Bio je jedan od najboljih igrača lige, ali je zbog kukavičluka postao predmet podsmeha: Kada će Simons ponovo zaigrati košarku?

19.07.2023

06:51

0

Autor: P.K.

GM njegovog kluba je optimista i po pitanju zdravlja, ali i "glave"

Bio je jedan od najboljih igrača lige, ali je zbog kukavičluka postao predmet podsmeha: Kada će Simons ponovo zaigrati košarku?
Ben Simons - Copyright Profimedia

Sećate li se Bena Simonsa? Prošle su dve godine od kada se maltene preko noći u dresu Filadelfije pretvorio u igrača koji je predmet podsmeha i koji verovatno nikad neće biti faktor u timu koji se bori za titulu. I to od možda najperspektivnijeg plejmejkera u NBA.

Simons je u plej-ofu te 2021. postao igrač sa najgorim procentom izvođača slobodnih bacanja u istoriji lige, gorem nego čak i Šakil O'Nil ili Vilt Čemberlejn. U pet od sedam utakmica u seriji protiv Atlante nije šutnuo u poslednjoj četvrtini.

Njegov strah da ide na otvoreno zakucavanje je za Džoela Embida bio trenutak koji je preokrenuo utakmicu. Trener Dok Rivers je tada rekao da uopšte ne zna da li Simons može da bude plejmejker u šampionskom timu.

Kraj ljubavi

Tada je Simons zatražio trejd, izbegavao da igra i sarađuje sa Filadelfijom. Klub ga je kažnjavao, pa je Simons postao igrač sa najviše plaćenih kazni u istoriji NBA, ali je na kraju otišao u Bruklin, februara 2022.

Tada su počele serije povreda zbog kojih je igrač debitovao za Netse tek u oktobru iste godine. Dobro je igrao, ali daleko od nekadašnjeg "ol star" nivoa i dvostrukog člana najbolje defanzivne petorke NBA. Onda su u februaru ove godine došli prvo problemi sa kolenom, pa leđima.

Kada će se vratiti? Ko zna...

Prošlo je pet meseci od kada je odigrao svoj poslednji meč za Netse, ali još uvek ne trenira u 5-na-5 ili 3-na-3 formatu. To je otkrio je generalni menadžer Netsa Šon Marks. Ovo je usledilo samo nekoliko nedelja pošto je Simons otkrio da neće igrati za svoju Australiju na Svetskom prvenstvu.

Marks je posetio Simonsa u Majamiju i dao optimističan izveštaj da je "fizički u odličnoj formi, ali i mentalno". Ipak, još uvek nema vremenskog okvira za njegov povratak od povrede leđa.

- Imamo vremena. Nećemo ga požurivati da se vrati treniranju 5-na-5 igru u narednih par nedelja. Ali napreduje - nadamo se da će biti spreman vrlo, vrlo uskoro.

Simons se već neko vreme bori sa problemima s leđima i pre više od godinu dana imao je operaciju. Kratko se vratio prošle sezone, ali je u februaru morao da se povuče zbog bolova. Pre toga, Simons je propustio čitavu sezonu navodeći probleme sa mentalnim zdravljem.

Profimedia
 

Bleda senka nekadašnjeg igrača

Ovaj plejmejker od 208 centimetara je ove sezone bio samo senka sebe. Najuočljiviji problem je stari – nevoljnost da šutira. Simons je imao u proseku samo 5,6 šuteva iz igre, a procenat slobodnih bacanja mu je pao na najniži u karijeri - 43.9%.

Uprkos svemu, Marks je rekao da navijači i dalje treba da očekuju da se Simons vrati u najbolju formu. Njegova jedini uslov je da se Simons oporavi.

- To je dobro pitanje. Mislim, realno, nadamo se da će da se vrati na taj nivo igre. Mislim, da ima 35 godina, ne bih mogao to da vam kažem. Ali, znajući da je u srednjim dvadesetim i da još uvek nije dostigao svoj vrhunac, potrudićemo se da se vrati na teren i vrati se u tu formu. I nadamo se da ćemo ga videti da igra još bolje. Ali, zdravlje će biti ključno za njega - rekao je Marks.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike