Đordijeve ideje žive u Evroligi! Novi direktor otkrio planove od kojih se Grobarima i Delijama diže kosa!

26.09.2022

15:28

0

Autor: 24sedam

Maršal Glikman nastavio stazama Bertomeua

Đordijeve ideje žive u Evroligi! Novi direktor otkrio planove od kojih se Grobarima i Delijama diže kosa!
viber_image_2022-05-20_18-02-19-151 - Copyright 24sedam/P. K.

Košarkaški navijači u Srbiji, pre svih oni naklonjeni Partizanu i Crvenoj zvezdi, veoma su se obradovali kada je dugogodišnji prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu nedavno napustio rukovođenje elitnim takmičenjem.

Španac je godinama unazad u domaćoj javnosti bio etiketiran kao neko kome je finansijski aspekt bio na daleko važnijoj poziciji od košarkaške tradicije, zbog čega je, po mišljenju mnogih, višegodišnja licenca godinama izmicala najpre crno, potom i crveno-belima.

Odlaskom Bertomeua mnogi su se ponadali da bi i politika Evrolige mogla da doživi zaokret, međutim, ako je suditi po rečima novog generalnog direktora Maršala Glikmana, od toga neće biti ništa. I ne samo to, već bi moglo da se očekuje da prvi saradnik novog predsednika elitnog takmičenja Dejana Bodiroge samo nastavi putem koji je započeo njegov prethodnik na mestu generalnog direktora.

- Mislim da Evroliga treba da pruži svojoj publici, navijačima ono što oni žele, gde žele, kada žele i to na način na koji oni žele. Svet se, ne samo u komunikacijskom smislu, uvek menja i mi treba da se prilagođavamo. Siguran sam da će naredni izazov biti pružanje što većeg i raznovrsnijeg sadržaja u realnom vremenu. Što se tiče novih tržista, Pariz i London su za mene prioriteti – izjavio je za „Tutosport“ Glikman i na pomen ta dva grada verovatno kod većina Grobara i Delija probudio dugogodišnje frustracije za koje su mislili da će ostati samo ružna prošlost posle odlaska Đordija Bertomeua.

Podsetimo, upravo su engleska i francuska prestonica bili dugogodišnja opsesija španskog funkcionera, koji je za sobom ostavio i veliku podelu u evropskoj košarci zbog „rata“ sa krovnom kontinentalnom organizacijom FIBA.

- U ovoj fazi samo slušamo. Dejan Bodiroga i ja moramo da sagledamo razloge raskola. Sastaćemo se sa predstavnicima FIBA i na te sastanke ćemo ići bez ikakvih pristrasnosti i „duhova prošlosti“. Otvoren sam za svaku diskusiju, moramo da se suočima sa situacijom čitavog košarkaškog okruženja koja je složena i politička, možda i previše politička – kazao je Glikman, pa dodao:

- Mislim da neki ljudi još žive u devedesetim godinama prošlog veka. Što se tiče rasporeda, tražićemo inovativna rešenja, ali ne samo sa FIBA prozorima, već ćemo razmišljati o rešenjima koje će poboljšati stanje sistemski.

Neizostavna tema sa generalnim direktorom bila je i finansijska strana i tema koja godinama zaokuplja kontinentalnu „kraljicu igara“, a to su sada već standardna poslovanja u minusu velike većine, da ne kažemo svih, učesnika elitnog takmičenja.

- Moramo da se pobrinemo da svi klubovi pronađu zajednički put i da sarađuju na uspostavljenoj viziji. To je polazna tačka. Glavna razlika u odnosu na NBA je ta što je NBA proizvod zabave sa izuzetno visokim nivoom talenta, koji i pored toga ostaje poslovni proizvod. Glavni cilj za NBA franšizu je generisanje novca, dok je u Evropi situacija manje vezana za novac. Mislim da moramo ozbiljnije da shvatimo ovaj aspekt jer se oslanjamo na preduzetnike koji žele da troše novac na sport. Možemo da unapredimo objekte, ali moramo da ostanemo verni onome što jesmo, evropskoj ligi – istakao je Maršal Glikman.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike