Srbija je zemlja MVP igrača! Tako kaže Evroliga u dokumentarcu o Jokiću, Miciću i Teodosiću (VIDEO)

13.05.2022

14:42

0

Autor: 24sedam

Velika čast za naš trofejni sport, a posebno za trojicu vrhunskih košarkaša

Srbija je zemlja MVP igrača! Tako kaže Evroliga u dokumentarcu o Jokiću, Miciću i Teodosiću (VIDEO)
4 - Copyright Printscreen/YouTube

Znate ono kako smo se ne tako davno hvalili da imamo tri najkorisnija igrača u tri najjače lige na svetu. Nikola Jokić u NBA ligi, Vasilije Micić u Evroligi i Miloš Teodosić u Evrokupu poneli su zvanje MVP!

Slično je i ove godine. Jokić je ponovio svoje dostignuće, Micić je najbolji strelac Evrolige, a Teodosić MVP finala Evrokupa. Da svi znaju da smo samo mi "Zemlja košarke".

Zbog toga je Evroliga snimila dokumentarac pod naslovom "Zemlja MVP igrača", koji je preveden na pet jezika, a mi vam ukratko predstavljamo radnju ovog dela. Dok ne stignete da ga i sami pogledate. 

Beograd, Srbija... To je prvo što vidite u dokumentarnom filmu "Zemlja MVP igrača", koji je Evoliga snimila u čast naših košarkaških asova.

 

 

Kroz polumračne hodnike pratimo ulazak u salu, a onda se pale svetla i vidimo parket, koševe... Vidi se kako neko namešta opremu, a onda se svima obraća Nikola Zmajevac, srpski zaljubljenik u košarku, kako je napisano u potpisu.

- Zvuči ludo da imate tri košarkaška MVP iz male zemlje kakva je Srbija. Ali, jednom kada dođete u priliku da vidite koliko mi volimo ovu igru i sa koliko strasti je igramo svakog dana, onda to i nije neko veliko iznenađenje.

Uz detaljno objašnjenje kako svi u Srbiji igraju košarku i snimke sa jedne od onih rekreativnih utakmica, preko ekrana se pojvaljuje naslov "Zemlja MVP igrača".

I odmah se selimo u Finiks da se prisetimo kako je to Nikola Jokić saznao da je najkorisniji igrač u NBA prošle sezone. Očas posla smo i u Denveru i slušamo pomoćnog trenera Nagetsa Đordija Fernandeza koji nas upoznaje sa tempom rada u NBA ligi. Naravno, na sva usta hvali i Jokića i objašnjava koliko je velika uloga Srbina u ekipi.

Printscreen/Twitter/Denver Nuggets
 

- Neće vam ono mnogo reći, ali će uvek biti onaj koji uradi sve kako treba. Kada ga saigrači gledaju kako radi mogu samo da se igledaju na njega i rade bar podjednako snažno kao Jokić - rekao je Fernandez.

Čućemo i da je Nikola glavni zabavljač u timu, te da je privilegija imati ga pored sebe. A tu je i ocena da su Jokić i Stef Kari ljudi koji menjaju košarku na bolje.

Na red dolazi i Jokićev Sombor i priča njegovog menadžera Miška Ražnatovića o počecima saradnje sa košarkašem. Sa Jokića se nekako prirodnim putem prelazi na Vasilija Micića, MVP Evrolige, Nikolinog saigrača iz Mege.

Euroleague
 

- Igrali smo jednu sezonu zajedno, ali u to vreme je Jokić trebalo tek da uđe u svoje najbolje godine. Definitivno se video njegov talenat još tada. Najveći talenat koji se pojavio u istoriji srpske košarke. Jedinstven, apsolutno jedinstven. Od te 2014. dosad se toliko dokazao. Radio je sve jače i jače, a o njegovoj inteligenciji ne treba trošiti reči - kaže Micić.

Prisećaju se i Dejan Milojević i Nemanja Dangubić zajedničkih dana sa Jokićem i Micićem u istom timu. A Nemanja Bjelica kaže da je Nikola možda i najbolji košarkaš na svetu.

- Velika je stvar za trojicu košarkaša što su izabrani za MVP, posebno za Nikolu. Došli smo do toga da nas više i ne iznenađuje svojim partijama. Jokić, Micić i Teodosić, za koga svi znaju... Velika je stvar za košarku, ali i za ljude u Srbiji, jer mislim da je to sport broj 1 u našoj zemlji - rekao je Bjelica.

Vasa Micić ocenio je Jokićevo ostvarenje kao ogromno:

- Svaki od nas je nagradu zaslužio. Nekoliko godina smo u vrhu evropske košarke. A Jokić je uradio neverovatnu stvar za Srbiju. Prvi put u istoriji! MVP najjače lige na svetu. Kada se meni radi i to je veoma retko i veiki uspeh, a pošo se desilo u istoj godini onda je i sjajno za Srbiju.

Vasina sestra se prisetila kako je brat kao mališan osvojio takmičenje u skijanju, te koliko je bilo čudno preseliti se u grad nakon odrastanja u mnogo manje urbanoj sredini.

Profimedia
 

Treći deo filma počinje u Valjevu. Naravno zbog našeg trećeg MVP igrača - Miloša Teodosića.

- Nema mnogo zemalja koje mogu da kažu da su "zemlja košarke". Možda Litvanija pored Srbije može time da se pohvali.

Skok u Bolonju u kojoj pričaju Teov trener i saigrači. A tu je i deo u kom govori naš nekadašnji reprezentativac Nenad Krstić.

- Igrao sam s Teom, naravno na "petici" i postigao mnogo lakih koševa zahvaljujući njegovim asistencijama. Ne morate da budete dobar igrač da biste postizali koševe kada igrate sa njim. On sve pravi tako jednostavnim za vas i pravi vas boljim igračem. A to je nešto specijalno za velikog igrača kakav je Miloš - ispričao je Krstić.

 

 

Kraj filma obeležava i priča o samopouzdanju srpskih košarkaša koji su preturili sve i svašta preko svojih leđa od detinjstva do zrelih godina, uključujući i ratove koji su ih pratili, ali i dane siromaštva, posebno u manjim gradovima.

Vidimo i kako Teodosić osvaja Evroligu posle šest neuspešnih pokušaja.

I gase se svetla u dvorani sa početka filma. Gotova je rekreativna utakmica, gotov je dokumentarac... Samo će srpska košarka trajati i iznedriti neke nove MVP igrače u najjačim ligama na svetu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike