Otišao je sa parketa jedan od najvećih svih vremena: Čovek kojeg je rastužila Jugoslavija u Argentini završio pet decenija dugu karijeru

06.03.2022

06:52

0

Autor: 24sedam

Majk Kžiževski, bivši američki selektor ostaće zapamćen da je vodio Djuk od 1980. godine i SAD na tri OI

Otišao je sa parketa jedan od najvećih svih vremena: Čovek kojeg je rastužila Jugoslavija u Argentini završio pet decenija dugu karijeru
kžiževski1 - Copyright Tanjug/AP

U meču dva slavna univerzitetska tima Severne Karlonije i Djuka (94:81) stavljena je tačka na jednu košarkašku epohu. Legendarni 75-godišnji Majk Kžiževski, trener Djuka i bivši selektor SAD, povukao se sa parketa nakon 48 godina rada trenerskog posla.

 

 

Za to vreme Kžiževski je ostvario 1.196 pobeda i 366 poraza, radio je kao pomoćnik u Indijani, a samostalno u ekipi Armija i Djuka od 1980. godine do sinoć. Osvojio je pet NCAA šampionata, Amerikance je vodio do tri zlata na OI 2008, 2012, 2016, dva zlata na Mundobasketima 2010. i 2014. godine, a poneo je i dve bronze sa SP u 1990. i 2006.

Tanjug/AP
 

Sa terena ispraćen je kako i dolikuje velikom treneru. Posle utakmice, iako nevoljno, morao je da se pojavi na maloj ceremoniji povodom njegovog oproštaja od aktivnog bavljenja košarkom.

 

 

- Žao mi je zbog ovog popodneva. Danas je ovo bilo neprihvatljivo. Ali sezona je bila veoma prihvatljiva. Sezona nije gotova. Igrali su bolje od nas. Odigrali su solidnih 40 minuta protiv nas. Oni su zaista dobar tim. ...U drugom poluvremenu naša odbrana je bila užasna - rekao je Kžiževski i nastavio da objašnjava zašto su njegovi igrači poraženi:

 

 

- U suštini živimo u penthausu poslednjih dana. Sa poslugom u sobi i svi govore samo lepe stvari. Danas nismo igrali gladni. Karolina je mogla da nam pomogne tako što ne bi bila tako dobra. Naš brod će danas potonuti bez obzira na sve.

Tanjug/AP
 

 

Na ispraćaju legendarnom stručnjaku bilo je čak 96 bivših košarkaša Djuka, a od poznatijih Kristijan Lejtner, Elton Brend, Grent Hil, Džej Džej Ridik ...

Kžiževski će ostati upamćen i kao najplaćeniji trener u NCAA, budući da je godišnje zaraživao čak 9,6 miliona dolara. "Kouč Kej" nikad nije krio ni svoju naklonost jugoslovenskoj školi košarke, a kasnije je nekoliko puta otvorene simpatije pokazivao prema srpskoj reprezentaciji i njenim istaknutim igračima:

- Da je Jugoslavija igrala 1992. godine, bila bi zaista neverovatno težak protivnik. Da su sve te zemlje ostale na okupu i da su sada jedan tim, to bi bila sjajna ekipa, a i sada su pojedinačno sjajne ekipe. Sećam se tokom Univerzijade 1987. godine da su imali odličnu ekipu. Doduše ne znam koliko je zaista bilo studenata u toj ekipi (smeh). Petrović i ostali...Igrali su zaista prelepu košarku - rekao je Kžiževski.

U Argentini 1990. godine Jugoslavija je dobila njegovu ekipu rezultatom 99:91 u polufinalu, ali se revanširao Srbiji 2014 na Mundobasketu u Španiji - 129:92.

- Nisam iznenađen što Srbija odlično igra. Veoma, veoma su talentovani. Uvek sam voleo Teodosića. Prvi put sam ga video na šampionatu 2010. godine. Daje timu neverovatnu energiju. Tim je veoma dobro vođen. Biće zaista teška utakmica za nas - rekao je pre finala Kžiževski.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike