Zvezda se kockala, pa slavila u drami! Nedović čuva nadu za Top 8!

09.02.2023

21:06

0

Autor: A. S.

Penali rešili sve

Zvezda se kockala, pa slavila u drami! Nedović čuva nadu za Top 8!
Nemanja Nedović - Copyright MN Press

Košarkaši Crvene zvezde u 24. kolu Evrolige savladali su ekipu Makabija u Tel Avivu sa 89:86 na pogon sjajnog Nemanje Nedovića uz odlične role Luke Mitrovića, Ognjena Dobrića i Luke Vildoze.

Kockali su se crveno-beli, pa je meč rešen u ludoj, penal završnici. Na kraju, Zvezda čuva nadu o plasmanu u Top 8, Makabi je pao pred svojim navijačima po drugi put u ovoj sezoni!

Silovito je Zvezda ušla u ovaj susret i od momenta kada je Nemanja Nedović kročio na teren, diktirala tempo meča. Brzo je srpski bek premašio svoj prosek u sezoni, pa je bilo jasno da juri rekord karijere u Evroligi

U finišu prvog poluvremena priključio mu se i Dobrić, pa je prednost iznosila deset poena. Kontrolisali su crveno-beli napad rivala, dok su živeli od trojki Nedovića, ofanzivnih skokova Mitrovića i asistencija Ivanovića.

Pad u igri gostiju primećen je upravo kada je crnogorski plej napustio igru, ali se ubrzo i Vildoza razigrao. Koliko je Zvezda večeras bila raspoložena govori i podatak da su tokom većeg dela meča bili u dvocifrenoj prednosti, a da je učešće Argentinca bilo samo dva poena.

Ipak, iako su imali velikih 16 poena razlike, u poslednjem kvartalu domaćini su predvođeni sjajnim Vejdom Boldvinom, koji je zamenio Lorenca Brauna, stigli na -1. Usledila je penal završnica, a tamo su sigurniji bili Vildoza i Mitrović, dok je upravo Boldvin promašio jedno bacanje, koje je možda i bilo ključno.

Nedović na kraju nije srušio svoj rekord, stao je na 28 poena, a pratili su ga Mitrović sa 14 i Dobrić sa poenom manje. 12 je ubacio Petrušev, dok je Vildoza meč završio sa 10 poena. Najefikasniji igrač utakmice bio je Boldvin sa 38 poena.

Blog uživo

Četvrta četvrtina

10. minut - Sorkin pravi poene Makabija za -1! A i Dobrić je precizan na 12,2 sekundi do kraja, 82:85! Domaćin koristi tajm-aut i organizuje jedan od poslednjih napada na meču. Mitrović pravi faul na 7,6 do kraja, a Boldvin sa penala šutira 2/2, 84:85. Nedović se vraća na teren, a Vildoza ide na liniju penala, 84:87. Bentil je poslao na liniju penala Dibartolomea, koji je pogodio oba šuta. Boldvin uzvraća faulom na Vildozi, a Argentinac je bio takođe stoprocentan, 86:89.

9. minut - Odlična odbrana domaćina i ukradena lopta, pa zakucavanje Sorkina, pitanje pobednika će se rešavati u poslednjim sekundama! Ili ipak ne, Luka Mitrović koristi svaki poklon, 78:83. Boldvin je fauliran na šutu za tri, ali je sa penala pogodio samo dva bacanja.

7. minut - Evo i Vildoze na liniji slobodnih bacanja, 71:81, ponovo bezbedna razlika crveno-belih. Boldvin nezaustavljiv, 74:81! Dobrić nije uzvratio, ali je Mitrović fauliran, ipak ništa u novom napadu Zvezde. Boldvin koristi promašaje rivala i pogađa za -5

6. minut - Mitrović je presekao seriju domaćina, potom Vildoza krade loptu za svoj četvrti poen na meču, ponovo je dvocifrena razlika. Ipak, na drugoj strani, faul na Hilijardu pri šutu za tri, pa je sa penala pogodio 3/3. Strpljivo je igrala Zvezda i preko Mitrovića čuva prednost. Ali, evo i tehničke za igrače sa klupe Zvezde, radovali su se ukradenoj lopti i tako poslali Hilijarda ponovo na liniju penala. 

5. minut - Makabi juri poslednju priliku da se vrati u meč i izbegne drugi poraz na svom terenu. Boldvin sa penala dovodi domaćina na 64:73, a potom je usledio i faul na Sorkinom, ali je bio polovičan, -8. Zvezda ne koristi napad, Boldvin za 67:73!

3. minut - Pokušavao je domaćin sa igračima sa klupe, ali je Boldvin ipak bio glavni igrač ponosa Izraela, 60:71. Nadu domaćina odmah je utišao Lazić. Hilijard sa distance za -10.

1. minut - Makabi nije ekipa za potcenjivati, ali je pitanje pobednika rešeno. Nedović je u istom ritmu nastavio i u poslednjih deset minuta, dok se domaćin oslanjao na šuteve sa velike udaljenosti

Treća četvrtina

10. minut - Igra domaćina se potpuno raspala, poeni sa penala su sve što mogu očekivati. Ofanzivni skokovi večeras su na strani Zvezde, dominacija gostiju, 55:69

7. minut - Ali, nalet Makabija i nadu da mogu nešto više, ugasio je Nedović i to sa osam metara! Već u narednom napadu, srpski bek se odlučio na prodor, 49:62. Kolson seče seriju srpskog tima. Kombinuje Zvezda na malom prostoru, prvi poeni Kuzmića iz igre, a onda još jedna trojka Nemanja Nedovića, na asistenciju Ivanovića, 51:67! 

5. minut -  +16 za crveno-bele, Mitrović sjajno koristi promašaje svojih saigrača. Ne briljira Zvezda u organizaciji napada, ali je zato sigurna u odbrani. Ipak, gužvu pod košem je dobro iskoristio domaćin, pa je Boldvin pogodio sa distance, a potom i sa penala, 45:57. Siguran je sa linije za slobodna bacanja bio i Nibo, probudli su se i domaći navijači

3. minut - Mitrović siguran sa penala, +9, spetljao se Makabi u napadu, kažnjava Petrušev, 41:52. Dobrić krade loptu i otvara kontru Zvezde, ali je usledio i faul Dibartolomeua. Sudije su najpre dosudile običan faul, ali su nakon pregledanog snimka promenile odluku, nesportski faul. Dobrić je potom bio polovičan sa penala, Vildoza je probao za tri, ali je lopta ostala na obruču, a Mitrović potpuno niotkuda stigao da poentira, 41:55

1. minut - Nastavlja se meč. Zvezda je  u naletu, što koristi Mitrović, zakucavanjem, 34:46. Boldvin uzvraća na drugoj strani, potom je proigrao i Kolsona. Večeras ne i de Vildozi, Argentinac je vezao dva promašaja, srećom, pa se Petrušev našao na pravom mestu.

Druga četvrtina

10. minut - Vildoza za najveću prednost gostiju, +14, na drugoj strani, Makabi iz izgubljenog napada stiže do penala, a Boldvin je bio polovičan, 31:44. Nesporazumi u organizaciji na obe strane, pa trojka Boldvina, 34:44, koji je ubrzo opet završio na liniji za slobodna bacanja i ovog puta promašio oba puta. Zvezda ima poslednji napad, fauliran je Dobrić, ali nije bilo koša, 34:44.

8. minut - Dobar period crveno-belih, Dobrić krade loptu, pa prekršaj na Petruševim i novi napad crveno-belih i nova trojka, ovog puta Dobrić, 30:40! Nakon tajm-auta trenera izraelske ekipe, Dobrić nastavlja po svom, 30:42.

6. minut - Vildoza organizuje napad, lopta više ide ispod koša, ali nema poena. Na drugoj strani, Kolson drži priključak Makabija, 27:33. Hilijard siguran sa distance, Makabi se vraća! Ali, eto i nogo koša Petruševa, 30:37

5. minut - Dva loša napada na obe strane. Nedović raspoložen, ali evo i promašaja sa velike udaljenosti. Rampa Bentila, pa kontra Nedovića, 23:33!

3. minut - Promašuju domaćini, na drugoj strani Ivanović odlično čita igru, pa upistuje petu asistenciju, Bentil za 23:25. Evo i trojke Ivanovića, pa Nedovića, 23:31, crveno-beli šuter je večeras nezaustavljiv!

1. minut - Ostaje lopta u košu, već u prvom napadu, Nedović za tri, 18:21! Kolson sa penala kontroliše rezutat, a trojkom vraća prednost domaćinu, 23:21. Nedović ne staje, 23:23.

 

 

Prva četvrtina

10. minut - Druga polovina prve četvrtine potpuno je pripala Nedoviću, koji pogađa i iz reketa. Velika borba crveno-belih u napadu i evo prvog promašaja Nedovića sa distance. Boldvin za tri nakon malog faula Zvezde, za 18:18

9. minut - Poentirao je Kolson, ali je tom prilikom zakačio Nedovića po licu, pa su sudije pregledale snimak. Ipak, nema nesportskog faula

8. minut - Kakva trojka Nedovića! Iz gotovo izgubljenog napada, sa velike udaljenosti, 11:13! Brajmo za 13:13, ali još jednom Nemanja Nedović! Udvajao je Makabi, ali reprezentativac Srbije ne greši, 13:16

6. minut - Dosta greše igrači oba tima u organizaciji napada, ali je gužvu najbolje iskoristio Petrušev, za prvo zakucavanje na meču, 9:8. Evo i Adamsa na liniji za slobodna bacanja, 2/2, za 11:8. Kruži lopta i u napadu crveno-belih, Ivanović do Petruševa, koji je nažalost gazio liniju, 11:10.

4. minut - Kuzmić polovičan sa penala, a potom i prekršaj na drugoj strani. Boldvin je pogodio uz faul, a potom i sa penala, 6:6. Domaćin je već konsolidovao svoje redove u odbrani, dok su proradili i šuteri, pa je pogotkom Adamsa i stigao do prve prednosti, 9:6.

3. minut - Makabi i dalje bez poena, dosta promašaja izazvani dobrom odbranom Zvezde. Tek na isteku minuta, Makabi pogađa sa distance. Bio je to koš na početku napada, kada je lopta dobro kružila, ne treba ovo crveno-belima, 3:5.

1. minut - Meč je počeo minutom ćutanja u pomen žrtvama razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji. Najviši u skoku bio centar Makabija, pa je domaćin probao sa distance, ali neuspešno. Na drugoj strani, polaganje Dobrića za 0:2. Dobra odbrana crveno-belih od starta, kontrolišu brze domaće igrače. U napadu ponovo Dobrić, sada sa distance, 0:5!

 

 

Pred večerašnji meč, Makabi je saopštio da će nastupiti u kompletnom sastavu, tačnije Lorenco Braun se oporavio od povrede. Sa druge strane, put Tel Aviva krenuo je Hasan Martin, ali je njegovo učešće upitno.

 

 

- Makabi je izuzetno dobra ekipa, atletski vrlo jaka, igraju jako dobro u tranziciji. Igraju na svom terenu veoma agresivno, naročito u prvoj četvrtini. Moraćemo da znamo tamo da igramo. Sigurno je da će biti mnogo kontakata, a mi ćemo morati da odgovorimo na to - rekao je Duško Ivanović pred put.

I u taboru domaćina, zabrinuti su pred večerašnji meč, svesni da ih očekuje težak posao.

- Kako bismo pokušali da zaustavimo takav tim moraćemo da pokušamo da „zmiji odsečemo glavu“, što počinje igrom njihovih bekova. Imaju tim odličnih, velikih, igrača. Ali, mislim da sve počinje sa samopouzdanjem njihovih bekova i s time kako oni igraju – kazao je Džejlen Adams.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike