Gudurić udaljio Partizan od Top 8! Fenerbahče trojkama zatrpao koš Valjka i odneo pobedu iz Arene!

23.02.2023

22:09

0

Autor: A. Š.

Crno-beli posle mini pauze porazom se vratili evroligaškim obavezama

Gudurić udaljio Partizan od Top 8! Fenerbahče trojkama zatrpao koš Valjka i odneo pobedu iz Arene!
Jam Madar - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Imao je Partizan veliku priliku da napravi ozbiljan korak na plej-ofu Evrolige, međutim nije u tome uspeo. Predvođen Markom Gudurićem, Fenerbahče je izdržao sve nalete Valjka i pred prepunim tribinama Arene se revanširao crno-belima za poraz u Istanbulu – 97:94.

Otišli su crno-beli na evroligašku mini pauzu zbog obaveza u nacionalnim kupovima u velikom naletu. Sa četiri vezane pobede zakucali su na vrata Top 8, koja su ovim porazom ostala u magli i do kojih ih u nastavku takmičenja vodi paklen put.

Duel sa poljuljanim Fenerom bio je idealna prilika da se ostvari dupla pobeda i da se na sjajan način materijalizuje brejk iz Istanbula. Ipak, gosti su večeras imali nestvarno raspoložene Marka Gudurića (4/5) i Dešuana Pjera (5/5) koji su gotovo bez greške zatrpali koš Valjka šutevima van linije 6.75.

Sve je od starta traljavo počelo za Valjak, iako su predvođeni Madarom i Papapetruom crno-beli stekli početni kapital (12:5). Ipak, nedostajalo je to nešto večeras u Areni, što je u nekim prethodnim utakmicama odnosilo prevagu na crno-belu stranu. Iako dupke pune, tribine najveće dvorane na Balkanu kao da su bile "izduvane" dešavanjima sa stadiona u Humskoj nekoliko desetina minuta pre prvog sudijskog podbacivanja.

U takvoj atmosferi gostima koji su bili izuzetno raspoloženi za igru nije bilo previše teško da se nametnu kao dominantniji rival, koji je serijom 11:0 početkom druge deonice dao sebi veliki vetar u leđa za prvo dvocifreno vođstvo na meču (37:27, 15. minut). Već tada je moglo da se nasluti da je Gudurićeva ruka izuzetno vruća, međutim crno-beli nisu ni pomišljali na predaju. Jam Madar dao je početni impuls i malo po malo topili su veliki zaostatak, da bi ga do odlaska na veliki odmor potpuno istopili.

Krenuo je Valjak furiozno u nastavak meča, Kevin Panter je kapitenski povukao tim i uz asistenciju Alena Smailagića na trenutak je zapalio tribine Arene. Partizan je poveo 62:57 i delovalo je da preuzima konce igre, ali je potom na scenu stupio Pjer. Dva puta je ostao potpuno sam van linije 6.75 i oba puta pocepao mrežicu koša crno-belih, koji su počeli da tonu. 

Ni sjajna rola Matijasa Lesora u finišu treće i početkom poslednje deonice nije im pomogla da se trgnu iz letargije. Omogućio je francuski centar Valjku tri poena viška na startu završnih 10 minuta, međutim eksresno su Vilbekin i Pjer ubacili vezane trojke, nagovestivši konačan epilog meča.

Pokušao je Panter sve da vrati crno-bele na pobednički put. Vezao je šest poena iskusni Amerikanac i na trenutak vratio vođstvo domaćinu  (78:75), a onda je Partizanova odbrana potpuno pukla. Vilbekin, Gudurić i Pjer ubacili su uzastopne šuteve van linije 6.75 za seriju gostiju 10:0 koja se ispostavila kao presudna za konačan epilog meča, koji je sa dva 2+1 napada "zaključao" srpski reprezentativac iz redova istanbulskog velikana u momentima kada se Valjak hvatao za poslednje slamke spasa.

Partizan: Vukčević, Ledej 2, Avramović 2, Panter 25, Smailagić 9 (6 sk), Papapetru 7, Egzum 17, Naneli 2, Lesor 15 (11 sk), Trifunović, Anđušić, Madar 15.

Fenerbahče: Motli 14, Birsen, Vilbekin 15, Edvards 4, Mahmutoglu, Hejs Dejvis 6, Biberović, Pjer 21, Džekiri 4, Gudurić 25 (7 as, 35 in), Buker 5, Kalates 3

EVROLIGA - 25. kolo

Četvrtak
Makabi Tel Aviv - Bajern Minhen 90:82
Olimpija Milano - Panatinaikos 78:76
Real Madrid - Žalgiris 96:69
Partizan - Fenerbahče 94:97

Petak
19.00 Crvena zvezda - Alba 
20.00 Asvel - Efes 
20.30 Valensija - Olimpijakos 
20.30 Virtus Bolonja - Baskonija
20.45 Barselona - Monako 

 

 

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Konačno su crno-beli uspeli da odbrane jedan napad, ali to nisu materijalizovali na drugoj strani. Hejs Dejvis polovičnim učinkom sa penala donosi Feneru plus pet, do kraja je minut i 19 sekundi - 95:90. Papapetru promašuje trojku, sve je manje nade za Partizan. Pjer promašuje prodor, na drugoj strani Eksum zakucava. Do kraja je 33 sekunde, Fener vodi 95:92. Nije Partizan imao ni sreće, odbranio je poslednji napad, ali nije uspeo da iskontroliše defanzivni skok. Ledej je sa loptom otišao u aut, a Gudurić je potom sa linije penala stavio tačku na ovaj meč. KRAJ! Fenerbahče je pobedio Partizan 97:94.

MN Press
 

38. MINUT - Lesor pogađa dva bacanja - 88:84. Panter pravi petu ličnu grešku, Buker je polovično precizan sa linije penala. Laki poeni Eksuma, na tri minuta do kraja Partizan je na minus tri - 89:86. Još jednom Gudurić sa 2+1 odbija nalet Partizana - 92:86. Do kraja je dva minuta i 40 sekundi, Lesor pogađa još dva bacanja - 92:88. Na isteku napada Buker zakucava. Posle dva ubačena bacanja Eksuma Partizan u završna dva minuta četvrte deonice ulazi sa minus četiri - 94:90.

36. MINUT - Još jedan prokockan napad Partizana, Papapetru je iz ćoška na isteku napada šutnuo trojku i pogodio ivicu table. Na drugoj strani Pejer pogađa svoju petu trojku iz isto toliko pokušaja, Fener na polovini četvrte deonice ide na obećavajućih plus šest - 84:78. Fener je u seriji 7:0 posle polovičnog učinka Motlija sa linije penala - 87:78. Panter pogađa trojku uz faul Motlija, ubacuje i dodatno bacanje - 85:82. Gudurić zakucava uz faul Pantera (četvrti), pogađa i dodatno bacanje i odbija nalet Valjka - 88:82.

34. MINUT - Sjajna šuterska utakmica na obe strane, na trojku Pantera, trojkom odgovara Vilbekin - 78:78. Panter i Madar promašili su uzastopne šuteve van linije 6.75, na drugoj strani Gudurić ubacuje novu trojku i ponovo je Fener na plus tri 81:78. Posle tajm auta Obradovića Gudurić grade loptu Papapetruu u dodavanju. Vilbekin je, srećom po crno-bele, promašio trojku.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

32. MINUT - Četvrta deonica otvorena je faulom u napadu Dejvisa i zakucavanjem Lesora. Vilbekin ubacuje još jednu trojku za novo izjednačenje - 71:71. Još jednom je potpuno sam Pjer na trojci i još jednom pogađa, Fener ponovo vodi - 71:71. Panter pogađa uz faul, tom prilikom je i klupa gostiju dobila tehničku grešku. Kapiten Partizana ubacio je oba penala i ekspresno vratio vođstvo crno-belima - 75:74.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Gudurić sa pet vezanih poena u razmaku od dvadesetak sekundi vraća Feneru vođstvo u finišu treće deonice - 68:67. Na kraju treće deonice Partizan vodi 69:68 posle poena Lesora.

28. MINUT - Panter pogađa dva penala, a na drugoj strani Pjer još jednom kažnjava to što je potpuno sam van linije 6.75. Fener je na minus jedan - 64:63. Avramović poenima iz prodora odbija nalet rivala, koji je prokockao dva napada na minus jedan. U završna dva minuta treće deonice Valjak ulazi sa plus četiri posle polovičnog učinka Lesora sa linije penala - 64:60.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

26. MINUT - Posle poena Bukera i Papapetrua, Vilbekin pogađa tri penala i poravnava rezultat na polovini treće deonice - 57:57. Smailagić sjajnom reakcijom u reketu Fenera dolazi do novih poena, a posle promašene trojke Vilbekina Panter poentira uz faul (treći) Vilbekina. Ubacuje Partizanov kapiten i dodatno bacanje, crno-beli su u 26. minutu na plus pet - 62:57. Pjer trojkom prekida mini seriju crno-belih 5:0.

24. MINUT - Novi poeni Smailagića, ponovo vodi Partizan - 52:50. Motli dva puta uzastopno pravi faul u napadu, ali crno-beli nisu to maksimalno iskoristili, pa Hejs Dejvis lakim poenima poravnava rezultat - 52:52. Trojka uz pomoć table na isteku napada Eksuma za erupciju u Areni - 55:52. 

22. MINUT - Drugo poluvreme otvoreno je poenima Pantera za novo vođstvo Partizana - 48:47. Vilbekin ekspresno odgovara svojom prvom trojkom na meču. Fener ponovo vodi 50:48. Laki poeni za Smailagića - 50:50 posle dva minuta košarke u nastavku meča.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Razigrao se Panter u završnici prvog poluvremena, posle trojke, ubacio je još jedan šut sa poludistance. 105 sekundi pre odlaska na veliki odmor crno-beli su prišli na samo poen zaostatka - 43:42. Vilbekin i Lesor su razmenili lake poene - 45:44 pred poslednji minut druge deonice. Posle dugo vremena Partizan vodi, nakon dva ubačena bacanja Lesora - 46:45. Na kraju prvog poluvremena Fener vodi 47:46 poenima Motlija.

18. MINUT - Konačno nekoliko vezanih dobrih napada Partizana, ovoga puta Eksum poentira blizu koša, Itudis odmah traži minut odmora - 42:37. Dobra odbrana Valjka posle tajm auta, posle čega Panter ubacuje trojku. Crno-beli su na samo minus dva - 42:40. Seriju Partizana 7:0 polovičnim učinkom sa penala prekida Motli - 43:40.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

16. MINUT - Izuzetno važnu trojku za crno-bele postiže Madar - 37:30. Ledej je promašio otvorenu trojku na minus sedam, na drugoj strani najniži igrač na terenu Edvards poentira iz ofanzivnog skoka - 39:30. Madar u ovim momentima sam vuče Valjak, sa 2+1 vraća crno-bele na minus šest - 39:33. Ovo je 15. poen Madara. Gudurić na drugoj strani uzvraća na isti način (2+1) i čuva Feneru osetnu prednost posle 16. minuta igre - 42:33. Veliki problem za crno-bele je treća lična greška Jama Madara, koji je prethodno upisao asistenciju za Nanelija - 42:35.

14. MINUT - Nova trojka Gudurića, Fener je na plus osam - 33:25. Panter poenima sa poludistance prekida seriju gostiju 11:0. Muče se crno-beli u napadu, teško dolaze do izgrađenih pozicija iz kojih bi ugrozili koš rivala. Džekiri i Edvards donose Feneru prvu dvocifrenu prednost na meču - 37:27.

12. MINUT - Drugi kvartal je otvoren trojkom Smailagića - 25:22. Odmah na isti način uzvraća Gudurić. Fener je u seriji 8:0, posle Gudurića trojku je ubacio Hejs Dejvis, a potom u polukontri lako poentira Pjer. Prvi put na meču Fener ima plus pet, Obradović traži minut odmora - 30:25.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Eksum odmah vraća trojku i vođstvo crno-belima, a potom Australijanac pogađa jedno od dva bacanja. Džekiri poravnava na 22:22, što je i rezlutat posle uvodnih 10 minuta meča. 

8. MINUT - Prva ofanzivna kriza u igri Partizana, što Turci kažnjavaju i preko Pjera i Motlija prilaze na samo poen zaostatka u 7. minutu meča - 16:15. Motli ubacuje svoj 10. poen, prvi put na meču Fener vodi - 17:16. Seriju gostiju 6:0 poenima iz ofanzivnog skoka prekida Ledej. U poslednja dva minuta gosti ulaze sa plus dva posle trojke Pjera - 20:18.

6. MINUT - Motli sa četiri vezana poena vraća Feneru rezultatski priključak - 12:9. Madar prekida mali nalet rivala. Na isteku 6. minuta igre Partizan vodi 16:11.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Prvi tajm aut na meču Grobari su iskoristili da iskažu svoje nezadovoljstvo radom generalnog sekretara FK Partizana Miloša Vazure.

4. MINUT - Vraća trojku Madar, a posle izgubljene lopte Vilbekina Papapetru poentira u kontri - 9:3. Motli prekida mini seriju crno-belih 5:0. Posle 2+1 Papapetrua Valjak dolazi do novog najvećeg plusa na otvaranju utakmice - 12:5.

2. MINUT - Meč je počeo sa dva promašena bacanja Kalatesa i promašajem Ledeja za dva. Prve poene na meču postigao je Madar za vođstvo Partizana 2:0. Izraelac potom i asistira za prvi koš Lesora na utakmici. Posle dva minuta igre Valjak vodi 4:3, nakon što je Kalates ubacio trojku na isteku napada.

- Pre prvog podbacivanja održan je minut ćutanja u znak sećanja na stradale u razornim zemljotresima koji su potresli Tursku i Siriju.

 

 

- Košarkaši Fenera su spremni za okršaj sa Partizanom.

- Crno-beli su se pohvalili, Arena je još jednom ove sezone rasprodata.

- Fenerova ekspedicija stigla je u beogradsku Arenu.

- Partizan nastavlja borbu za Top 8 Evrolige. Sve što treba da znate o meču protiv Fenerbahčea na jednom mestu.

- Dugo u Feneru ne mogu da misle na košarku. Zbog razornih zemljotresa koji su pogodili Tursku i u znak sećanja na sve žrtve, Meli Mahmutoglu i drugovi večeras će u Areni igrati u nešto drugačijoj opremi od one na koju su navikli navijače širom Evrope.

- U predvečerje okršaja sa Fenerbahčeom Evroliga je kaznila Partizan zbog ispada navijača tokom gostovanja crno-belih u Minhenu. Iz tog razloga rukovodstvo Valjka poslalo je poruku navijačima pred večerašnji meč.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike