Ludilo srpskog košarkaškog derbija iz ugla stranca: Nikada ovako nešto nisam video, a svuda sam bio! Svi kao hipnotisani!

04.03.2022

16:40

0

Autor: 24sedam

Izveštač iz Litvanije bio je na tribinama finala Kupa Radivoja Koraća. I prenosi utiske iz prve ruke

Ludilo srpskog košarkaškog derbija iz ugla stranca: Nikada ovako nešto nisam video, a svuda sam bio! Svi kao hipnotisani!
KATA8181 - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Finale Kupa između Crvene zvezde i Partizana je posebna priča. Razlog? To je borba za prvi trofej u sezoni. I prisutni su navijači oba kluba što je postalo raritet.

U suštini radi se o utakmici gde se traži ne jedna već više stotina, pa i hiljada karata viška, a zamislite kako to izgleda nekom strancu?

E, pa litvanski novinar Donatas Urbonas, koji izveštava za Basketnews, boravio je u Nišu i pokušao je da prenese kako to sve izgleda.

- Srpski derbi između Partizana i Crvene zvezde je iskustvo koje mora doživeti svako ko je navučen na košarku. Pitali su me kroz osmeh koji je moj problem pa sam došao u Niš. Odgovor je bio jednostavan. To je iskustvo koje mora da se nađe na listi želja svakog zaljubljenika u košarku. To je jedan od nastrastvenijih evropskih derbija. Posebno kada su oba tima kompetitivna kao što je trenutno slučaj. U crvenom uglu je Crvena zvezda, koja je namučila velikane ove godine. U crnom uglu je Partizan, sa novim obećavajućim projektom sa Željkom Obradovićem.

Ovaj put u Nišu je bilo posebno zato što su bili prisutni navijači obe ekipe. Pre sam bio na mečevima Crvene zvezde i Partizana u Pioniru. To je jedno od najintenzivnijih iskustava koje sam imao vezano za atmosferu. Ali, ovo sada je bilo nešto posebno. Čak ponešto ni moje srpske kolege nisu razumeče. Srbija je kao zemlja-majka evropske košarke.

Svaki drugi čovek koga sretnete na ulici liči na košarkaša.

Ovaj put u Nišu je bilo posebno zato što su bili prisutni navijači obe ekipe. Pre sam bio na mečevima Crvene zvezde i Partizana u Pioniru. To je jedno od najintenzivnijih iskustava koje sam imao vezano za atmosferu. Ali, ovo sada je bilo nešto posebno. Čak ponešto ni moje srpske kolege nisu razumeče. Srbija je kao zemlja-majka evropske košarke.

Svaki drugi čovek koga sretnete na ulici liči na košarkaša.

Neki su se čak šalili da žele da izbegnu finale Partizan - Zvezda kako bi uživali u mirnijem finalu.

Stigao sam na utakmicu dva sata pre meča.

Ulice su bile prazne, ali nekako prazne da sam se osećao da je zatišje pred buru.

Saznao sam da se grupe navijača skupljaju na drugim krajevima grada, pa da uz policiju dolaze u dvoranu.

Dosta toga se dešava i na pumpama. Od Niša do Beograda ima više od 200 kilometara autoputa. Tako da se često navijači tuku na benzinskim stanicama.

BAKLJE

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Prvi put u životu sam video baklje na košarkaškoj utakmici.

Kada su ih navijači Crvene zvezde upalili u prvom poluvremenu, dve su završile ispod jedne od tribina.

Odmah su došli ljudi osposobljeni za gašenje plamena sa sve kofama vode. Delovali su opušteno, kao da im je to još jedan dan u kancelariji.

Nejt Volters je pogodio trojku, baklja je pala ispod gornjeg prstena tribine. Koliko god glupo zvučalo, to je bila sigurnija opcija nego da su ih bacili na teren, ka navijačima Partizana. Izabrali su sigurniji način.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Na kraju utakmice, desilo se da je jedna baklja slučajno zapalila VIP ložu, pa je bilo potrebno više muke da se ugasi plamen. Na kraju nije bilo nikakvog ozbiljnijeg incidenta.

Takođe, jedna baklja je poletela iz pravca navijača Partizana ka navijačima Zvezde na kraju meča, u momentima kad asu crveno-beli već slavili trijumf. Ovoga puta je delovalo da nije pogodila nikoga.

Nije bilo više incidenata, ako izuzmemo novčiće, papire ili baterije koji su konstantno uletali na teren. 

U Srbiji je to toliko nevino da sam umalo zaboravio da spomenem.

MRŽNJA

Mržnja je bila stvarna. Sat vremena pre utakmice dvorana je bila puna i zaista glasna.

Vređali su se međusobno, pokazivali sredni prst... Manje više to je bilo to.

Bilo je tu i političkog prepucavanja koje ako niste iz Srbije, nećete razumeti. Nisam ni ja razumeo.

NEMA ŠALE SA ZASTAVOM

Nekoliko minuta posle početka druge četvrtine, jedva sam video utakmicu.

Moj pogled je zaklanjao baner navijača Partizana sa tribine koja je iznad novinarske lože. Donji deo zastave je pokrivao pola tribine za medije.

Nisam ni pomislio da uradim nešto povodom toga.

Gledao sam meč kao kroz zavesu, kao i ostale kolege. U jednom momentu jedna od osoba na tribini za medije je bila hrabrija i uhvatila je zastavu tako da su ostali novinari bili u stanju pripravnosti. Zamolili su ga da je spusti da ne bi bilo problema.

Sve je bilo u redu.

ŠTA JE JEDINO NEDOSTAJALO?

Ovo je najluđa atmosfera koju sam doživeo u životu.

A bio sam na različitim mestima. Od Rio de Žaneira, Južne Koreje ili Njujorka, do Atine, Tel Aviva, Istanbula ili Kanuasa.

Viđao sam jedinstvene dvorane. Ali nisam video navijaće koji drže intezitet navijanja četiri sata bez prestanka kao što su radili navijači dva kluba u Čairu.

Delovalo mi je u nekim momentima kao da su svi hipnotisani. Posebno što sam bio prvi put.

Nigde nije bolje reći da su navijači šesti igrač kao što je to u Srbiji.

Igračima je posle poslednjeg zvižduka trebalo skoro sat vremena da odu u svlačionice. I jedni i drugi su bili sa navijačima.

Iako je izgubio, Partizan je dobio punu podršku navijača. Pevali su "Samo Partizan" i ohrabrivali igrače. Navijači Crvene zvezde pevali su svojim igračima da su šampioni i zajedno su slavili.

Srpska košarkaška kultura i derbi sa svojom atmosferom zaslužuju dobar Netflix dokumentarac.

Srbija je puna tradicije, strasti, snage, samopouzdanja, odlučnosti.

Iza tog snažnog utiska, osetili smo i ljubaznost, dobro domaćinstvo, srdačnost i srce kada smo sreli stare ili nove srpske prijatelje.

To finale i atmosfera u Nišu bili su nešto najbliže idealnoj košarkaškoj atmosferi koju možete da doživite.

A Fajnal for u Beogradu može biti samo veliko zadovoljstvo.

Vidimo se uskoro, Beograde - napisao je Urbonas.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike