Evroliga pronašla rešenje: Evo kako će se igrati sa ruskim timovima

25.02.2022

16:20

0

Zbog nemira u Ukrajini i Rusiji oglasili se i čelnici takmičenja

Evroliga pronašla rešenje: Evo kako će se igrati sa ruskim timovima
20211126ivZvezdaUniks13 - Copyright MN Press

Nemiri na granici Ukrajine i Rusije, osim što utiču na život stanovništva, poremetio je i odnose u evropskoj košarci.

Naime, brojni klubovi su rešili da bojkotuju gostovanja u Rusiji u okviru Evrolige, a utakmice su već odložene.

Barselona je najpre odbila da otputuje na gostovanje Zenitu u Sankt Peterburg, a potom su otkazane i utakmice Bajern CSKA Moskva u Minhenu, te Baskonija Uniks.

Nakon vanrednog sastanka, predstavnici 18 evroligaških ekipa su pronašli rešenje.

Rešenja su:

1. Definisati plan koji privremeno premešta sve utakmice predviđene za igranje na ruskom tlu na druga mesta van teritorije Ruske Federacije, osim utakmica Zenit Sankt Peterburg - UNIKS Kazanj i Zenit Sankt Peterburg - CSKA Moskva koje se igraju 22. marta. i 1. aprila.

2. Utakmice sa ruskim timovima koje su planirane da se igraju na neruskoj teritoriji nastaviće da se igraju po rasporedu.

3. Utakmica CSKA Moskva protiv Barselone koja je bila zakazana za nedelju, 27. februara, je prekinuta.

Pored toga, čelnici Evrolige izneli su sledeće saopštenje:

- Odluke su donete da bi se zaštitio integritet i kontinuitet takmičenja, omogućavajući timovima da nastave da brane svoje pravo da se takmiče na terenu, izolujući sport od bilo kakvih političkih akcija. Isto tako, gore navedene odluke su u skladu sa krajnjim prioritetom lige, a to je njena odgovornost da zaštiti integritet igrača, trenera, navijača i osoblja bez preuzimanja i najmanjeg rizika.

- Evroliga će nastaviti da prati situaciju, uključujući sve propise koje nameću nacionalni i međunarodni organi, i usvojiće sve neophodne izmene gore navedenih odluka ako bude potrebno. Odluke će biti podeljene klubovima Evrokupa uoči utakmica sledeće nedelje i trebalo bi da se primenjuju i na to takmičenje.

- Evroliga u ime svojih klubova želi da najoštrije osudi bilo kakva ratna dela koja se nažalost dešavaju u Ukrajini. Klubovi ostaju ujedinjeni u svojoj nameri da iskoriste moć košarke da ujedine zajednice. Evroliga prihvata i slavi različitost, koja je široko prisutna u njenim zajednicama i u srži samih timova. Smatra se da je takva raznolikost duboko povezana sa vrednošću poštovanja, promovišući slobodno izražavanje različitih mišljenja. Nasilje bilo koje vrste je u suprotnosti sa takvim vrednostima i niti se toleriše niti prihvata kao način da se brani nečije mišljenje ili stav - navodi se u saopštenju Evrolige.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike