Obradović ne bi nikada vodio Hrvatsku iz samo jednog razloga: Za Dina bih mnogo toga uradio, samo to ne (VIDEO)

01.03.2022

07:43

0

Najtrofejniji trener Evrope se dotakao najzanimljivijih detalja iz dosadašnje karijere

Obradović ne bi nikada vodio Hrvatsku iz samo jednog razloga: Za Dina bih mnogo toga uradio, samo to ne (VIDEO)
KATA2796 - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Dok svi sa nestrpljenjem očekujemo filma Evrolige o najtrofejnijem košarkaškom treneru ovog takmičenja, Željku Obradoviću, iz Hravtske nam stiže opširan intervju sa njim.

Naime, legenda evropske košarke je za Index.hr govorio o najzanimljivijim detaljima iz nestvarne karijere.

Razgovor je krenuo pričom o Tonijem Kukočom.

- Toni je bio neverovatan igrač. Mogao je pokrivati sve pozicije. Sve je znao, sve je razumeo. Imao je brzinu, a ono što je najvažnije za košarku, brzo je mislio. Fizičke predispozicije koje je imao na svoju visinu su bile neverovatne. Bio je levoruk, imao je sjajan šut za tri poena, fenomenalno je predviđao igru, kako u napadu, tako i u obrani. Bio je ekstra igrač u svakom pogledu, a pri tome je Toni i ekstra čovek, što je još važnije. Zaista sam uživao tih godina kad smo igrali u reprezentaciji - istakao je Obradović.

Podsetio je i na neverovatnu partiju Kukoča u dresu Jugoplastike, 1991. godine, kada je ova ekipa u prvenstvu Jugoslavije bila bolja od Partizana, koji je godinu dana kasnije pokorio Evropu.

- To je bilo za antologiju. Taj događaj samo pokazuje koliko navijači Partizana razumeju košarku, koliko su spremni nagraditi velike majstore. Bez obzira na to što smo zasluženo izgubili, ostaje veliko zadovoljstvo da su navijači Partizana nagradili velikim aplauzom ekipu koja je to zaslužila, a pre svega Tonija Kukoča.

Zatim se dotakao i Krešimira Ćosića je i kao igrač i kao trener bio vizionar.

- Krešo je u svakom pogledu bio čovek ispred svog vremena. Dule Vujošević nam je bio trener u Partizanu u vreme kad su nam došli Divac, Paspalj, bio je tu Sale Đorđević kao mlad igrač, kasnije je došao i Danilović. Vujošević je bio toliko pametan da je na trening doveo Krešu koji je tada bio trener reprezentacije.

S nama je odradio par treninga, najviše zbog Divca, Paspalja i Đorđevića koje je vodio na Eurobasket 1987. Kad smo ga videli na treningu, to je bilo čudo. Najiskrenije. Radili smo neverovatne stvari. Profa Aca Nikolić je priznao koliko je od Kreše naučio. Ćosić je bio čovek koji je ne samo menjao košarku, već je menjao i vrhunske trenere kao što je bio profesor - kazao je između ostalog Obradović.

Na kraju, otkrio je i zbog čega nije preuzeo reprezentaciju Hrvatske, a novinara je zanimalo da li bi eventualni poziv Dina Rađe uticao na Obradovića da se vrati selektorskom pozivu.

- Ja bih za Dina mnoge stvari uradio, ali ta situacija sigurno ne. Iz prostog razloga, jer sam onog trenutka, kada sam završio sa reprezentacijom svoje zemlje, rekao da ne bih mogao niti jednu reprezentaciju da treniram. Ne bih mogao sebe da vidim da vodim reprezentaciju neke druge zemlje, protiv moje zemlje. Imao sam mnogo ponuda i sve sam ih odbio iz tog razloga - istakao je Obradović i dodao:

-Nije reč o tome što je to Hrvatska, ni jednu selekciju ne bih mogao da treniram.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike