Belgijanci šokirali Srbiju! Nestvaran poraz Orlova u Nišu, Mundobasket je sve dalje!

04.07.2022

18:51

0

Autor: 24sedam

Pešićevi izabranici doživeli veoma bolan poraz

Belgijanci šokirali Srbiju! Nestvaran poraz Orlova u Nišu, Mundobasket je sve dalje!
0MET4701 - Copyright MN Press

Srpska košarkaška reprezentacija doživela je jednu od većih blamaža u svojoj trofejnoj istoriji. Bez obzira na nekompletnost, neuigranost i sve druge propratne boljke famoznih FIBA prozora, Orlovi sebi nikako nisu smeli da dozvole da ih na putu do Mundobasketa saplete, uz svo uvažavanje i poštovanje, selekcija Belgije.

Pune tribine niškog Čaira ostale su u šoku... Publika, kao i Nemanja Bjelica i drugovi, u neverici su gledali veliko slavlje gostiju, koju su u neverovatnoj završnici uspeli da nadoknade minus 11 i na kraju ostvare jedan od najvećih trijumfa u svojoj istoriji - 74:73 (23:21, 15:17, 15:22, 21:13).

Veoma je teško posle ovakvog poraza reći nešto konkretno. Iako su se većim delom meča mučili, u finišu treće i u prvoj polovini četvrte deonice Orlovi su, bar je tako delovalo, uspeli da postave stvari na svoje mesto. U najvažnijem momentu Srbiji je proradio šut, Avramović, Todorović (dve) i Davidovac ubacili su trojke i doneli Orlovima maksimalnih plus 11 u 34. minutu (68:57).

Ništa tada nije nagoveštavalo nestvaran preokret. Daleko od toga, nijedan detalj nije zamirisao čak ni na dramatičnu završnicu, s obzirom da je Jaramaz poenima uz faul i pogođenim dodatnim bacanjem odbio, delovalo je, poslednji ozbiljniji pokušaj Belgijanaca da uhvate rezultatski priključak (71:61, 35. minut).

Tada je usledio neobjašnjiv pad u igri Srbije. U preostalih pet i kusur minuta do poslednjeg zvuka sirene Orlovi su postigli samo dva poena (dva bacanja Jaramaza). Belgijanci su na drugoj strani vezali dve trojke i u 37. minutu za tili čas meč uveli u rezultatsku neizvesnost (71:69), što kao da je dodatno vezalo ruke srpskim reprezentativcima. 

Nije u igri našeg tima bilo igrača koji će stati na loptu. Greške na obe strane terena su se nizale kao na traci i došle na bolnu naplatu u završnih 30-ak sekundi susreta. Pošto su serijom 11:0 napravili potpuni preokret (72:71, posle čega je Jaramaz ubacio dva od tri bacanja), gosti su preko Lekomta došli do poena na isteku napada koji je delovao potpuno izgubljeno.

Do kraja je ostalo 39 sekundi, Srbija je krenula u poslednji napad koji je u nekoliko navrata bio na ivici izgubljene lopte. Letela je lopta nekontrolisano po celom terenu, nekako došla do Vanje Marinkovića koji je iz nemoguće situacije na pokušao da ubaci trojku, ali nije uspeo. I onda je usledila slika i prilika večerašnje utakmice, gosti su uhvatili loptu, na semaforu je ostalo još devet sekundi za koje srpski košarkaši nisu uspeli da naprave ni faul.

SRBIJA: Bjelica 12, Davidovac 3, Jaramaz 9, Marinković 14, Ristić 3, Avramović 11, Dangubić 3, Marjanović 7, Petrušev, Simanić 5, Todorović 6, Uskoković.

BELGIJA: Bako 17, De Zeuv 6, Lekomt 16, Obasohan 16, Vanvijn 8, Bratanović, Liber 3, Salumu 3, Švarc, Seron 3, Tumba 2, Vanderhagen.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - 6. kolo

Grupa A

Slovačka - Letonija 60:93
Srbija - Belgija 73:74

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Jaramaz je u narednom napadu fauliran prilikom šuta za tri poena. Pogodio je plejmejker Bajerna dva od tri bacanja za novo minimalno vođstvo Orlova - 73:72. Promašili su Belgijanci šut za tri, kao i Jaramaz na drugoj strani. Do kraja je minut, Srbija vodi 73:72. Lekont poentira iz prodora na isteku napada. KRAJ! Srbija je izgubila od Belgije - 74:73! 

38. MINUT - Belgijanci pogađaju dve uzastopne trojke i za tili čas su u igri - 71:69, 37. minut. Prokockali su Orlovi dva napada, a Lekont posle trojke poentira uz faul. Pogađa i dodatno bacanje, Belgija vodi pred završna dva minuta četvrte deonice - 72:71.

MN Press
 

36. MINUT - Mini seriju gostiju 4:0 poenima uz faul i pogođenim dodatnim bacanjem prekida Jaramaz - 71:61. Pokušavaju gosti da se vrate rezultatski u meč, ali izabranici Svetislava Pešića uspevaju da održe bezbednu distancu pred završna četiri minuta meča - 71:63.

34. MINUT - Bobi Marjanović održava Srbiju na dvocifrenom plusu - 65:55. Bako zakucava, a na drugoj strani Davidovac pogađa trojku za novi najveći plus Orlova - 68:57.

32. MINUT - Završni kvartal otvoren je trojkom Todorovića za prvo dvocifreno vođstvo na meču - 63:53. Na isteku 32. minuta Orlovi vode 63:55.

MN Press
 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Raspucali su se Orlovi u pravom trenutku, posle trojke Avramovića šut van linije 6.75 ubacio je i Todorović za novi najveći plus na meču - 58:51. Na kraju treće deonice Srbija vodi 60:53 posle poena Avramovića u završnici deonice.

28. MINUT - Zapretili su gosti, prišli na tri poena zaostatka, ali je potom Avramović ubacio ekstremno važnu trojku za Srbiju na isteku 28. minuta - 54:48.

MN Press
 

26. MINUT - Dangubić je polovično precizan sa linije penala - 47:43, a potom Marinković krade loptu gostima, ali je prilikom polaganja fauliran. Mladi bek pogodio je oba penala za najveću prednost na utakmici - 49:43 na polovini treće deonice. Seriju Orlova 6:0 gosti prekidaju poenima posle ofanzivnog skoka.

24. MINUT - Odmah stiže kazna za propuštenu priliku. Lakomt ubacuje trojku za izjednačenje - 43:43. Viđeno je nekoliko haotičnih napada na obe strane, na isteku 24. minuta Srbija vodi posle trojke Vanje Marinkovića - 46:43.

22. MINUT - Lakim poenima Jaramaza iz prodora otvoreno je drugo poluvreme. Srbija vodi 40:38. Bako na drugoj strani pogađa dva bacanja za novo izjednačenje. Nemanja Bjelica pogađa veoma važnu trojku za Orlove, koji su promašili tri uzastopna napada da još uvećaju plus.

MN Press
 

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Posle dva ubačena bacanja Jaramaza, Pešić dobija tehničku grešku zbog prigovora. Belgijanci su pogodili jedno bacanje, dodatni napad su promašili, ali je Jaramaz izgubio loptu pa su gosti još jednom došli do lakih poena u kontri. Orlovi su u seriji grešaka, a Belgijanci preko Obasoana vraćaju minimalni plus u samoj završnici prvog poluvremena - 38:37. Na kraju prvog poluvremena rezultat je izjednačen - 38:38, posle polovičnog učinka Bjelice sa linije penala.

18. MINUT - Orlovi individualnim greškama omogućavaju Belgijancima da ostanu u rezultatskom priključku. Bako je posle dva bacanja postigao još tri poena i primakao svoj tim na samo koš zaostatka. Novim poenima Avramović prekida mini seriju rivala 5:0 - 35:31. U završna dva minuta prvog poluvremena Srbija ulazi sa plus dva posle lakih poena u kontri gostiju - 35:33.

16. MINUT - Seriju Orlova 6:0 i poenterski post Belgijanaca od skoro četiri minuta sa dva ubačena bacanja prekida Bako - 31:28. Posle promašene trojke Ristića Avramović krade loptu gostima i asistira na drugoj strani za lake poene Bjelice u kontri - 33:28.

MN Press
 

14. MINUT - Čim je Belgijancima malo stao šut, odmah se to odrazilo na rezultat. Boriša Simanić ubacuje trojku i vraća prednost na stranu Orlova (28:26), koju poenima u reketu povećava Ristić  - 30:26.

12. MINUT - Simanić i Avramović poentirali su za Orlove u uvodu druge deonice, ali je gostima minimalnu prednost na isteku 12. minuta poenima uz faul i pogođenim bacanjem sačuvao Šeron - 26:25.

MN Press
 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Na kraju prve deonice Belgijanci vode 23:21. Dangubić je sa dva poena vratio nakratko prednost Srbiji u završnici prve deonice, koja je okončana ubačenom trojkom Libera i izgubljenom loptom Todorovića. 

8. MINUT - U poslednja dva minuta uvodne deonice Belgijanci ulaze sa pola koša prednosti - 20:19.

6. MINUT - Gosti uzvraćaju sa dve trojke i tako "poništavaju" poene Marjanovića (2+1) i Bjelice (dva bacanja). Posle šest minuta igre Orlovi vode 17:16. 

MN Press
 

4. MINUT - Prve poene u nastavku meča postiže Nemanja Bjelica polovičnim učinkom sa linije penala. Vanja Marinković pogađa još jednu trojku, Srbija vodi 7:6. Bako na kratko prekida nalet Orlova, koji posle nove trojke Marinkovića vode 10:8 u 4. minutu.

3. MINUT - PREKID!

2. MINUT - Gosti su bolje otvorili meč. De Zeuv je ubacio trojku, potom je na isti način uzvratio Vanja Marinković, da bi plus tri Belgiji sačuvao Obasohan poenima uz faul i pogođenim dodatnim bacanjem - 6:3.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike