Popović još jednom zapalio Ameriku: Slavite genocid nad Indijancima i čoveka zaslužnog za silovanja i porobljavanje

13.10.2022

14:22

0

Autor: 24sedam

Najveći trener NBA pre tačno godinu rekao ono što se mnogim Amerikancima nije dopalo

Popović  još jednom zapalio Ameriku: Slavite genocid nad Indijancima i čoveka zaslužnog za silovanja i porobljavanje
popovic3 - Copyright Tanjug/AP

Sreda za nama ostavila je još jednu dilemu kod Amerikanaca - da li ubuduće treba slaviti Dan Kristofera Kolumba ili ne?

Ova tema otvorena je zahvaljujući najvećem NBA treneru današnjice Gregu Popoviću koji je tokom jedne konferencije za novinare tačno pre godinu dana održao prisutnima čas istorije o moralnoj (ne)opravdanosti proslavljanja dana kada su počela masovna ubijanja autohtonog indijanskog naroda od strane Kolumba i njegovih sledbenika koji su otkrili ovaj kontinent.

 

 

Za Popovića slavljenje Kolumba izaziva isto osećanje kao kada bi Nemci slavili Hitlera, a zbog tih reči već dva dana na Tviteru vodi se borba između dva tabora u SAD. Inače 12. oktobar usvojen je kao momenat kada se Kolumbo 1492. godine iskrcao na američki kontinent:

Tanjug/AP
 

- Kolumbo? On je začetnik novog svetskog genocida, to je uradio. Počevši od njega, a ono što je rekao uslediće kasnije, to su bila ubijanja starosedeoca u Hispanjoli, današnji Haiti i Dominikanska Republika. Uzeo je robove, sakatio je, ubio, a mi ćemo da mu odajemo počast? Kolumbov je dan, zato je određen slobodan dan? Možda mi nešto nedostaje i ne znam, ali osećam se kao da žive u telefonskoj govornici, i školuju našu decu. Dan Kolumba, i mi ćemo to poštovati? To je kao da kažemo da treba da budemo ponosni na Hitlera jer smo Nemci, nema smisla - rekao je Popović.

 

 

Mediji su podsetili na Popovićeve reči. Zbog toga je danas na Tviteru od jednog dela američkih građana proglašen za levičara, marksistu, crta mu se petokraka na čelu ili se šalje "u Srbiju i Hrvatsku", kao postojbinu njegovih roditelja, pa da "tamo propagira svoja moralna načela".

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike