Zemlja košarke je u šoku: Ova dva tima će sledeći dobiti trajnu licencu Evrolige

30.09.2020

09:26 >> 22:14

0

Autor: Adam Štulić

Prvi čovek elitnog takmičenja Đordi Bertomeu otkrio planove za budućnost

Zemlja košarke je u šoku: Ova dva tima će sledeći dobiti trajnu licencu Evrolige
Copyright MN Press

Navijači Partizana i Crvene zvezde godinama maštaju o tome da njihovi klubovi dobiju višegodišnje licence za učešće u Evroligi, ali sudeći na osnovu planova prvog čoveka elitnog takmičenja Đordija Bertomeua, to će se teško ostvariti.

Naime, Španac je na telefonskoj konferenciji sa predstavnicima medija rekao da nikada nije govorio o želji da zatvori takmičenje sa 24 tima, ponovivši da je izlazak na tržište Velike Britanije jedan od prioriteta Evrolige.

– Ono što želimo, i to je naš cilj u naredne dve godine, jeste da utvrdimo naše poslovanje. A da bi se to dogodilo, sledeći korak biće da damo još dve trajne licence, Bajernu i Asvelu. Pandemija virusa korona je malo usporila stvari, ali očigledno je da su Francuska i Nemačka za nas dva veoma važna tržišta. Obe ekipe napreduju košarkaški i finansijski kako smo očekivali i zbog toga su u ovom trenutku najbolji kandidati. A uskoro bismo mogli da očekujemo novajlije iz Francuske, Italije i Velike Britanije, koja je još jedno važno tržište za koje verujemo da je neophodno za budućnost – rekao je Bertomeu.

Generalni direktor Evrolige istakao je i da će se takmičenje ove sezone sigurno završiti na terenu, za razliku od prošle, kada je prekinuto usled pandemije virusa korona, iako je, prema njegovim rečima, i tada sve bilo spremno za nastavak.

– Imamo plan B, ali nam je i glavni plan veoma fleksibilan jer možemo da menjamo datume i mesta odigravanja utakmica. Znamo da će biti poteškoća tokom sezone, biće promena u poslednjem momentu, mečevi će se igrati u drugim zemljama, sudije će se preraspoređivati… Ukoliko se stanje pogorša i budemo morali da stanemo, kao u martu, vratićemo se na plan iz maja, naš plan B. Sve je bilo spremno, imali smo svu logistiku, ali je problem bio u tri-četiri kluba koja nisu mogla da napuste svoje zemlje. To je razlog zbog kojeg nije bilo “mehura”. Plan B je nešto o čemu ne razmišljamo, ali ako bude potrebe, sve je spremno.

Jedan od najvećih izazova biće organizacija putovanja, pogotovo za ekipe koje lete redovnim linijama.

– To je odgovornost klubova, ali razumemo da će biti situacija kada će putovanje u drugu zemlju biti izazov. Timovi koji ove nedelje budu putovali u Rusiju moraće da presedaju u Velikoj Britaniji, jer ne postoji druga opcija. Ili, na primer, imamo i Izrael, čija je vlada uvela veoma restriktivne mere za one koji ulaze u zemlju ili izlaze iz nje. Iz tog razloga, od juna radimo sa nekoliko avio-kompanija, a sa dve smo postigli dogovor da na neki način olakšamo timovima koji imaju problema s putovanjima – kazao je Đordi Bertomeu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike