Šok: Evroliga proteruje Ruse iz svih svojih takmičenja, brišu se rezultati iz Evrolige i Evrokupa

28.02.2022

16:39

0

Nova skandalozna odluka

Šok: Evroliga proteruje Ruse iz svih svojih takmičenja, brišu se rezultati iz Evrolige i Evrokupa
profimedia-0660582250 - Copyright Profimedia

Evroliga je suspendovala utakmice ruskih timova do kraja sezone! Ovo se odnosi na Evroligu i Evrokup.

U pitanju su četiri kluba, tri iz Evrolige – CSKA Moskva, Uniks Kazanj i Zenit Sankt Peterburg – kao i jedan iz Evrokupa – Lokomotiva Kubanj.

U zvaničnom saopštenju izdatom posle sastanka deoničara navodi se i da će svi rezultati ruskih timova biti poništeni.

- Evroliga i njeni klubovi ističu svoju čvrstu posvećenost miru, protiv bilo kakvih činova nasilja i nastavljaće da koristi svoj glas da bi promovisala poštovanje, inkluziju i raznolikost, što su vrednosti koje su u osnovi organizacije i njenih timova – navodi se u saopštenju.

Ranije su ruski klubovi dozvolili svim strancima da idu, što je izazvalo pravi egzodus.

Podsetimo, na sastanku svih 11 akcionara Evrolige trebalo je i da se odlučuje o prebacivanju organizacije "fajnal fora" sa Berlina na Beograd zbog zdravstvenih ograničenja u glavnom gradu Nemačke i spremnosti srpske prestonice da posle 2018. ponovo ugosti četiri najbolja tima Evrope.

To je ipak palo u drugi plan posle izbijanja konflikta u Ukrajini.

"Jako su nas pogodili užasni događaji u Ukrajin. U ovakvoj situaciji, kakvu imamo danas, jedina odgovorna stvar je da pružimo podršku ugroženima i čujemo njihove poruke. Sport nije politika i nikada ne treba mešati te dve stvari, ali ne možemo da ostanemo pasivni svedoci užasnih dešavanja i socijalne krize gde je mnogo nevinih ljudi stradalo“, rekao je Đordi Bertomeu i dodao:

"Istovremeno, uvidevši podršku koju su svi naši prijatelji jasno iskazali prema Ukrajini, moramo da istaknem da mi ne krivimo ništa naše ruske klubove, njihove uprave i članove stručnog štaba zbog svega što se dešava. Nažalost, težina cele situacije nije nam ostavila drugog izbora nego da suspendujemo sve utakmice ruskih klubova, bar do daljeg, uz nadu da će cela ova situacija što pre da se završi".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike