Mijailović raspalio maštu Grobara pred povratničku sezonu u Evroligi! Jedan je Željko i jedan je Partizan – sve je moguće!

08.07.2022

21:51

0

Autor: 24sedam

Prvi čovek crno-belih najavio kompetativan Valjak u eltnom takmičenju

Mijailović raspalio maštu Grobara pred povratničku sezonu u Evroligi! Jedan je Željko i jedan je Partizan – sve je moguće!
20211023mmMijail - Copyright MN Press

Među navijačima Partizana još vlada ogromna euforija zbog povratka crno-belih u Ervoligu! Posle skoro decenije van elitnog takmičenja, Grobari će ponovo moći da uživaju gledajuću svoj klub protiv najboljih timova Starog kontinenta, a uoči povratničke sezone u eliti prvi čovek kluba iz Humske Ostoja Mijailović najavio je da će Partizan sigurno imati kometativan tim.

- Kada bih postavio ciljeve, oni bi uvek bili najveći. Treba biti realan, i u odnosu na ulaganja koja imaju drugi klubovi… Mi ćemo se boriti da uđemo u Top 8 i da odemo na Fajnal for. Željko Obradović je devet puta bio evropski prvak i mi smo tu u prednosti, jer on zna kako se bori na tom najvećem nivou – istakao je Mijailović u emisiji „Milanov korner na „Sputnjiku“.

- Mislim da je naša karta tu, naša karta je i što su ključni igrači, evroligaški koje smo doveli prošle sezone, ostali i što će dobiti pojačanja. Treća stvar, veoma bitna, jeste broj naših navijača. Mislim da će nas svako, ko bude došao pred punu Arenu, teško dobiti. Jer, neke ekipe koje igraju u Evroligi niti imaju navijače, niti znaju kako izgleda igrati pod takvim pritiskom sa tribina. Ono što nije naša prednost jeste što ni blizu ne možemo da im pariramo po budžetima, od kojih su neki i po tri, četiri puta veći od našeg. Ali, jedan je Željko Obradović i jedan je Partizan, tako da svašta možemo očekivati.

Nije predsednik Partizana želeo da govori konkretno o imenima potencijalnih novajlija, ali je između redova moglo da se pročita da crno-beli „pucaju“ visoko.

- Anđušić je potpisao i veoma mi je drago što se vratio u klub. On se meni lično dopadao dok je igrao u Igokei i davao sam predlog stručnom štabu da razmislimo o njemu, ali nije bilo razumevanja s njihove strane. Radimo na nekoliko kvalitetnih pojačanja, ali ljudi treba da znaju da se situacija u Evropi, kada su u pitanju igrači, znatno promenila. Da se, iako je ekonomska kriza, evropski košarkaški klubovi pojačavaju kao da je najbolja situacija, zbog čega je igračima u Evropi puno skočila cena. Ne znam gde će skok takvih cena da dovede košarkaške klubove, ali nećemo odustati, jedva smo čekali Evroligu i siguran sam da ćemo napraviti kompetativan tim, koji će biti u mogućnosti da se bori sa svim klubovima – kazao je Mijailović i dodao:

- Ledej i Panter imaju važeće ugovore. Imamo dugogodišnje ugovore sa Koprivicom, Madarom, Glasom, Vukčevićem… Imamo kor ekipe, radićemo na pozicijama koje nam nedostaju, a to su trojka možda ponajviše i pitanje centra. Radimo na pojačanjima, ali pažljivo biramo. Nažalost, izbor domaćih igrača je tanak. Imaju dugogodišnje ugovore po Evropi, ali moramo da napravimo ekipu koja će da ostvari rezultati. Ne možemo da budemo žrtve nemanja domaćih igrača po svaku cenu.

Osvrno se Ostoja Mijailović još jednom na sam povratak Valjka u elitno takmičenje.

- Ono što mi je drago i o čemu sam razmišljao, kada sam 2017. godine izabran na čelo Partizana, jedno od obećanja koje sam tada dao bilo je i da će klub u narednih pet godina biti vraćen u Evroligu. Sada se to desilo kroz, nažalost, situaciju u kojoj su ruski klubovi ostali bez plasmana. Dobro se zna moj stav po tom pitanju, Partizan nije bio za takvu situaciju i veoma mi je drago što niti kolega Vatutin iz CSKA, niti bilo ko iz drugih ruskih klubova ne smatraju da je Partizan uzeo njima bilo šta i da je došao da igra na njihovo mesto. To je bilo rešenje na koje Partizan nije imao nikakav uticaj, pozvani smo da igramo i mi smo prihvatili, ali nama je negde kompenzovano to što nam je uzeto 2019. godine – kazao je Mijailović, dodavši da je prema Partizanu učinjena nepravda u poslednje dve decenije koliko postoji Evroliga.

- Partizan važio za jednog od najozbiljnijih članova. Evropskoj košarci je dao mnogo igrača, sportskih radnika i mnogo je dao na reputaciji Evrolige igranjem dobrih utakmica… Mislim da je Partizan rezultatima i organizacijom postigao status sigurnog člana Evrolige, jer osvojiti to takmičenje i biti još tri puta učesnik Fajnal-fora nešto znači. I sada, kada pogledate, mi smo devet godina van Evrolige a u prošloj sezoni je najposećenija utakmica u njenim takmičenjima bila naša protiv Burse u osmini finala Evrokupa. To nešto govori… I klubovi vlasnici Evrolige, kojima se ovom prilikom zahvaljujem jer su nam dali mogućnost da se vratimo, treba da znaju šta je to Partizan dao prethodnih decenija evropskoj košarci.

Istakao je Mijailović još nekoliko bitnih faktora.

- Ne možemo da zanemarimo broj posete na našim utakmicama. Evroliga i njen marketing tim, kada prodaju svoja marketinška prava i kada ostvaruju neke prihode, sigurno gledaju i broj poseta nekim utakmicama i čitanost vesti, a vidite da svaka vest o Partizanu, u proteklih devet godina kada nismo igrali Evroligu, izaziva veliku pažnju. Ne možemo da zanemarimo i da se prošle godine u klub vratio najveći košarkaški trener svih vremena i to je takođe dalo veliku težinu Partizanu u rasuđivanju klubova da bude pozvan. Željko je retka osoba koja postoji kao takva. Imati sebe na takvoj poziciji, sa takvim renomeom i ugledom i vratiti se 100 koraka unazad i doći u klub koji volite da radite je veliki podvig. U najmanju ruku, ludost. Ali, Partizan i jeste to što jeste zato što postoji velika količina emocije od strane navijača, većine bivših igrača i zaposlenih koji su prošli kroz klub i jedva čekam da pokažemo Evroligi i košarkaškoj Evropi šta znače utakmice Partizana kada se organizuju u Beogradu.

Jedna od gorućih tema u srpskoj košarci kada je Partizan u pitanju jeste i poreski dug koji crno-belima stoji kao omča oko vrata, na šta se nadovezala priča o ukupnom dugu Valjka.

- Najveći deo poreskog duga o kome se sada priča nastao je pre 2000. godine. Javnost treba da zna da mi svake godine otplaćujemo dugove i siguran sam, da nije bilo te godine korone koja nam je oduzela pravo da igramo Evroligu i koja nam je ostavila samo obaveze… Mi smo klub koji u velikoj meri živi od prodaje karata, i onda imate prekinutu sezonu i sledeću koja je igrana bez navijača. To su bile Tantalove muke preživeti tu situaciju, ne znam od koga nismo pozajmljivali novac, ja sam i svoje kompanije doveo u težu situaciju pozajmljujući novac i davajući sponzorstva klubu… Ali, preživeli smo i na neki način smo se u jednom delu oporavili… Te stare obaveze, bez poreskog duga, bi u naredne dve godine trebalo da budu u potpunosti očišćene. Nasleđeni dug, bez poreza, je bio oko 3.5 miliona evra kada sam došao u klub i on danas iznosi 600, 700 hiljada evra… Ali mi to kalkulišemo u budžet i znamo koliko novca izdvajamo. Prošle godine smo platili 200 miliona dinara duga iz korone i prethodnih godina, to je za Partizan veliki novac i nažalost većina novca koja je došla od prodaje karata nije uložena u stvaranje tima nego vraćanje dugova.

Neizbežna tema bile su i nesportske scene iz finala AdmiralBet ABA lige, o kojima je pričala cela Evropa.

- Trudio sam se da ne podgrevam i ne pogoršavam atmosferu više nego što već jeste i tako ću nastaviti da radim. Moramo da odrastemo, dobili smo priliku, i mi i naš gradski rival, da igramo Evroligu i trebalo bi da se ponašamo u skladu s tim. Malo, malo pa čujem u javnosti, ne iznose se te optužbe javno, ali ko razume taj nemušti govor pojedinaca kada žele nekoga da uvrede ili pokušaju da ga degradiraju, te poruke su potpuno jasne. Opasno je što dovodimo ljude koji dolaze na utakmice u rizične situacije. Može neko iz, tog podgrevanja, da izazove sukobe u kojima će neko izgubiti život. Što se dešavalo u prošlosti. To mora da prestane. Neću sada da komentarišem ni ko je sa druge strane, ni njegovu istoriju ni koliko se puta sa nekim posvađao i da je svako ko je bio na suprotnoj strani bio neprijatelj do smrti… Ja tako ne vidim drugu stranu – priznao je Mijailović i u dahu nastavio:

- Ako se vi borite da budete kvalitetniji od drugog, ali tako što ćete ga saplesti i pokušati da smanjite njegov kvalitet i tako što ćete mu napraviti štetu da biste vi bili bolji. Tako vraćate kriterijume unazad. Ja sam se uvek borio da budem bolji od drugoga tako što sam više radio, što sam pokušavao da više naučim, da višem dam, nego tako što sam gledao da kažem šta to drugi loše radi pa da se vidi razlika kako ja super radim. Mi ćemo držati taj kurs, videli ste i u završnici ABA lige, ma koliko bila teška situacija, niti od strane Željka Obradovića, niti bilo koga drugog iz kluba, nije bilo teških izjava i optužbi. Ja sam tada shvatio da moramo da radimo na organizaciji i bezbednosti naših utakmicama, da ne dođemo u situaciju da budemo isti kao neki drugi. Jer, kada vas neko izazove i uđete u rat, ne postavlja se pitanje ko je prvi počeo. Mi smo ispali glupi, jer smo se upecali na takav način da kada neko započne rat vi mu vratite istom merom. I tu naši navijači greše, što misle da neko neće ili ne sme da se suprotstavi. Treba, ali na jedan drugačiji način, kulturniji, da pokažemo da može drugačije… - rekao je, između ostalog, Ostoja Mijailović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike