Obradović, povratnik u Partizan - Neverovatna karijera najvećeg evropskog trenera svih vremena

25.06.2021

15:08 >> 18:36

0

Bio je vrhunski igrač, što niko ne pamti zbog najveće trenerske karijere

Obradović, povratnik u Partizan - Neverovatna karijera najvećeg evropskog trenera svih vremena
Copyright Aleksandar Nikolić, Željko Obradović, Milenko Savović - MN Press

Želimir “Željko” Obradović jedan je od najvećih košarkaških trenera svih vremena. Njegov povratak u Partizan svakako je vest dana, ne samo košarkaška ili sportska.

A zašto? Teško da se ikada toliko veliko sportsko ime vraćalo u srpski sport.

Popularni “Žoc” je osvojio rekordnih devet titula evropskog prvaka sa pet različitih klubova. U klupskoj karijeri je osvojio skoro sve što se može osvojiti, a u selektorskoj mu fali samo olimpijsko zlato.

Iako je rođen u Čačku, a karijeru je počeo u Borcu, Obradović je jedna od najvećih, a možda i najveća legenda Partizana u prebogatoj istoriji kluba.

Mnogi mlađi ljubitelji košarke i ne pamte Obradovićevu igračku karijeru, koja je bila zaista blistava, ali je u senci trenerske. Kao pedantni i tehnički potkovani plejmejker osvojio je sa Partizanom međunarodni Kup Koraća, kao i prvenstvo i kup SFRJ.

Popularno se priča da je bilo teže osvojiti ligu velike Jugoslavije nego međunarodni trofej. “Žoc” je sa reprezentacijom osvojio olimpijsko srebro u Seulu 1988. i svetsko zlato 1990. u Argentini.

Počeci

Ipak, trenerska karijera je ono zbog čega svi znaju ime i prezime Željka Obradovića. Ona je počela prilično iznenadno, leta 1991. kada je još bio aktivni igrač, kada je imao 31 godinu i kada je trebalo da bude kapiten reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Italiji.

Tu sjajnu anegdotu opisao je njegov kum, takođe legenda Partizana, sada nažalost pokojni Milenko Savović.

MN Press

– Željko je trebalo da bude kapiten reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Rimu. A sve se dešava u noći pre odlaska na to prvenstvo. Željko i ja sedimo u “Klubu književnika” sa ženama na večeri i dogovaramo se da nađemo klub u kojem ćemo zajedno igrati sledeće sezone. Mi smo dugogodišnji prijatelji i kumovi. Tada nije bilo mobilnih telefona i izlazi kelner iz kuhinje i kaže mi: “Savo, telefon” – pričao je Savović za Nedeljnik.

Priča se nastavila:

– Na vezi je Kićanović i kaže: “Gde ste? Tražimo vas po celom gradu. Dođite kod mene kući”. Godinama unazad je Kića pričao da će Željko biti trener a ja da dođem na njegovo mesto. Ali nismo se nadali da će to biti brzo. I odemo i dogovorimo se s Kićom, ali postoji problem jer Željko treba da ode na aerodrom i kaže Dudi Ivkoviću da postaje trener. Prilazimo aerodromu, unosi se oprema, mi bez torbi i Duda pita: “Gde ste vi?”. Kaže mu Željko: “Postao sam trener Partizana”. Na to će Duda: “Ma, “ajde bre”, Ali onda ugleda Kiću i shvati da je ozbiljno. Voleo je mnogo Željka, i čestitao mu je – ispričao je Savović.

MN Press

Instant afirmacija

Ostalo je legenda. Već u prvoj sezoni osvojio je “triplu krunu” i doneo Partizanu jedinu titulu evropskog prvaka u njegovoj istoriji. Bilo je to 1992. na “fajnal foru” u Istanbulu, kada je Aleksandar Đorđević pogodio trojku u poslednjim sekundama meča protiv Huventuda.

Iz Partizana je otišao u Huventud, sa kojim je takođe osvojio Evroligu, 1994. godine, pobedivši u finalu Olimpijakos 59:57. To ga je preporučilo Realu, sa kojim je već sledeće sezone osvojio još jednu Evroligu, a onda i Saporta kup, tada drugo najjače evropsko takmičenje po rangu.

Ipak, nedostatak domaćih trofeja nije izazvao želju za nastavak saradnje. Prešao je u Beneton, sa kojim je stigao do “fajnal fora” Evrolige, gde je bio treći nakon trijumfa nad Partizanom.

Dušan Ivković, Željko Obradović, MN Press

Kao selektor SR Jugoslavije osvojio je olimpijsko srebro, svetsko i evropsko zlato, kao i evropsku bronzu. Na mestu selektora mu se desio i jedan od najtežih trenutaka karijere. Bilo je to na Evropskom prvenstvu u SCG 2005. Reprezentacija je tada, usled unutrašnjih podela i svađa među igračima, ispala već u osmini finala. Tada je Obradović održao čuvenu konferenciju za novinare na kojoj je govorio kako ga je sramota svega, ali da je siguran da će osvojiti još mnogo toga.

Usledio je odlazak u Panatinaikos, gde je proveo najveći deo karijere. U atinskim zelenima bio je 13 sezona, osvojio je 11 domaćih titula, četiri evrolige, sedam grčkih kupova… Ta afera završena je 2012. godine. Osvojen je domaći kup, ali je PAO na “fajnal foru” mogao samo da gleda kako Olimpijakos osvaja Evroligu, a onda i domaće prvenstvo.

Kraj jedne ere i početak nove

To je bio znak za Obradovića da je vreme za rastanak. Usledila je godina pauze, a onda je cenjeni stručnjak preuzeo Fenerbahče.

Željko Obradović, MN Press

Sa klubom iz Istanbula je za sedam sezona osvojio Evroligu, četiri titule, tri kupa, tri predsednička kupa. Ipak, sezona 2019/2020. počela je sa brojnim povredama i iznuđenim sastavom. Fener se mučio u Evroligi, u jednom trenutku je bio čak i na dnu tabele. U trenutku prekida takmičenja zbog pandemije, klub je imao skor 13/15 i bio je na osmom mestu tabele. U prvenstvu Turske bio je četvrti u trenutku prekida.

U junu prošle godine objavljeno je da Obradović napušta Fenerbahče, a trener je objavio da će ponovo pauzirati godinu dana.

Ta pauza je trajala tačno 367 dana, a onda je objavljena vest o kojoj su maštali svi navijači Partizana, ali i svi ljubitelji košarke.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike