Tri poena, tri poena, vreme je isteklo! Potez koji je Partizanu doneo evropsku titulu, a navijačima najdraži datum i veliko slavlje! (VIDEO)

16.04.2024

06:46

0

Autor: A. S.

Crno-beli su pre više od tri decenije osvojili trofej koji ima najjači sjaj

Tri poena, tri poena, vreme je isteklo! Potez koji je Partizanu doneo evropsku titulu, a navijačima najdraži datum i veliko slavlje! (VIDEO)
Aleksandar Đorđević - Copyright Printskrin/youtube

Mnogo je datuma koji navijači Partizana pamte, ali taj 16. april daleke 1992. godine je onaj koji se sa mirom i poštovanjem pominje, a tog dana gotovo da nema navijača koga ne savladaju emocije dok po ko zna koji put vraća snimak velikog slavlja u Istanbulu.

Crno-beli su te aprilske večeri došli do najsvetijeg trofeja u svojim vitrinama - Kupa šampiona!

Trojkom Aleksandra Đorđevića, u poslednjim sekundama meča, pokorena je Evropa, pao je španski Huventud, 71:70, a taj potez srpskog organizatora igre i dalje oponašaju deca kada puste prve košarkaške korake.

Mnogo detalja iz te sezone, vremenom je postalo kultno. Željko Obradović je prvi trenerski posao dobio odmah po okončanju igračke karijere, a njegov kum, Milenko Savović je pak opremu za trening zamenio sakoom i kravatom i preuzeo funkciju sportskog direktora.

Jugaslavija je tada bila u teškom stanju, rat je uveliko buktao, pa su crno-beli zbog sankcija morali da pronađu drugi domaći teren. Utočište je bila Fuenlabrada, predgrađe Madrida. I dan danas se prepričava kako su domaćini navijali za Partizan, čak i u finalu. Iz svega toga je izašlo veliko prijateljstvo i bratski odnos klubova.

Partizan – Huventud 71:70 (40:34)

Partizan: Đorđević 23, Danilović 25, Lončar 2, Stevanović 6, Šarić, Rebrača, Šilobad 4, Koprivica 4, Dragutinović 2, Nakić 5.

Huventud: Ruf, R. Đofresa 8, T. Đofresa 18, Viljakampa 13, Pardo, Tompson 5, Prisli 20, Morales 6, Martines, Ljorens.

Takođe, oni koji danas sa setom gledaju stare snimke, mogu čuti i glas kultnog komentatora Dragana Nikitovića, koji je tokom prenosa, u momentima kada je Đorđević uzeo loptu i krenuo ka košu, zaćutao, a potom se izvinio gledaocima.

- Još 25, 24 sekunde - odbrojavao je, dok je na semaforu pisalo 68:68.

Na desetak sekundi do kraja, Huventud je došao do prednosti, 70:68, pobeda je bila u rukama Španaca, iako se lopta dugo nećkala na obruču.

- Još samo osam sekundi - rekao je Nikitović, a zatim je lopta završila u rukama Đorđevića:

- Dva poena prednosti za Špance... Đorđević - nastavio je Nikitović, dok se Đorđević odrazio na šut - usledio je okret u vazduhu ka košu i potez za istoriju.

- Tri poena, tri poena, vreme je isteklo, vreme je isteklo - bile su reči komentatora koje i danas izazivaju jezu među navijačima.

Tako je i danas među crno-belima, koji slave svoj datum, pa srećan vam 16. april!

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike