Analiza prvog dana Kupa Radivoja Koraća: Partizanova košarkaška geometrija protiv Spartakove hrabrosti

16.02.2023

10:05

0

Autor: A. S.

Niški trener je rezimirao utiske i sa duela između Mege i Vojvodine

Analiza prvog dana Kupa Radivoja Koraća: Partizanova košarkaška geometrija protiv Spartakove hrabrosti
Košarkaši Partizana - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Prvi dan Kupa Radivoja Koraća je prošao. Prvi polufinalisti su Partizan i Mega, ali neće igrati u međusobnom polufinalu, već čekaju na današnje mečeve između Crvene zvezde i Borca, odnosno FMP-a i Metalca.

Crno-beli su na otvaranju turnira, reklo bi se po rezultatu,imali lak posao. Međutim, Spartak nije bio mali zalogaj. Pokazali su Subotičani, predvođeni Željkom Lukajićem i snagu i volju, ali na evropsku pripremu meča, nisu imali odgovor.

Perspektivni niški trener, Milan Tubić, analizirao je za 24sedam duel Partizana i Spartaka, kao i Mege i Vojvodine.

- Analizirajući utakmicu Partizan - Spartak najlakše je reći da je pobedio favorit ili da favorizovana ekipa kalkulisala..ali ja bih pre svega rekao da su obe ekipe ušle veoma odgovorno prema nacionalnom Kupu, koji uvek dolazi u veoma specifičnim trenutku, kada svako u svom takmičenju bije važne bitke – rekao je Tubić na početku razgovora, pa nastavio:

- U prvom četvrtfinalnom dvoboju,dva iskusna trenera, videli smo želju za perfekcionizmom naravno u skladu sa mogućnostima svojih timova. Partizan je ušao sporije u utakmicu. Početna petorka nije često viđana u dosadašnjem delu sezone.

Osvrnuo se potom niški trener na učinak i posao kolega sa klupa Partizana i Spartaka.

- Obradović je često ukazivao na greške u rasporedu (spejsingu) svojih igrača posle svojih napadačkih setova, kao i na odlukama u čitanju protivnikove odbrane, u par navrata i u pogledu rezona. Lukajić, treći trener Spartaka u ovoj sezoni, kao da je definisao i podesio spone subotičkog tima. U odbrani njegovog tima jasno su definisani principi, bez improvizacije, gde je Spartak pokušao a u dobrom delu i odgovorio na Partizanovu fiziku, naravno i kvalitet – kazao je Tubić i objasnio kako je tim iz Subotice pokušavao da odgovori:

- Spartak je pokušao timski da se odbrani od pik igre Partizana, da zatvori reket i pokuša da kontroliše skok( 24 defanzivnih..dozvoljeno Partizanu samo 7 ofanzivnih skokova) a u napadu je pokušao inicijativom Milosavljevića i Jugovića da kreira svoju igru (18 asistencija). Napadali su kroz PnP igru što je  Partizanu problem kada ne igra Lesor. Partizan je preuzimanjem" svi sve", što mu  i u Evroligi donosi igru u tranziciji dolazio do lakih poena i u drugoj četvrtini ispostaviće se napravio nedostižnu razliku. Treba napomenuti da su za Partizan debitovali junior Mikić i kadet Drezgić (postigao seniorske poene).

Rezime utakmice: Partizanova košarkaška geometrija protiv Spartakove hrabrosti – sumirao je prvo četvrtfinale Milan Tubić i okrenuo se meču Mege i Vojvodine:

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Obični gledaoci, da ne kažem samo navijači reći će da im je možda utakmica bila manje zanimljiva.. Ja ću i ovde da istaknem trenere, koji spadaju u grupu po perspektivnih ili trenera čije vreme dolazi. Obojica su fenomenalno pripremili utakmicu i pokušali trenerskim žargonom da gađaju slabe tačke protivnika – počeo je priču o drugom četvrtfinalu, pa dodao:

- Vojvodina je preko Beslaća, koji dobro šuri igru, odlično otvorila utakmicu..Mega je tražila svoj ritam kroz odbranu..pokušavajući da unutrašnjom igrom optereti rivala koji nije imao punu rotaciju (Gaćeša nije igrao).. Zatvarali su igrači Vojvodine reket, što je otvorilo neke otvorene šuteve za tri poena Mege.

Bilo je reči i o mladim trenerima, kojih na ovom turniru ima u većem broju nego ranije. Marko Barać i Milan Isakov Kovačević su se dobro pokazali.

- Nadigravali su se treneri Barać i Isakov..odbrane su maksimalno radile svoj posao. Mega je svoju odbranu ulaskom Kovačevića krunisala kontranapadima..A Vojvodini promena odbrane najviše donela da se spustila na minus 5..ali čini se da se odlični Beslać potrošio..

Rezime: Treba istaći da Mega, kao i godinama u nazad, nastupa sa dosta mladih igrača u svom sastav. Meni je lično drago što je većina tih momaka prošla kroz jedinstvenu juniorsku ligu Srbije, prema kojoj su mnogi skeptični – Cerovina, Mušikić, Kovačević, Đurišić, Uskoković

Mladih igrača ima i u novosadskom sastavu.

- Vojvodina istače da želi da se vrati na kolosek davanje šanse mladima. Najbolji primer je mladi Marijanović, potencijalni kadetski reprezentativac i jedan od najtalentovanijih igrača u Srbiji.  A od igrača koji su prošli juniorski staž kroz najkvalitetniju ligu Srbije su još, Beslać reprezentativac, Banjac, Stanojević, Marijanović... – završio je analizu drugog meča Milan Tubić.

Sada se osvrćemo drugom danu Kupa i mečevima između Zvezde i Borca, odnosno FMP-a i Metalca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike