A šta bi bilo da je Petrušev udario Rida?

21.12.2020

19:41 >> 19:53

0

Autor: Milan Nastić

Na ovo hipotetičko pitanje naterao nas je stav legendarnog Rumenigea iznet posle incidenta Markusa Tirama

A šta bi bilo da je Petrušev udario Rida?
Copyright Printscreen/Youtube Arena sport/MN Press

Šta bi bilo se dogodilo da je Filip Petrušev, biser srpske košarke udario Vilija Rida, a ne obrnuto? Kako bi reagovali mnogi da je ovaj talentovani mladić, nesumnjivo blistave budućnosti, nasrnuo na iskusnog, ali i Amerikanca na zalasku karijere? Da li bi se takav incident okarakterisao kao rasistički ispad, bezobrazluk mladog momka ili pomračenje uma igrača koji želi da pokaže zube rivalu žestoke reputacije?

Na ova i slična pitanja navela nas je izjava legende nemačkog fudbala Karl Hajns Rumenigea, data posle incidenta u kome je fudbaler Mehengladbaha Markus Tiram pljunuo protivničkog igrača Stefana Poša u lice (sin poznatog francuskog fudbalera Lilijana Turama dobio je suspenziju od šest mečeva). Rumenige, koji je osudio taj vandalski čin, zapitao se kako bi reagovala javnost da je bilo Poš bio taj koji je pljuno Francuza.

– Zapitao sam se šta bi se desilo da je situacija bila obrnuta i da je poš pljuno Tirama. Tada bi svi pričali o rasizmu – poručio je čuveni Rumenige.

 

Vodeći se primerom Rumenigea pitali smo one koji su tokom karijere videli sve i svašta, šta misle kako bi se šira javnost ponela da je Petrušev bio glavni akter, a Rid žrtva ovog incidenta.

Proslavljeni fudbalski trener Milan Živadinović je izričit.

– Prvo čuo sam za tog mladog košarkaša da je pred njim blistava karijera. Da je nekim slučajem neki naš mlad igrač udario igrača druge puti, prvo bi se na noge digle sve nevladina organizacije i počela da gaze po njemu. Pričalo bi se o rasizmu i kako ga odmah treba kazniti, a sada niko ni da bekne. Kao da se ništa nije dogodilo. Svi ćute. Neverovatno, koliko ne cenimo sebe i naše vrednosti, pomislim nekad kao da se stidimo što smo Srbi. To je naš najveći problem. Ako nastavimo tako, ne piše nam se dobro. Moramo da počeno da poštujemo sebe, a onda će i drugi – istakao je Živadinović.

Pročitajte još

Teniski stručnjak Radmilo Armenulić smatra da vandalski čin kašarkaša Budućnosti pod hitno treba sankcionisati i da mu se zabrani igranja od godinu dana.

– Takvo divljaštvo treba pod hitno kazniti, jer to je ponašnje ulice. Na košaršakoj utakmici onako podlo udariti čoveka, je takav primitivizan i da treba ga kazniti najmanje godinu dana da ne sme da igra. Ako se to ne dogodi, onda treba kazniti, one koji nisu njega kaznili. Jer onaj incident zaslužuje svaku kritiku i stvarno ne mogu da verujem da neko tako može da uradi. Čist vandalizam, i to je blaga reč. Sankcije pod hitno – jasan je Armenulić.

Košarkaška legenda Dražen Dalipagić smatra da “ludaka ima svuda” i da “ne treba to dizati na toliki nivo”.

– Naravno da osuđujem bilo koji incident. Moramo biti svesni da svuda ima ludaka i da je to sport. Vinovnika takvog ponašanja treba kazniti, ali ne treba to sada povezivati sa nekim drugim stvarima. Takvih ljudi ima na svim stranama i treba se ograditi od toga, bez obzira, da li je on Srbin, ili bilo koje druge nacionalnosti. Primitivizam i bezobrazluk zaslužuju svaku kritiku. I ja dok sam igrao košarku, bilo je takvih stvari. Dobre batine smo dobijali na terenu. Ti u nekom prodoru, a ono sevne lakat. Bilo je i još gorih stvari – poručio je popularni Praja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike