Srbi kao zapete puške čekaju Mundobasket! Selektor poručuje: Problemi samo zamaraju, izazovi motivišu!

24.08.2023

14:48

0

Autor: P.K.

Manje od dva dana do početka Mundobasketa, Pešić secirao situaciju

Srbi kao zapete puške čekaju Mundobasket! Selektor poručuje: Problemi samo zamaraju, izazovi motivišu!
Svetislav Pešić - Copyright Printscreen/YouTube/FIBA Media

Srbija za manje od dva dana počinje Svetsko prvenstvo, a selektor Svetislav Pešić izašao je pred novinare za poslednji "raport" i presek stanja pred početak. Ukratko – svi su spremni, svi jedva čekaju da počne Mundobasket.

"Kari" Pešić je otkrio i glavni cilj "orlova". Ne, on ovog puta nije medalja kako smo navikli, već mnogo realniji, ali ništa teži – plasman na Olimpijske igre u Parizu.

- Naravno, vrlo smo srećni što smo u Manili. Sve je sjajno. Hotel, hala u kojoj smo trenirali, ljudi su nam pomogli i mi smo jako srećni. Sada je vreme da se razmišlja o prvoj utakmici. Mnogo smo trenirali, ali ne previše dana. Probali smo da iskoristimo vreme koje imamo da se pripremimo, posebno u Srbiji. Imali smo priliku da igramo i prijateljske i trening utakmice i sada imamo priliku da se predstavimo na Svetskom prvenstvu.

Kina je prvi protivnik, kakve su tu ambicije i plan, pogotovo jer je prva utakmica?

- Kao i uvek, ništa se ne menja, prva utakmica je najvažnija za oba tima. Tako je i za nas. Prva utakmica, igrali smo pre neki dan prijateljsku utakmicu i znamo da ćemo igrati protiv vrlo dobrog protivnika, dobra odbrana i vrlo dobra organizacija napada. Očekujemo tešku utakmicu jer sada nije prijateljska, nego takmičarska. Nemate mnogo šansi, morate da mislite o realizaciji plana igre i kako doći do prve pobede na Svetskom prvenstvu.

Favorit ste u grupi sa Kinom, Portorikom i Južnim Sudanom - šta je cilj na ovom Mundobasketu?

- Prvo veliko očekivanje je da počnemo turnir i da razmišljamo o dobrom rezultatu u grupi sa tri protivnika. To nam je prvi cilj. Drugi se nije promenio, hoćemo da igramo Olimpijske igre u Parizu, to nam je veliki cilj i motivacija.

Očigledno je da ste favorit u grupi, kako se nosite sa tim pritiskom?

- Očekivanja su uvek na Svetskom prvenstvu da igrate protiv najboljih. Imamo definitivno svoj cilj i on nas motiviše od prvog dana priprema. Nadam se da ćemo sledeće godine biti u Parizu na Olimpijskim igrama. Svako treba da ima neki cilj koji motiviše grupu, a naša motivacija je da budemo deo Olimpijskih igara u Parizu.

Srpski novinari su dobili priliku da postavljaju pitanja, ali je Pešić uspeo da odgovori samo na prvo, doduše vrlo opširno. Ono je bilo "školsko": "Imali ste dosta kraće pripreme, tek 28 dana, koliko ste zadovoljni učinjenim"?

- Znate kako, nikad dovoljno vremena, ali mi to znamo i šta da radimo? Ja sam uvek govorio o problemu uvek može da se priča, ali to treba uzeti kao izazov – kako i na koji način rešavati takve situacije. O problemima pričati je suvišno, to nas samo zamara, a ako to pretvorimo u izazov, onda je to motivacija. Ja mislim da nas je to vuklo napred, svi smo razumeli da svaki dan treba da bude iskorišćen na najbolji mogući način. Kao što se to moglo videti, čuti, osetiti, igrači su dali ogroman doprinos, oni su najvažnji, sve ostalo je na dosta dobrom nivou. Pripreme su prošle bez prevelikih povreda, ne fizički igrača, nego nepredviđenih stvari. Dešavalo se na početku priprema da na neke nismo mogli da računamo iz dobro poznatih razloga. Ali, to je prošlost i daj da vidimo šta je sada i šta se sutra dešava. Uz veliki respekt prema momcima. Bilo je dosta dobro i igrači su prihvatili i sistem kako mi to želimo da radimo. Mi smo tu zbog igrača, najvažnije je da oni to znaju. Mi smo tu zbog njih, ne oni zbog nas. Svi treneri su imali sličan problem – kako da se prilagodiš na to što imaš i da dođeš u adekvatno stanje. Mi smo sada dobro, zdravi smo. Svi su kao zapete puške i žele da što pre počne prvenstvo.

Bonus video:

instagram/kssrbije

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike