Saznali smo koliko zarađuju srpski sportisti

11.11.2020

16:26 >> 09:02

0

Autor: D. B.

Od Novaka Đokovića preko Nikole Jokića do Luke Jovića

Saznali smo koliko zarađuju srpski sportisti
Copyright MN Press/Pixabay

Koliko klinaca u Srbiji gleda prenos nekog meča u kome se nadmeću naši broji sportski asovi i kaže roditeljima: “uf, kako bih ja voleo da budem kao on”.

Naravno, deca ne znaju šta sve uspeh na terenu i popularnost donose, ali ono što bi mogli da znaju je da neki od naših najboljih sportista imaju više nego impresivne sume na svojim bankovnim računima.

Zbog toga smo i istraživali, uz pomoć specijalizovanih sajtova kao što su salarysport.com, hoopshype.com i naravno forbes.com, koliko su to najveće srpske sportske zvezde inkasirale tokom 2020. godine, a za koliko bi njihovi novčanici mogli da postanu deblji tokom 2021. godine.

Kralj zarade – kralj tenisa

MN Press

Logično, najviše zarađuje – najbolji na svetu. Najprepoznatljiviji srpski sportista na kugli zemaljskoj, broj jedan kada je reč o tenisu, Novak Đoković je rekorder. Iako je prilično nezahvalno praviti ovu vrstu kalkulacije pošto brojke o zarađenom novcu van teniskih turnira nisu na “izvol’te”, kao kredibilan izvor koristićemo brojke koje je objavio Forbs. A one kažu – Novak je tokom 2020. godine zaradio 37.5 miliona evra.

Novak zauzima 23. mesto na Frobsovoj listi najplaćenijih sportista sveta, a osim od nagrada na teniskim turnirima on je najviše zaradio od svoja dva najveća sponzorski ugovora – onim koji ima sa proizvođačem sportske opreme „Lakost“ i novim ugovorom koji je tokom 2020. potpisao sa proizvođačem automobila „Pežoom“. Ne treba zaboraviti da je Novak i rekorder kada je u pitanju zarada isključivo od nagrada na turnirima pošto je do sada stigao do neverovatnih – 121.000.000 evra!

Amerika – obećana zemlja

MN Press

Da bismo razbili predrasude da su fudbaleri najplaćeniji, pošto realno Đoković je van svake konkurencije, dolazimo do NBA lige. Kod Amerikanaca nema laganja i sve je crno na belo.

Podaci o platama igrača su javni i iz njih saznajemo da je godišnja plata Nikole Jokića u Denveru za sezonu 2019/20 bila 24 miliona evra, a da mu za sledeću sledi povišica od dodatnog “miliončeta”. Prema podacima kojima raspolaže specijalizovani portal hoopshype Nikola je 27. najplaćeniji igrač u najboljoj ligi na svetu. Nikolu, koji je nedavno stao na „ludi kamen“, ugovor sa Denverom veže do kraja sezone 2022/23 u kojoj bi trebalo i da ima i platu veću od 28 miliona evra na godišnjem nivou.

A ako je teško očekivati da će se Nikolina primanja menjati, primanja Bogdana Bogdanovića bi uskoro mogla da postanu osetnije veća. Za sezonu 2019/20, Bogdan je primio 7.15 miliona evra. Po završetku sezone u NBA on je postao ograničeno slobodan agent, što znači da bilo koju ponudu koju dobije njegov sadašnji klub Sakramento može da izjednači. A procene NBA eksperata govore da će pred Bogdanovićem biti ugovor težak između 15 i 17 miliona evra po sezoni.

Najbolja plata za onoga koji ne igra

MN Press

I tu dolazimo do fudbalera. Pandemija koronavirusa je ostavila veliki uticaj na najvažniju sporednu stvar na svetu i prihode klubova koji su ranije bili astronomski. Prihodi od prodaje ulaznica više ne postoje pošto se mečevi igraju bez prisustva publike,  a iz dana u dan stižu vesti da i najveći klubovi poput Barselone ili onih iz italijanske Serija A grcaju, pa možemo da koristimo samo podatke o platama igrača koje im stoje u ugovorima, iako su mnogi sigurno pristali na smanjenje primanja.

Recimo, Luka Jović, igrač Real Madrida, koji se nalazi u nemilosti trenera Zinedina Zidana ima zaradu od 9.5 miliona evra godišnje ili kako bi to Englezi voleli da iskažu za fudbalere koji igraju na Ostrvu – 183.000 evra nedeljo.

Kada smo već kod Engleske Nemanja Matić od Mančester junajteda dobija 6.9 miliona evra, a, naprimer, duplo manju platu od njega ima Aleksandar Mitrović u Fulamu.

Pogled ka Italiji govori da je i dalje najviše na ceni Aleksandar Kolarov koji je tokom prošle godine u Romi inkasirao 5.4 miliona evra, dok su mu primanja po prelasku u Inter nešto manja. Sergej Milinković Savić, čovek koga tokom svakog prelaznog roka sele u redove nekog do najbogatijih klubova Evrope, a on uporno ne odlazi iz Lacija, ima platu u rimskom klubu od 4.3 miliona evra.

Pročitajte još: Da li znate koliko zarađuje Siniša Mihajlović

Ovim sportskim herojima se isplatio talenat i trud koji su godinama uložili, ali mnogima koji liju znoj decenijama u „manjim“ sportovima ovakve cifre su samo nedostižan cilj. Ma koliko bili uspešni u sportovima koji se bave.
cto se furune zaraduju

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike