Ništa od Rusa u Evroligi, CSKA neće igrati, to je viša sila - Bertomeu kaže da klubovi to ne mogu ništa: Ovo prevazilazi nas

20.05.2022

17:21

0

Prvi čovek takmičenja odgovorio je najavi CSKA da će igrati sledeće sezone

Ništa od Rusa u Evroligi, CSKA neće igrati, to je viša sila - Bertomeu kaže da klubovi to ne mogu ništa: Ovo prevazilazi nas
viber_slika_2022-05-20_19-28-23-500 - Copyright 24sedam/Pavle Knežević

Srpski i klubovi iz regiona su dobili hladan tuš danas, dok je sudbina ruskih klubova u Evroligi i Evrokupu i dalje neizvesna, iako sve navodi na to da oni neće učestvovati u ovim takmičenjima naredne sezone.

To je javnosti preneo Đordi Bertomeu, prvi čovek Evrolige, ali nije mogao da kaže tačan datum do kada će to biti poznato.

- U normalnim uslovima, čim "fajnal for", počinjemo pripreme za sledeću sezonu. Ima tu mnogo da se radi, ima mnogo sastanaka, a to se uglavnom dešava do kraja juna. Ali, svi znamo kakva je trenutna situacija u Ukrajini, tako da ovo pitanje moramo da rešimo što pre, jer ćemo morati da nađemo dva kluba da zamene ova dva ruska. Ti klubovi treba da se spremaju, tako da bi sve to trebalo da se dešava brzo, ali ne znam tačno do kad.

A šta će biti sa CSKA, koja je suvlasnik lige?

- Preživeće, kao i do sada. Advokat mi je tu, ali moram da vam odgovorimo. CSKA je vlasnik deonica kompanije koja je vlasnik lige. Ne postoje prepreke da budu suvlasnici, ali oni ne mogu da se takmiče. Mi imamo ugovor sa svim klubovima, a ovaj ugovor ne može da se sprovede obostrano. U pitanju je viša sila (u pravu, stvar koja sprečava ispunjenje ugovora) koja sprečava sprovođenje ovog ugovora. Sa tim, ne što je CSKA suvlasnik, jer sa time nema problema. Ali, kada pričamo o ovoj situaciji, obostrano se ne može sprovesti ugovor, tako da je taj ugovor sada, recimo, na holdu. To će trajati dok se politički, ekonomski i pravni sistem Evrope vrati u normalu. Kada će to biti? Ne znam.

CSKA je ruskim medijima saopštio da će igrati sledeće sezone.

- CSKA ima apsolutno pravo da to kaže i u tome nema ništa loše, ali stvarnost nije takva. Svi znaju da ovo prevazilazi Evroligu, ovde pričamo o međunarodnim sankcijama. Države ne dozvoljavaju svojim klubovima da igraju sa ruskim klubovima i mi tu ne možemo ništa. Dok traje rat, te stvari su iznad nas.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike