dominikanska Republika bila je hit prvenstva, ali je onda izgubila od Portorika. Njih vodi NBA zvezda Karl Entoni-Tauns, ali Pešić ističe da on nije jedini.

- Moramo da poštujemo njihov kvalitet, posebno napadački. Njima ne igra samo Tauns, tu je i Feliz, jedan od najboljih plejmejkera ACB lige. Većina igrača igraju u Evropi. Dobili su Italiju, pokazali su da mogu da igraju protiv svakoga. Mi smo zemlje košarke, protiv nas su svi specijalno našpanovani. Specijalno se pripremaju, specijalno se motivišu, tako da protiv nas uvek svaka ekipa igra tako da nemamo nikad lak zadatak.

Upitan o zdravstvenom stanju Boriše Simanića, selektor je bio suzdržan.

- Stanje se popravlja, ali najbolje je da pitate doktora. Ne bih želeo preterano da pričam o toj temi...

Pešić je govorio i o drugim iznenađenjima na turniru, naglasivši da je prvenstvo veoma "ludo".

- I mi smo prvo to računali, ali pokazalo se da je ovo ludo prvenstvo. Videli ste šta se sve dešavalo u ostalim grupama. Neki favoriti su već završili, Australija i Grčka su ispali, ne zna se hoće li Španija ili Kanada ispasti... Ludo prvenstvo, dešava se mnogo toga. Zato mi ne treba da potcenimo ono što smo dosad uradili, bilo je i dobrih stvari. Pali smo i izgubili, ali prave ekipe su one koje se posle poraza vraćaju. Verujem u našu ekipu, želju i ambiciju.

Pešić je pomenuo da je za dve godine na mestu selektora promenio mnogo ekipa i da je neuigranost problem za njegov tim. Posle se vratio na Italiju i kritikovao je javnost.

- Svi navijači moraju da znaju, a mi to teško priznajemo, da je neko bolji od nas. Ali, ćemo morati. Napredovati je moguće samo ako znaš da i od tebe ima neko bolji. I da to bude motiv da ga stigneš i da od njega nešto naučiš. Fantastična i uigrana ekipa, vi koji to duže pratite treba da obavestite naše navijače, jer naši navijači navijaju i jedini imaju pravo da napadaju i kritikuju i budu ožalošćeni. Ali vi koji se bavite košarkaškim poslom, treba da znate da je Italija jedna od najboljih ovde. Ne samo individualnim kvalitetom, nego i zajedničke igre. Bez kontinuiteta u vrhunskom sportu nema vrhunskih rezultata. Kod njih od 12 igrača, devet je u italijanskoj ligi, kod nas imamo dva ili tri.

Selektor je posle citirao i čuvenu izjavu NBA šampiona i MVP-a NBA finala, Nikolu Jokića da Srbi ne vole košarku, već vole kad neko pobeđuje.

- Sve su to stvari koje treba reći, ali ne da ja kažem. Jer kad ja kažem, onda će reći, eno onaj iz Pirota treba da nauči da priča srpskohrvatskim jezikom, i tako dalje, pravilnim. Da se ne vadi, nego da ide da peca ribe. A ne zna da ja stvarno uživam u ribama, i u i ženskim i ovim. I volim ribu da pojedem. A da pecam, to nikad neću da radim, za mene ima ko to da radi. Želim da vam kažem da budete pošteni prema ovim momcima. I poraz i pobeda postoje u sportu. Lepo nam je prošle godine naš igrač Nikola Jokić, najbolji igrač na svetu, rekao: U Srbiji se samo gledaju rezultati, ne igra se igra. Vole se rezultati, ne voli se košarka. I u pravu je. Ponavljam, moramo da napredujemo, da učimo od drugih koji su bolji. Ima boljih i nije sramota. Sramota je kad neko ne želi da prizna, to je sramota.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike