Jedini tim koji Željko Obradović nije popeo na krov Evrope! Dan kada je počeo da bledi košarkaški velikan!

21.03.2022

21:48

0

Autor: 24sedam

Da li se sećate Benetona iz Treviza?

Jedini tim koji Željko Obradović nije popeo na krov Evrope! Dan kada je počeo da bledi košarkaški velikan!
OBRADZ12 - Copyright MN Press

Na današnji dan pre 15 godina sa košarkaške mape počeo je da nestaje jedan od simbola italijanske košarke 90-tih godina – Beneton iz Treviza. Klub bogate tradicije, koji su sa klupe vodili neki od najvećih evropskih trenera svih vremena, među kojima i najtrofejniji Željko Obradović, 21. marta 2007. godine odigrao je svoj poslednji meč u Evroligi.

U Moskvi, u poslednjem kolu top 16 faze, Dinamo je savladao italijanski tim 68:65 i nagovestio skori kraj kluba koji je četiri puta bio učesnik Fajnal fora, ali nijednom nije uspeo da se popne na evropski tron, iako je u svojim redovima imao i takve igračke veličine kao što su Željko Rebrača, Toni Kukoč, Petar Naumovski, Denis Markonato, Rikardo Pitis, Davide Bonora, Marselo Nikola…

MN Press
 

Zanimljivo, Beneton je jedini klub u prebogatoj karijeri koji Obradović nije uspeo da dovede do najvrednijeg trofeja na Starom kontinentu. U sezoni 1997/98 tim iz Treviza je na F4 u Barseloni poražen od atinskog AEK u polufinalu, da bi u meču za treće mesto savladao Partizan 96:89.

Uspon kluba osnovanog pod imenom Palakanestro Trevizo 1954. godine, počeo je ulaskom slavnog Benetona u sezoni 1981/82. Ekipa ubrzo prešla u novu dvoranu „Palaverde“ koju je izgradila porodica italijanskog robnog giganta, da bi najveći klupski uspesi bili usko vezani za jugoslovensku i srpsku košarku od početka 90-tih godina prošlog veka, pošto ih je pre Obradovića, do prvog F4 kao trener odveo slavni jugoslavenski košarkaš Petar Skansi, koji je u finalu 1993. godine poražen od Limoža (59:55).

Ono što nisu uspeli Skansi i Obradović, nije ni Etore Mesina iz dva pokušaja. Prvi put je u polufinalu završnog turnira u Bolonji poražen od domaćina, tadašnjeg Kindera (danas Virtus) 90:82, da bi godinu dana kasnije u Barseloni ponovo izgubio od domaćina Fajanl fora – 76:65. Interesantno, bila je to prva evropska titula katalonskog giganta, koju su mu doneli Svetislav Pešić sa klupe i Dejan Bodiroga na parketu.

MN Press
 

Beneton je u svojoj istoriji osvojio dva evropska trofeja (Kup Saporta), od kojih je drugi u klupske vitrine stavio Željko Obradović 1999. godine, a sa klupe su ga, do silaska sa glavne scene, između ostalih predvodili Majk D’Antoni, David Blat, Jasmin Repeša, Aleksandar Đorđević…

Pošto se 2007. godine Beneton oprostio od Evrolige, klub iz Treviza je do 2012. godine igrao Evrokup, a godinu dana pre nego što je Beneton Grupa odlučila da izađe iz kluba, italijanski velikan je osvojio četvrto mesto u drugom po jačini klupskom takmičenju u Evropi, porazima od Kahasola u polufinalu i Cedevite u borbi za treće mesto. Danas je klub fokusiran isključivo na rad sa mladim igračima, sa selekcijom U17 kao najstarijom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike