Kraj rata u evropskoj košarci! Otvorena Evroliga, veći značaj državnih prvenstava, NBA rešila da umeša prste

24.05.2022

12:34

0

Konačno primirje!

Kraj rata u evropskoj košarci! Otvorena Evroliga, veći značaj državnih prvenstava, NBA rešila da umeša prste
20210311mmIlustr02 - Copyright KK Crvena zvezda

Već godinama traje "rat" na relaciji FIBA Evroliga, a izgleda da je primirje na vidiku!

Uoči sutrašnjeg sastanka akcionara Evrolige, novinar grčke agencije SDNA, Sotiris Vetakis, došao je do saznanja da bi ovi nemiri i loša saradnja mogli biti rešeni posredstvom NBA lige.

Kako se dalje navodi, najelitnija košarkaška liga na svetu je spremna da pomogne u ovom odnosu, te da posreduje mirenju Evrolige i FIBE.

 

Sve do sada, NBA liga se nije mešala u dešavanja na Starom kontinentu, ali, verovatno svesni da veliki kvalitet njihovim klubovima i ligi daju igrači iz Evrope, rešili su da posreduju, te da najpre utiču na kalendar takmičenja.

Tačnije, kalendar Evrolige i FIBE mora biti usklađen, da bi igrači koji nastupaju u klubovima elitnih takmičenja, mogli da nastupaju i za nacionalne timove.

NBA je spremna da uloži i novac i znanje, ali pod uslovom da do pomirenja među krovnim organizacijma dođe. 

Prvi uslov: Nema dogovora ako se istog dana igraju utakmice reprezentacije i klubova.

Drugi: Otvorenija Evroliga - više mesta za timove bez dugoročnih ugovora i pripajanje Lige šampiona Evrokupu, uz nadležnost FIBA. U Evroligi je u planu da nastupaju 24 kluba.

Kako prenose grčka agencija, na značakju bi konačno dobio i Evrokup, koji će pored jednog, eventualno dva člana, koje je do sada davao Evroligi, moći da pruži čak šest, a time bi se i preko nacionalnih šampionata dolazilo do Evrokupa.

Ideje su već predočene rukovodiocima Olimpijakosa i Panatinaikosa, a sličnih sastanaka je bilo i u Turskoj i u Litvaniji.

Više o ovome će se znati na sutrašnjem sastanku, kada će se, prema nekim navodima oprostiti od funkcije i Đordi Bertomeu.

Kandidati za mesto prvog operativca Evrolige su proslavljeni Dejan Bodiroga i Hesuz Ču Bueno, potpredsednik NBA kancelarije za Evropu, Bliski istok i Afriku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike