Orlovi, dokažite da smo zemlja košarke: Nema velikih zvezda, ali ovi momci ginu jedan za drugog!

25.08.2023

20:01

0

Autor: Milan Nastić

Prvi cilj izabranika Svetislava Pešića na Mundobasketu je plasman na Olimpijske igre

Orlovi, dokažite da smo zemlja košarke: Nema velikih zvezda, ali ovi momci ginu jedan za drugog!
Copyright MN Press

Orlovi, dokažite da smo i dalje zemlja košarke. Cela Srbija će narednih 15 dana biti uz naše momke i pomno pratiti Mundobasket, nadajući, da se nekim slučajem ponovi 2002. godina i Indijanapolis kada smo se poslednji put vratili sa zlatom sa svetskog prvenstva .

Da li je to moguće sada, realno gledajući, to je veoma teško, ali nikad se ne zna, ali ako pravimo neku paralelu,  i tada i sada selektor je Svetislav Pešić.

Slučajnost ili ne, videćemo veoma brzo, ali okolnosti su totalno drugačije.

Tada su svetskom košarkom dominirali Divac, Bodiroga, Stojaković, Gurović...., čini se da sada nemamo toliko zvezda u timu, ali sa druge strane ovu generaciju krasi timski duh.

Od tog velikog uspeha je prošlo 21 godina, i ne bi bio fer da ovim momcima stvaramo neki pritisak, nego da ih pustimo da igraju svoju igru, pa dokle doguraju.

Ako gledamo pošteno, veliki uspeh bi bio kada bi Orlovi uspeli da se direktno plasiraju na Olimpijske igre, a to je da doguraju do polufinala, a sve preko toga bi bio neverovatan uspeh, ravan senzaciji.

Iskustvo iz prošlosti nas je naučilo da uvek kad smo odlazili na velika takmičenja kao favoriti nismo ništa uradili, a kad nije bilo pritiska, vraćali smo se sa medaljom.

Pa, neka tako bude i ovaj put! 

Činjenica, da smo ove godine lišeni najboljih igrača poput Jokića, Micića, Kalinića, Lučića, i mnogih drugi (reprezentacija smo sa najviše otkaza), ali to nikako ne sme da nas obeshrabri, jer ovi momci su u pripremnim utakmica pokazali zajedništvo, da ginu jedan za drugog, što na ovim takmičenjima može da bude od presudnog značaja.

MN Press
 

Predvođeni kapitenom Bogdanom Bogdanovićem verujemo da ta energija može da se prenese i na sam Mundobasket, a znajući profil košarkaša koji su otišli na šampionat, sve će da urade za tim.

A, sada malo i o igračkom kadru, definitivno od Bogija i Nikole Milutinova se najviše očekuje, kao dvojica igrača koji iza sebe imaju dosta iskustva, kako klupskog, tako i reprezentativnog.

Čini se da su njih dvojica predvodnici ovog tima i da će plasman na šampionatu umnogome zavisiti od igre košarkaša Atlante i centra Olimpijakosa.

Nikako ne treba zanemariti tandem na poziciji pleja, koji će predvoditi Avramović i Jović, a nema sumnje da će im i Gudurić pomagati na kecu.

Naravno, tu su Dobrić i Davidovac, koji će kod Karija imati svoja zaduženja, kako u napadu, tako i u odbrani. 

Otkrovenje Mundobasketa može biti talentovani košarkaš Majamija, Nikola Jović, odličan je bio u pripremnim utakmicama, videla se tada njegova hrabrost i nadamo se da će takve partije pružati i na samom prvenstvu, čime bi dokazao da je pred njim blistava budućnost i da nije slučajno što igra u jednoj od najboljih ekipa u NBA.

Da ne zaboravimo Filipa Petruševa i Vanju Marinkovića, koji su takođe bitne karike, što se kaže mogu biti Džokeri kod Karija. 

Ostali, poput Simanića, Ristića, čini se da će njih dvojica imati epizodne uloge, ali nikako ih ne treba potceniti, jer za uspeh jedne reprezentacije potrebni su svih 12 igrača, koji će da ginu jedan za drugog. 

Što se tiče samog takmičenja, realno je da budemo prvi u grupi u kojoj su još Kina, Portoriko i Južni Sudan, a onda se ukrštamo sa grupom gde se nalaze Italija, Filipini, Angola i Dominikanska Republika.

Ako sve bude kako treba, upravo sa Azurima ćemo se boriti za prvo mesto u toj novo formiranoj grupi .

Budemo li ispred Italijana, što svi priželjkujemo, onda bi izbegli NBA zvezde u četvrtfinalu, što bi otvorilo vrata da se domognemo plasmana među selekcijama koje bi se plasirale na Olimpijski igre, što je i prvobitan cilj Orlova. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike