Milutinov u Partizanu, Beron i Lojd u Zvezdi? Vrlo komplikovana situacija s igračima iz ruskih klubova

01.03.2022

11:31

0

Dobijaju li evropski klubovi neočekivana pojačanja? Situacija je vrlo, vrlo složena, 24sedam bar malo raspetljava stvar

Milutinov u Partizanu, Beron i Lojd u Zvezdi? Vrlo komplikovana situacija s igračima iz ruskih klubova
viber_slika_2022-03-01_12-50-57-369 - Copyright MN Press

Odluka Evrolige da iz svih svojih takmičenja izbaci (odnosno, "suspenduje") sve ruske klubove donela je pregršt novih pitanja, čak i kada se po strani ostave sva moralna pitanja.

Dok svi gledaju u tabelu, "prekrajaju" je i računaju kako će to uticati na Crvenu zvezdu i Partizan, možda je i zanimljivije pitanje: Šta će biti sa igračima?

U pitanju su tri kluba iz Evrolige i jedan iz Evrokupa. Da li će oni igrati negde do kraja sezone ili će morati da čekaju sledeću? Šta je sa njihovim ugovorima? Da li mogu da dobiju odobrenje ("letter of clearance" - LOC) da igraju za drugi klub?

Za sada je odgovor samo jedan i to vrlo nepopularan: Niko ne može da zna.

Prelazni rok je završen za Evroligu i Evrokup, za AdmiralBet ABA ligu i većinu evropskih takmičenja, tako da u teoriji i praksi, igrači iz CSKA, Zenita, Uniksa i Lokomotive ne bi mogli da pojačaju ekipa protiv kojih su se donedavno borili.

Opet, ni to nije nemoguća misija, ali da bi se to desilo, mora da se donese zaista gomila odluka na nivou nacionalnih federacija. A treba sačekati i da se vidi šta je sa ugovorima igrača.

Kada dođe do rata, on se u ugovorima vodi kao "viša sila". Neki ugovori nemaju regulisano to, ali svi dobri bi trebalo da imaju. Kada je 2020. izbila pandemija, to se vodilo kao viša sila, pa je postignut dogovor o isplaćivanju plata tokom tri meseca pre prekida sezone.

Što se tiče ugovora, vrlo verovatno je da su neki raskinuti, a da su neki i dalje važeći. Amerikanci su prvi otišli, klubovi su im to dozvolili, ali ne znamo šta se desilo sa ugovorima.

Tu je sasvim moguće da je nastao pravni vakuum, odnosno da su ugovori suspendovani, odnosno pauzirani: igrači ne dolaze na treninge i utakmice, klubovi im ne plaćaju. Sad, sasvim je moguće da neki igrač i pronađe novi klub u Evropi i da po ubrzanom postupku dobije LOC.

Ipak, vrlo teško da bi neki od ovih igrača iz Evrolige ponovo mogao da igra Evroligu ove sezone. Isto važi i za Evrokup i AdmiralBet ABA ligu. Opet, nezamislivo je da neki od njih dođu i igraju, na primer, srpsku ligu, a isto tako je teško zamislivo da će pauzirati do kraja sezone.

Sigurno će se ovde stvari rešavati od slučaja do slučaja, a moguće je i da pređu u neki klub iz Evrolige, ali bez prava igranja u njoj.

Naravno, osim Evrope, tu su Kina, Japan, pa čak i Australija, koja postaje sve primamljivije tržište za razvoj.

Realno, ovo je baš loša situacija za igrače, a praktično je nemoguće da će se za sve njih doneti zajedničko rešenje, već će se sve rešavati od slučaja do slučaja.

Naravno, po svemu bi najbolja opcija bila da se sukob u Ukrajini završi i da se takmičenje normalno nastavi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike