Da, Partizan jeste u krizi, ali prevelikih razloga za brigu nema, dok ih za nerviranje ima napretek!

09.12.2022

10:12

0

"Dekoncentracija" - reč koja će "grobare" dugo, dugo proganjati

Da, Partizan jeste u krizi, ali prevelikih razloga za brigu nema, dok ih za nerviranje ima napretek!
Željko Obradović - Copyright MN Press

Partizan je u krizi i to je sada jasno svakom. Možda ne toliko rezultatski koliko po nastupima. Sad, treba reći da ti rezultati nisu još razlog da se pale alarmi, već se može reći da više nerviraju nego što treba da realno brinu svoje pristalice sad, na trećini sezone.

Ali, način na koji se gubi – e, to je već nešto drugo i to je već nešto što je teško razumeti. Ne i objasniti, Željko Obradović, koji je posle evroligaškog derbija preuzeo odgovornost, govori nam od početka sezone o čemu se tu radi, koristeći uvek jednu reč: "dekoncentracija".

Ređale su se teorije od početka sezone zašto Partizanovi igrači nekad prosto odustanu od igranja, pogotovo pred kraj meča, ili deluju kao da očekuju da se utakmica "sama odigra".

Šta je timu u glavi?

Bilo je mišljenja da tim nema pobednički duh, pa da su čiste kukavice, pa da im prosto fali košarkaške inteligencije, ali su sve te teorije padale nastupima u pojedinim utakmicama, pogotovo onima u Evroligi, koje su izborene ratnički, u finišu.

Ispostavilo se ipak da su samostalno "prodate" lopte, neizgrađeni šutevi, loši i lenji pasovi, nepravljenje faulova kad se to traži, nezagrađivanje koša na defanzivnom skoku, samim tim i odsustvo kontranapada, pa i šutiranje trojke 13 sekundi pre kraja posle ofanzivnog skoka – ipak se to može svesti pod neuključivanje mozga, a kad znamo da taj "mozak" postoji i da treba da radi u tim trenucima, onda je to ipak dekoncentracija.

Naravno, prepoznali ste i sami, većina ovoga se odnosi na Kevina Pantera, ali je daleko od toga da je on jedini krivac za nekoliko besmislenih poraza Partizana ove sezone.

Obradovićeva odgovornost

MN Press
 

Sad, ništa od toga nije opravdanje za Obradovića, on je taj koji je birao tim i delio uloge i davao dozvole igračima, pa je tako i Panter dobio "dozvolu za ubijanje", koju obilato koristi.

No, kriza je očigledna, sigurno se igračima u glavu uvukao neki crv sumnje i straha, koga treba što pre izbaciti. Da li će se izbaciti? Vrlo verovatno, ali tu dolazimo do jedne druge stvari:

U ovom trenutku, navijači Partizana rezultatski nemaju neki preveliki razlog za brigu. U AdmiralBet ABA ligi, crno-beli su na vrlo sigurnom putu ka plej-ofu, a očekivanje prvog mesta i prednosti domaćeg terena u doigravanju je cilj koji realno treba očekivati.

U Evroligi ovih 4/8 posle 12 kola možda deluje zabrinjavajuće dok se ne uzme u obzir da su ostala još 22 kola do kraja.

Da li je sad sve propalo?

MN Press
 

Da vremena ima, to je potpuno jasno. Ipak, "grobari" su na ivici živaca, najviše zbog dva poraza u derbijima, ali i načina na koji su pojedini mečevi izgubljeni, jer se nezalaganje i odsustvo borbe apsolutno ne toleriše.

Sad, što se tiče "zatezanja" ekipe, odnosno eliminisanja te zloglasne "dekoncentracije", pa u koga biste imali više poverenja nego u Obradovića?

I znam da zvučim kao relativizator, ali Partizan igra bez nekoliko prvotimaca, među kojima je i Aleksa Avramović, jedan od glavnih kada su u pitanju energija i pokretanje ekipe. Sasvim je realno očekivati da će stvari biti bolje kako se povređeni budu vraćali, a psiha prosto mora da dođe na svoje na ovom nivou. Zar ne?

Naravno, ništa navijačima Partizana neće isprati bljutav ukus iz usta posla nekoliko potpuno nepotrebnih poraza ili onih u kojima je ekipa delovala kao da se predala, ali je nepopularno mišljenje ovde istina: tek je trećina sezone, a računi se uvek svode na njenom kraju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike