Eurobasket, 1. dan: Zato smo jedva čekali da počne! Drama šampiona Evrope, Crnogorci ispustili Turke!

01.09.2022

18:18

0

Autor: 24sedam

Slovenija se žestoko namučila da bi slomila otpor odličnih Litvanaca, Nemci povukli dres Dirka Novickog

Eurobasket, 1. dan: Zato smo jedva čekali da počne! Drama šampiona Evrope, Crnogorci ispustili Turke!
Tan2022-9-1_18159313_0 - Copyright Tanjug/Federico Gambarini/dpa via AP

Za sve koji su se pitali zbog čega ljubitelji košarke ne mogu da dočekaju početak Evropskog prvenstva, već prvog dana stigao je odgovor. Nekoliko odgovora, da budemo precizniji.

Iako reprezentacija Srbije nije bila na programu u četvrtak, videli smo sve što košarka, ali ona dobra košarka može da donese. I sjajne poteze i velike drame na parketu, pa čak i izvan njega.

Čast da otvore Eurobasket imali su košarkaši Španije i Bugarske, a "crvena furija" bila je baš furiozna i slavila sa 114:87. Drugi meč grupe A doneo je mnogo, mnogo više uzbuđenja.

Turska je savladala Crnu Goru sa 72:68, a igrači iz našeg komšiluka zaista imaju za čim da žale. Na 75 sekundi pre kraja Crna Gora je imala tri poena viška i napad, a onda je sve prosuto. Uspeli su sve da promaše, a Korkmaz je ukrao ulogu junaka pošto je najpre preokrenuo rezultat na 23 sekunde pre kraja, a onda u poslednjoj sekundi pogodio trojku za važnu pobedu na otvaranju EP.

A grupu zatvorio je duel Belgije i Gruzije, koji je završen tek posle produžetaka. Slavil su  Belgijanci sa 79:76.

Tanjug/Marius Becker/dpa via AP
 

Najzanimljiviji i najkvalitetniji duel prvog dana EP odigrali su Slovenija i Litvanija u grupi B. Nakon pobede BiH nad Mađarskom u ovoj grupi očekivalo se da i branioci titule trijumfalno započnu Eurobasket. Prštalo je svih 40 minuta na parketu, gledali smo fenomenalne poteze, granitne odbrane, neverovatna rešenje u napadu, s sve je rešeno dva minuta pre kraja.

 

 

Sabonis je napravio nesportski faul nad Lukom Dončićem, a as Dalasa bio siguran oba puta i kompletirao seriju od 8:0 za velikih 88:81. Sačuvala je Slovenija prednost, slavila sa 92:85, a mora se istaći maestralna partija Majka Tobija (24 poena, 8 skokova), te učinak  kapitena Gorana Dragića (19 poena) i pomenutog Luke Dončića koji je uz 14 poena imao 6 skokova i 10 asistencija.

Tanjug/Federico Gambarini/dpa via AP
 

U poslednjoj utakmici dana domaćin Nemačka je u Kelnu savladala Francusku sa 76:63, a pred početak susreta Nemci su povukli iz upotrebe dres sa brojem 14, koji je od 1997. do 2015. godine nosio legendarni Dirk Novicki. Nemačka je prva reprezentacija koja se odlučila na ovakav potez, a dres njihove legende je uz vatromet podignut pod krov dvorane u Kelnu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike