Partizan u drami srušio prvaka Evrope! Naneli zapalio Arenu!

16.12.2022

21:24

0

Autor: A. Š.

Crno-beli u Areni dočekuju istanbulski tim

Partizan u drami srušio prvaka Evrope! Naneli zapalio Arenu!
Vasilije Micić i Džejms Naneli - Copyright MN Press

Dočekali su Grobari da jedna neizvesna završnica ove sezone bude okončana trijumfom Partizana. Iako su crno-beli i ovoga puta umalo, gotovo na identičan način kao i sve prethodne koje su izgubili, prokockali već upisanu pobedu, sreća im se večeras osmehnula, pa je u beogradskoj Areni na kolena bačen dvostruki uzastopni šampion Evrope Anadolu Efes - 82:79.

Prosto je neverovatno kako ovaj tim Valjka ne uči na sopstvenim greškama. Ni četiri poena prednosti na nešto manje od 16 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene, niti ista razlika 11.1 sekund pre kraja u momentu kada imaju dva faula do izlaska iz bonusa, nisu im bili dovoljni da izbegnu još jednu infarktnu završnicu, koju su, srećom, ovoga puta rešili u svoju korist.

Heroj crno-belih večeras je bio Džejms Naneli. Kada je malo toga išlo za rukom crno-belima, kada je Efes otišao na plus deset u trećoj deonici, iskusni američki bek je preuzeo odgovornost i konačno ove sezone pokazao zbog čega je letos doveden u Partizan kao jedno od najzvučnijh pojačanja u klupskoj istoriji.

A nije ličilo da će večerašnji crno-beli hepening u najvećoj dvorani na Balkanu imati srećan kraj. Ušao je Valjak dobro u meč, na krilima Alena Smailagića poveo 9:2 i potom nestao sa terena. U odustvo povređenog Vase Micića, koji se u osmom minutu meča uhvatio za koleno sa bolnom grimasom na licu i tek uz pomoć lekarskog tima napustio parketRodrig Buboa počeo je da zatrpava koš beogradskog tima sa svih strana (meč završio sa 30 poena - 7/9 za dva, 5/8 za tri) ubijajući i ovako poljuljano samopouzdanje izabranicima Željka Obradovića, koji su za 20 minuta igre postigli samo 28 poena.

Srećom po goste, iako u prvi mah nije delovalo da će tako biti, srpski reprezentativac se vratio na parket i u finišu prvog poluvremena krenuo da gradi Efesu put ka najvećih 44:34, koliko su imali sredinom treće deonice. A onda se, gotov ni od kuda, pojavio Naneli. Sa četiri vezana poena uspeo je da zaustavi Valjak koji je nezadrživo jurio ka provaliji, posle čega su ga Eksum i Lesor pogurali ka velikom povratku. Serijom 13:3 u završna dva minuta treće deonice crno-beli su napravili potpuni preokret (53:52) za delirijum u Areni, koji su u prvoj polovini završnog kvartala pokušali dalekometnim šutevima da ugase Buboa i Micić.

Održali su iskusni bekovi u tim momentima Efes na površini (67:63), ali su onda Naneli, Panter i Eksum rešili da Grobare bace u trans. Iskusni trio crno-belih postigao je kombinovano poslednjih 17 poena domaćeg na meču i nepogrešivim izvođenjem slobodnih bacanja overio, na kraju, potpuno sasluženu pobedu.

Partizan: Vukčević, Ledej 4, Avramović, Panter 18, Smailagić 7, Papapetru 2, Egzum 18, Naneli 18, Lesor 13, Trifunović 2, Anđušić

Efes: Bobua 30, Brajant, Gazi, Klajburn 7, Tejlor, Arna, Plajs 2, Micić 14, Mbaje 4, Polonara, Žižić 20, Danston 2.

Evroliga, 14. kolo:

Četvrtak
Crvena zvezda - Milano 67:71
Žalgiris - Real Madrid 81:72
Bajern - Valensija 97:92
Asvel - Olimpijakos 77:75

Petak

Fenerbahče - Baskonija 70:76
Barselona - Panatinaikos 74:86
Partizan - Anadolu Efes 82:79
Virtus Bolonja - Makabi Tel Aviv 78:73
Monako - Alba 92:89

 

Standings provided by Sofascore

 

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Klajburn je promašio pod košem Partizana, ali je na drugoj strani Naneli izgubio loptu, pa je Klajburn u kontri poentirao - 73:71. Eksum poentira još jednom iz prodora. Partizan u poslednjih 70 sekundi ulazi sa plus četiri - 75:71. Žižić je polovično precizan sa linije penala. Do kraja je minut i osam sekundi, crno-beli vode 75:72. Papapetru je promašio za dva. Danston poentira posle ofanzivnog skoka. Do kraja je 37 sekundi, crno-beli vode 75:74. Obradović traži minut odmora. Naneli pogađa trojku 15.9 sekundi pre kraja, crno-beli su pred velikom pobedom - 78:74. Efes je prelako postigao dva poena, posle nešto više od jedne sekunde. Obradović traži minut odmora, do kraja je 14.6, Partizan vodi 78:76. Naneli ide na liniju penala 11.1 sekund pre kraja četvrte deonice, pogodio je oba puta. Baje pogađa trojku 4.6 sekundi pre kraja, ponovo je drama. Panter pogađa dva penala 3.9 sekundi pre kraja. Crno-beli vode 82:79. KRAJ! Pobeda Partizana.

38. MINUT - Partizan je na plus tri posle poena Pantera sa poludistance - 70:67. Ataman traži tajm aut, posle kojeg Žižić postiže lake poene. Eksum poentira uz faul, pogađa i dodatno bacanje. Dva minuta i 14 sekundi pre kraja Partizan vodi 73:69.

36. MINUT - Micić pogađa neverovatnu trojku na isteku napada i na trenutak odbija nalet Partizana - 67:63, 35. minut. Naneli vezuje pet poena i trojkom pravi ludnicu u Areni. Partizan vodi 68:67 na isteku 36. minuta.

MN Press
 

34. MINUT - Panter i Naneli vraćaju crno-bele na minus jedan u 34. minutu - 64:63.

32. MINUT - Buboa nastavlja da zatrpava koš Partizana. U prvom napadu četvrte deonice ubacio je trojku i naterao Obradovića da odmah zatraži minut odmora - 57:53. Naneli poentira posle minuta odmora. Buboa pogađa trojku posle ofanzivnog skoka gostiju i na isteku 32. minutu vraća Efes na plus pet - 64:59.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Veliki nalet Valjka u završnici treće deonice, barem zasad, trojkom prekida Micić. Lesor na drugoj strani to poništava sa 2+1 - 52:48. Lesor je zapalio Arenu u završnici treće deonice, presekao je loptu i u kontri poentirao. Crno-beli su na minus dva - 52:50. Partizan je u velikoj seriji 13:3 i posle tri ubačena bacanja Eksuma pravi preokret - 53:52. Buboa je rešio da večeras bude dželat crno-belih. Poenima uz zvuk sirene čuva prednost Efesu na kraju treće deonice - 54:53. 

MN Press
 

28. MINUT - Buboa je sa 2+1 odbio još jedan nalet Partizana, koji posle poena Pantera i Lesora prilazi na 49:44 pred završna dva minuta treće deonice. Uz to, Brajant je dobio tehničku grešku zbog prigovora, pa će posle povratka sa tajm auta kojeg je zatražio Ataman crno-beli imati i jedno slobodno bacanje koje je Panter pretvorio u poen - 49:45.

26. MINUT - Samo dve trojke su crno-beli ubacili za 26 minuta igre. Naneli je povukao Valjak na minus šest, ali je Klajburn sa dva penala zaustavio taj nalet beogradskog tima - 46:38.

Meču u Areni prisustvuje i srpski reprezentativac i nekadašnji defanzivac Partizana Strahinja Pavlović.

MN Press
 

24. MINUT - Dva napada su crno-beli propustili na minus sedam, što trojkom kažnjava Klajburn za prvu dvocifrenu prednost Efesa na meču - 44:34.

22. MINUT - Ledej na otvaranju treće deonice postiže prve poene na meču, ali na drugoj strani Buboa poentira sa poludistance - 39:30. Ostaju Turci na plus devet posle dva minuta igre u trećoj deonici - 41:32.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Vezao je Vasa Micić četiri poena u poslednja dva minuta prvog poluvremena i pogurao Efes do, dosad maksimalnih plus devet. Na kraju druge deonice turski tim vodi 37:28. 

MN Press
 

18. MINUT - Traje serija gostiju. Žižić je poentirao uz faul, pogodio je i dodatno bacanje. Efes je nanizao devet poena i došao do plus osam u 17. minutu - 26:18. Smailagić je napravio treću ličnu grešku. Eksum pogađa dva penala i prekida seriju gostiju. U završna dva minuta poluvremena ulazi se s vođstvom turskog tima 30:24.

16. MINUT - Buboa baš muči odbranu crno-belih. Za 15 minuta ubacio je već 13 poena i poveo je Efes do serije 6:0 kojom gosti dolaze do najvećih plus pet - 23:18.

14. MINUT - Muče se crno-beli u napadu, teško uspevaju da pronađu put do koša. Na drugoj strani Buboa ubacuje svoju treću trojku na meču i donosi Efesu plus jedan - 17:16. 

MN Press
 

12. MINUT - Dva napada su crno-beli prokockali na otvaranju druge deonice na plus četiri, što je sa 2+1 kaznio Žižić. Posle 12 minuta Partizan vodi 16:13 zahvaljujući poenima Papapetrua. Iako je delovalo mnogo ozbiljnije, Vasa Micić se vratio na parket!

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Na kraju prve četvrtine Partizan vodi 14:10.

8. MINUT - Anadolu Efes je ostao bez Micića verovatno do kraja meča. Iznudio je na ulasku u 8. minut srpski reprezentativac faul u napadu Papapetrua, ali je potom ostao da leži na zemlji držeći se za koleno. Posle ukazane pomoći lekarskog tima gostiju, šepajući je napustio parket uz veoma bolnu grimasu na licu, ispraćen aplauzima sa tribina. Na ulasku u poslednja dva minuta prve deonice crno-beli vode 14:10.

MN Press
 

6. MINUT - Buboa sa dve vezane trojke prekida nalet Partizana, koji je posle ubačenog šuta van linije 6.75 Eksuma vodio 12:5. Na isteku 6. minuta crno-beli imaju plus četiri - 12:8.

4. MINUT -  Vezao je Alen Smailagić pet poena, a posle njegove trojke crno-beli idu na 9:2 na isteku 4. minuta igre.

2. MINUT - Dobro su crno-beli otvorili meč, posle dva minuta vode 4:2.

24sedam/Pavle Knežević
 

- Pre prvog podbacivanja u Areni je održan minut ćutanja u znak sećanja na preminulog legendarnog srpskog fudbalera Sinišu Mihajlovića.

Profimedia
 
24sedam/Pavle Knežević
 

- Velika vest za sve navijače Partizana. Protiv Anadolu Efesa večeras će, prvi put ove sezone, Željko Obradović moći da računa na Aleksu Avramovića.

 

 

- I Evroliga se na svojim profilima bavi najavom utakmice nekadašnjeg i aktuelnog prvaka Evrope.

 

 

- Nekoliko sati uoči početka utakmice između Partizana i Anadolu Efesa Srbiju i Evropu potresla je vest o smrti legendarnog fudbalera Siniše Mihajlovića, od kojeg se prigodnim rečima oprostio i predsednik KK i JSD Partizan Ostoja Mijailović.

 

 

- Dok se izabranici Željka Obradovića muče poslednjih nedelja, mlađe kategorije Partizana nižu pobede i imaju čime da se pohvale.

- Partizan novu godinu počinje u paklenom ritmu. Grobari, ovo morate da znate.

- Na jučerašnji dan pre 26 godina Partizan je prvi put igrao protiv Efesa. Pogledajte kako je to izgledalo u foto galeriji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike