Pakao Arene progutao Makabi! Neustrašivi Partizan srušio Ponos Izraela!

18.11.2022

21:36

0

Autor: A. Š.

Crno-beli u fenomenalnoj atmosferi slavili veliku pobedu

Pakao Arene progutao Makabi! Neustrašivi Partizan srušio Ponos Izraela!
Matijas Lesor na meču sa Makabijem - Copyright MN Press

Pakao Arene progutao je Makabi! U fantastičnoj atmosferi krcate beogradske Arene, košarkaši Partizana uspeli su da izdrže veliki pritisak silno motivisanog rivala, kojeg su crno-beli slomili fantastičnim izdanjem u poslednjih 15-ak minuta utakmice - 96:88.

Mnogo tihih heroja imao je tim Željka Obradovića večeras, a jedan od najvećih junaka, iako je na terenu proveo samo četiri minuta bio je Alen Smailagić. Potencijalni srpski reprezentativac ušao je u jednom od najkritičnijih perioda za Partizan na utakmici, postigao devet poena, uhvatio dva ofanzivna skoka i održao Valjak na pravom putu u trenutku kada je Makabi pretio da se odlepi na dvocifreni plus u drugoj deonici.

Puno toga škripalo je u igri Partizana od prvog minuta do sredine treće deonice, kada je krenula furiozna igra crno-belih koja je na kraju i donela izuzetno važnu pobedu u potencijalnoj borbi za mesto u plej-ofu elitnog takmičenja. Pre svega u defanzivi, crno-beli su podsetili na neka izdanja sa početka sezone koja su ih koštala i nekih već dobijenih utakmica. Kada vam rival ubaci 50 poena za poluvreme, a vi u obe četvrtine napravite po tri lične greške, prilično je jasno bilo šta treba popraviti.

Rešetali su košarkaši Makabija koš Partizana iz svih pozicija. Prednjačili su Boldvin i Hilijard, koji su bili nerešiva enigma za crno-bele tokom celog prvog i početkom drugog poluvremena. Ipak, i pored svega toga Partizan je uspeo da ostane na samo poenu zaostatka pred odlazak na veliki odmor, a kada je Makabi poveo sa plus sedam u 27. minutu delovalo je da utakmica klizi iz ruku izabranicima Željka Obradovića.

A onda su na scenu stupili oni koji su letos dovedeni u Partizan da prave razliku na ovakvim mečevima. Dante Eksum i Džejms Naneli pokrenuli su ključanje Arene u finišu treće deonice, koja je eksplodirala u momentu kada je iskusni američki košarkaš ubacio trojku za izjednačenje. Bio je to i uvod u seriju crno-belih 9:0 kojom je napravljen potpuni preokret (75:68) i izgrađen temelj za definitivnu pobedu, koju je do kraja izgradio još jedan od junaka iz senke Matijas Lesor, koji je u završnih 120 sekundi utakmice uhvatio nekoliko ofanzivnih skokova koji su doneli definitivnu prevagu na stranu Partizana.

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 21, Panter 13 (1/5 za tri), Smailagić 9 (2sk), Papapetru, Egzum 21 (6/7 za dva, 1/1 za tri), Naneli 6, Glas, Lesor 16, Trifunović, Anđušić 2. Madar 8.

MAKABI: Adams, Braun 8, Boldvin 23, Martin, Sorkin 10, Dibartolomeo, Hilard 14, Kohen, Holins, Pojterus 16, Nebo, Kolson 17.

 

Standings provided by Sofascore

 

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Veoma važni poeni Ledeja pod košem na asistenciju Eksuma. Minut i 51 sekund pre kraja crno-beli vode 90:83. Kataš traži poslednji tajm aut. Pojtres je bio polovično precizan sa linije penala. Lesor poentira posle ofanzivnog skoka, Kolson promašuje trojku, Partizna je pred pobedom. Do kraja je 67 sekundi, crno-beli vode 92:84 i imaju napad. Lesor hvata ofanzivni skok posle promašaja Pantera, Eksum ide na liniju penala, do kraja je 39 sekundi. Pogodio je oba. KRAJ! Partizan je pobedio Makabi 96:88.

​38. MINUT - Nešto više od tri minuta pre kraja, posle poena Ledeja sa linije penala (2/2), Partizan vodi 88:79. Hilijard pogađa težak flouter. U završna dva minuta ulazi se sa vođstvom Partizana 88:83. 

36. MINUT - Uspevaju crno-beli da odbiju nalete Makabija sredinom četvrte deonice, a posle trojke Eksuma dolaze do novog najvećeg plusa - 86:77. Kolson poenima sa poludistance drži Makabi u životu.

MN Press
 

34. MINUT - Sjajna rola Eksuma. Posle lakih poena, krade loptu Braunu i asistira za Ledeja koji u kontri zakucava za eksploziju oduševljenja u Areni - 79:72, 33. minut. Kolson pogađa trojku na isteku 34. minuta i vraća Makabi na minus četiri - 79:75.

32. MINUT - Madar ubačenom trojkom otvara četvrtu četvrtinu, potom sa iste udaljenosti pogađa i Panter. Arena je proključala, crno-beli prave seriju 9:0 i dolaze do maksimalnih plus sedam - 75:68. Tajm aut za Makabi. Kolson sa četiri ekspresna poena prekida seriju Partizana - 75:72. Minutom odmora sada reaguje Željko Obradović, posle kojeg iz prodora poentira Eksum. 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Posle tajm auta gostiju, Boldvin sa linije penala (2/2) prekida nalet Partizana i vraća vođstvo Makabiju - 68:66. Mini serijom sa linije penala (Ledej 1/2, Lesor 2/2) Partizan u završnici pretposlednjeg kvartala stiže do prvog vođstva na meču! Na kraju treće deonice crno-beli imaju plus jedan - 69:68. 

MN Press
 

28. MINUT - Panter je promašio otvorenu trojku, na drugoj strani iz iste situacije Lorenco Braun nije propustio priliku da kazni crno-bele. U 27. minutu Makabi je ponovo na, za ovakav meč velikih, plus sedam - 66:59. Obradović traži tajm aut. Seriju 6:0 gostiju sa dva ubačena penala prekida Ledej. Konačno laki poeni za Partizan, Eksum daje koš iz prodora. Serija Partizana 7:0, posle trojke Nanelija rezultat je izjednačen, Arena je eksplodirala!

26. MINUT - Ponovo su crno-beli propustili napad da konačno povedu, a potom Boldvin poentira uz faul i pogađa dodatno bacanje. Na polovini treće četvrtine Makabi vodi 63:59. Na isteku 26. minuta rezultat je nepromenjen. 

24. MINUT - Mini seriju gostiju 4:0, posle nekoliko grešaka Eksuma, prekida Panter. Madar potom menja prošlosezonskog košarkaša Barselone. Ništa se nije promenilo u igri Partizana u nastavku meča u odnosu na prvo poluvreme. Za tri i po minuta primili su već 10 poena, a nisu napravili nijedan faul. Posle poena Anđušića sa linije penala crno-beli prilaze na minus tri - 60:57. 

MN Press
 

22. MINUT - Igra se koš za koš na startu drugog poluvremena. Posle dva minuta u nastavku meča Makabi vodi 54:53.

DRUGA ČETVRTINA

 20. MINUT - Na kraju prvog poluvremena Makabi vodi protiv Partizana 50:49. Zanimljivo, crno-beli su primili 50 poena za poluvreme, a da ni u prvoj ni u drugoj deonici nisu ispunili bonus. Takođe, gosti su pogodili 8 do 14 šuteva za tri poena i to je jedan od razloga zbog kojih vode posle 20 minuta igre.

18. MINUT - Kakav posao radi Smailagić, već je postigao devet poena, uz dva ofanzivna skoka, što je ekspresno podiglo atmosferu u Areni. Ovacijama je ispraćen sa terena, a crno-beli posle poena Eksuma prilaze na minus tri u 18. minutu - 46:43. Hilijard i Boldvin su nerešiva enigma za Partizan u prvom poluvremenu. Zajedno su postigli 24 od 48 poena Makabija dosad. U završna dva minuta prvog poluvremena gosti ulaze sa plus pet - 48:43.

MN Press
 

16. MINUT - Ekspresno se Smailagić iskupio. Uhvatio je ofanzivni skok, poentirao uz faul i pogodio dodatno bacanje - 38:35 na polovini druge deonice. Dva napada su crno-beli propustili da potpuno uhvate rezultatski priključak, što novom trojkom, svojom trećom iz isto toliko pokušaja, kažnjava Hilijard - 41:35, Obradović traži minut odmora. Izuzetno važni poeni Eksuma na isteku napada, ali Hilijard pogađa još jednu trojku - 44:37.

14. MINUT - Prvi put ove sezone na parketu u dresu Partizana je Alen Smailagić, što je propraćeno ovacijama sa tribina u 13. mintu. Sjajno zakucavanje Pojtresa čuva plus dva Makabiju, ali Eksum novim poenima iz prodora održava egal - 28:28. Tom prilikom je Anđušić, od lopte, napravio nesportski faul, pa gosti iz toga postižu pet poena i posle trojke Hilijarda ponovo beže na osetniji plus - 35:30. Prvi poeni za Smailagića ove sezone, ali potom faulira Boldvina koji tom prilikom postiže poene i pogađa dodatno bacanje - 38:32. 

MN Press
 

12. MINUT - Poenima Lesora iz reketa i Pantera sa linije penala (2/2) crno-beli na startu druge deonice dolaze do izjednačenja - 26:26. 

Sjajnu koreografiju su navijači Partizana priredili pred sam početak meča.

 

 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Mini serija gostiju 5:0. Pet od pet su šutirali košarkaši trojke Makabija u jednom trenutku i u poslednji minut završnog kvartala ulaze sa plus šest - 26:20. Na kraju prve četvrtine Makabi vodi 26:22.

8. MINUT - Na trojku Boldvina, trojkom odgovara Ledej, Makabi na isteku 17. minuta vodi 19:16. U završna dva minuta prve deonice ulazi se sa plus jedan za Izraelce posle poena Eksuma i Lesora - 21:20. 

MN Press
 

6. MINUT - Madar pogađa svoju prvu trojku na meču i vraća crno-bele na minus dva - 12:10 na polovini prve deonice. Posle polovičnog učinka Pojtresa sa linije penala Naneli pogađa trojku za prvo izjednačenje na meču - 13:13. Kolson vraća trojku i čuva Makabiju vođstvo - 16:13.

4. MINUT - Posle trojke Hilijarda Makabi vodi 9:3, ali Ledej i Madar poenima iz prodora podižu publiku u Areni - 9:7. Trojkom Lorenca Brauna Makabi odbija nalet Partizana - 12:7.

2. MINUT - Posle nešto više od minut i po igre Željko Obradović je primoran da zatraži prvi tajm aut na meču. Makabi je mnogo bolje otvorio meč i vodi 6:0. Dobar odgovor Valjka, Ledej iz tajm auta ubacuje trojku.

 

 

Obradović meč počinje u petorci Madar, Panter, Papapetru, Ledej i Lesor.

- U dvorani je i prvi čovek Evrolige Dejan Bodiroga.

24sedam/Pavle Knežević
 

- Ono što je dobra vest za Partizan, jeste što se u tim vraćaju Alen Smailagić i Dante Eksum.

- Crno-beli će večeras igrati bez poslednjeg pojačanja Vladimira Brodzijanskog, jer Slovak nije registrovan na vreme za meč sa Makabijem. 

- Koliko se poštuju večerašnji rivali sjajno je mogla da pokaže slika iz tunela najveće dvorane na Balkanu.

- Poslednji okršaj Partizana i Makabija u beogradskoj Areni rešio je Bogdan Bogdanović ovim potezom.

- U predvečerje okršaja sa Ponosom Izraela predsednik Partizana Ostoja Mijailović najavio je sjajnu akciju crno-belih.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike