NBA i Unija igrača unose niz promena, a tiču se i Jokića: Od jeseni zaboravite na ovakvu ligu!

02.04.2023

07:26

1

Autor: A. S.

Većina promena uticaće na roster ekipa

NBA i Unija igrača unose niz promena, a tiču se i Jokića: Od jeseni zaboravite na ovakvu ligu!
Nikola Jokić - Copyright Tanjug/AP

NBA liga je najavila niz promena od naredne jeseni, među kojima su i pravila za MVP, štp će sigurno u budućnosti uticati i na Nikolu Jokića.

Čelnici najjače lige na svetu doneli su niz odluka zajedno sa Unijom igrača, a tiču se kolektivnog ugovora koji će biti na snazi sve do 2028/29 godine.

Na spisku promena nalazi se i uvođenje drugog nivoa poreza na luksuz čime se očekuje da će se ograničiti skupoceni ugovori i veliki troškovi ugovora. Po novom dogovoru, nivo poreza na luksuz biće 17.500.000 dolara, a ukoliko klubovi budu prelazili tu granicu, neće imati pristup slobodnim igračima.

Takođe, u planu NBA je da "smanji" odmor igračima, tačnije trend koji trenutno vlada - pauze igrača pod izgovorom preopterećenja. Tako će u narednoj sezoni košarkaši morati da odigraju po minimum 65 utakmica ukoliko žele da se nađu u konkurenciji za MVP nagradu i najbolju petorku lige.

Nikola Jokić do sada nije odmarao, pa ga ovo pravilo verovatno neće pogoditi.

Liga i Unija su radile i na promeni izbora igrača za najbolju petorku, pa su tako došli do odluke da će u budućnosti izbor biti bez ograničenja po pozicijama za 15 najboljih igrača, odnosno prve tri petorke - drugim rečima, idealna petorka u teoriji može da ima petoricu centara, bekova, plejmejkera... 

Plan je i uvođenje turnira usred sezone, poput Kupa u evropskoj košarci. Ideja je da počne u novembru, a da se fajnal-for igra na neutralnom terenu, za sada se pominje Las Vegas.

I na kraju, naravno ponovo su se dotakli supermaksimalnih ugovora, pa su tako pomerili gornji limit sa dosadašnjih 120 procenata, na 140.

A pravilo koje je možda i iznenadilo, ali u budućnosti se upotreba marihuane neće karakterisati kao kršenje antidoping mera.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike