NBA i FIBA ruše Evroligu? Spremite se za košarkaški zemljotres u Evropi!

22.10.2021

05:11

0

Autor: A. Š.

Španska „Marka“ zatalasala Stari kontinent ekskluzivnim informacijama

NBA i FIBA ruše Evroligu? Spremite se za košarkaški zemljotres u Evropi!
djordi - Copyright Profimedia

Izgleda da je priča o smeni Đordija Bertomeua bila samo uvod u mnogo veći zemljotres, koji preti da iz temelja prodrma košarkašku Evropu. „Marka“ je lansirala ekskluzivu - FIBA i NBA se spremaju da sruše trenutnu Evroligu i naprave kontinentalno izdanje najjače lige na svetu.

Nezadovoljstvo jednog dela evroligaša već dugo tinja i malo malo se pojave spekulacije o „problemima u raju“. Poslednji u nizu je zahtev za smenom višegodišnjeg prvog čoveka takmičenja, koji, tako barem deluje, podršku ima još samo od „njegovih“ Španaca.

Ukoliko se plan FIBA i NBA ostvari to, svakako, neće značiti takmičenje evropskih i klubova iz SAD, već bi novoformirana liga bila pod patronatom NBA, kao što su WNBA, Razvojna liga ili NBA Afrika.

- FIBA potvrđuje da je, nakon poziva upućenog predsedniku i izvršnom direktoru evroligaške košarke i akcionarima Eurolige Commercial Assets (ECA), održan sastanak sredinom septembra na kojem se razgovaralo o ujedinjenju evropske košarke. Kao ključni akter za rast našeg sporta i dugogodišnji FIBA partner, NBA, takođe je bila pozvana i učestvovala je na sastanku. Nakon diskusije, sve strane su se složile da održavaju redovne sastanke u narednim mesecima - poručeno je u saopštenju FIBA.

Ono što celoj priči daje dodatno na težini jeste da će u sve biti uključeni i nacionalni savezi, a ono što je u ovom trenutku jedna od najvećih prepreka u realizaciji ideje jeste desetogodišnji ugovor koji su evroligaši 2015. godine potpisali sa sportskom multinacionalnom kompanijom IMG.

„Marka“ piše i da je prvi čovek NBA lige Adam Silver je već poslao pismo Đordiju Bertomeuu u sedište Evrolige u kojem ističe nameru da napravi neku vrstu Evropske divizije u kojoj bi igrali neki od najboljih evropskih klubova.

On je navodno već kontaktirao neke od nezadovoljnih evroligaša i dobio njihovo zeleno svetlo za pokretanje novog takmičenja, ali sada klubovi koji zagovaraju izlazak iz Evrolige (Panatinaikos, Olimpijakos, Makabi…) treba da ubede ostale vlasnike višegodišnjih licenci, među kojima su Real Madrid, Barselona i Baskonija, da se pridruže projektu NBA Evropa i počnu pregovore o ralazu sa IMG, koji je u ugovoru predvideo kazne od 10 miliona evra za klubove koji pre isteka desetogodišnje saradnje napuste takmičenje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike